fbpx
Artikel

Wat als de werknemer steelt?

Uw personeel steelt niet. Maar wat als dit wel gebeurt? Beter goed voorbereid dan slecht geinformeerd. Een stappenplan kan de basis vormen om leed te voorkomen.  

Het Stappenplan Interne Criminaliteit is een initiatief van de Kamer van Koophandel, het landelijk overleg Regionaal Platform Criminaliteitsbeheersing en het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV). Dit zijn de stappen:

 

 1. Voorbereiding
  Stel de huisregels vast en een gedragscode op. Vergeet ook de regels voor declareren niet.Hebt u een kassa? Maak instructies. Wat betreft technische maatregelen kunt u overwegen over te stappen op camerabewaking en elektronische goederenregistratie. Breng eventueel personeelskluisjes en een sleutelkast aan.

 

 1. Personeel aannemen
  Stel de identiteit van de sollicitant vast (en maak een kopie van het paspoort). Verifieer of de diploma’s echt zijn. Vorm uw oordeel op basis van het sollicitatiegesprek, de brief en het cv. Raadpleeg referenties. Laat nieuwe personeelsleden een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) aanvragen en de huisregels ondertekenen.

 

 1. In dienst
  Geef interne criminaliteit regelmatig aandacht door huisregels bespreekbaar te maken. Dit kan in functionerings- of beoordelingsgesprekken of gewoon tijdens werkbesprekingen. Controleer personeel op naleving ervan. Misschien blijkt na verloop van tijd dat u de huisregels moet aanpassen.

 

 1. Uit dienst
  Voer exitgesprekken.Het doel hiervan is probleemgebieden te achterhalen om zo te leren uit het vertrek en te zien wat er beter kan. Zorg verder voor inleveren van pasjes, sleutels en usb-sticks. Wijzig codes, sloten en wachtwoorden. Trek eventueel overgedragen verantwoordelijkheden in.

 

 1. Toch slachtoffer?
  Schakel zo nodig slachtofferhulp in. Verzamel alle informatie. Neem een besluit over eventuele vervolgstappen, bijvoorbeeld het inschakelen van een vertrouwensman of adviseur. U kunt aangifte doen of de particuliere recherche inschakelen (voor een verdiepend onderzoek naar de bewijslast).

 

Kijk voor meer informatie op www.hetccv.nl

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.