fbpx
Artikel

Warmtewisselaar in grondwater

Een warmtepomp met een warmtewisselaar in grondwater blijkt in Nederland erg effectief. Dat ontdekte elektrotechnicus Rob Joosten, die een airco ombouwde en zich verdiepte in de energieopbrengst van het grondwater.

 

Opmerkelijk

Joosten bouwde het systeem zelf uit onderdelen van een bouwmarktairco met warmtepomp. De bouwmarktairco van een paar honderd euro deed het in verwarmbedrijf niet al te best. Al bij enkele graden boven nul vroor de buitenunit helemaal in.

Warmte oogsten

Dat moet beter, dacht Joosten. Toen herinnerde hij zich een woning in Zweden waar een horizontale bodemwisselaar op een meter diepte als bron fungeert en zelfs in het koude Scandinavië niet invriest. Schijnbaar bevat de bodem voldoende energie om een warmtepomp met voldoende warmte te voeden. Door zonnewarmte heerst er in zomer en winter vanaf één diepte een ongeveer gelijke temperatuur. ’s Winters kun je die oogsten. En het vult zich vanzelf weer aan.

Rob Joosten 03In de sloot

Om 1 kW aan warmte te kunnen oogsten, moet zo’n 30 m slang de bodem in. Er is dus een tuin van ongeveer 300 m2 nodig, maar die heeft een doorsnee woning in Nederland niet. In Zweden weten ze daar wel raad mee. “Heb je geen tuin, dan leg je ‘m rustig bij de buurman in het weiland,” zegt Joosten. Het tuintje van Joosten bleek te klein, dus verdween de warmtewisselaar in een sloot naast zijn woning. “Slootwater is ook grondwater en daar vindt dus ook warmtestroming plaats.” Voor het oogsten van 3,2 kW aan warmte is een tyleenslang van 50 m nodig. Het systeem met de warmtewisselaar in het water heeft wel nadelen. De temperatuur in de sloot wordt bij langdurige vrieskou lager en bij baggerwerkzaamheden is zo’n tyleenslang in het water ook geen prettig idee.

Rob Joosten 02Water-lucht-luchtwarmtepomp

De volgende vraag is hoe je de bodemwarmte overbrengt op de condensor? Normaliter wordt daar een platenwisselaar voor gebruikt en om bevriezing te voorkomen verdwijnt er een scheut glycol in het bronwater. Maar dat vindt Joosten geen goede oplossing. Het is een giftig middel en geeft minder rendement. Daarom ging hij experimenten met een gesloten kast, waarin de benodigde onderdelen van de buitenunit van de bouwmarktairco en een autoradiateur in elkaars luchtstroom kwamen te staan. Door de luchtvochtigheid in de kast te verlagen, vriest de condensor niet in. “Daardoor is het rendement – hoe koud het ook is – altijd gelijk.” Het water door de radiateur stroomt zo snel dat bevriezing uitblijft. Wel moet een vorstbeveiliging snel reageren. Zodra de circulatiepomp vastloopt, staat het water stil, en vriest de radiateur kapot. Het werkt allemaal prima. De bouwmarktairco haalt zelfs een rendement (COP) van 3,2. De wandunit sloopte Joosten om ‘m in te bouwen in een kast. Officieel heet het dus een water-lucht-luchtwarmtepomp.

Eerste opdracht

De experimenten van Rob Joosten wekten de interesse van diverse streekgenoten. Inmiddels is de eerste opdracht binnen en wordt er onder de naam Warme Weiden gewerkt aan compleet verwarmingsconcept voor grotere gebouwen en industriële verwarming.

Tekst en foto’s: Richard Mooi

 

1 reactie op “Warmtewisselaar in grondwater

  1. Berrie schreef:

    Beste redactie van dit (vak) blad,

    Wat is dit weer een vreselijk dom artikel, het verbaast het me echt hoe veel gezwets er vaak in dit blad staat, deze techniek is al minstens veertig jaar oud en jullie geven deze meneer hiermee een soort status alsof hij de nieuwe Kamerling Onnes is, mocht u dan ook echt niet weten wie dat is dan kunt u dit gewoon terugvinden op wikipedia.

    Deze beste meneer Joosten is dan ook gewoon het wiel opnieuw aan het uitvinden, en dan ook nog is op een heel amateuristische wijze.

    leuk dit soort Willie Wortels, maar is volgens mij meer een artikel voor een hobbyistenblad en hiermee benadruk je dan nog is een keer hoe hoog het kennisgehalte van de Nederlandse installateur is.