
Uw personeel steelt niet. Maar wat als dit wel gebeurt? Beter goed voorbereid dan slecht geinformeerd. Een stappenplan kan de basis vormen om leed te voorkomen.
Het Stappenplan Interne Criminaliteit is een initiatief van de Kamer van Koophandel, het landelijk overleg Regionaal Platform Criminaliteitsbeheersing en het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV). Dit zijn de stappen:
- Voorbereiding
Stel de huisregels vast en een gedragscode op. Vergeet ook de regels voor declareren niet.Hebt u een kassa? Maak instructies. Wat betreft technische maatregelen kunt u overwegen over te stappen op camerabewaking en elektronische goederenregistratie. Breng eventueel personeelskluisjes en een sleutelkast aan.
- Personeel aannemen
Stel de identiteit van de sollicitant vast (en maak een kopie van het paspoort). Verifieer of de diploma’s echt zijn. Vorm uw oordeel op basis van het sollicitatiegesprek, de brief en het cv. Raadpleeg referenties. Laat nieuwe personeelsleden een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) aanvragen en de huisregels ondertekenen.
- In dienst
Geef interne criminaliteit regelmatig aandacht door huisregels bespreekbaar te maken. Dit kan in functionerings- of beoordelingsgesprekken of gewoon tijdens werkbesprekingen. Controleer personeel op naleving ervan. Misschien blijkt na verloop van tijd dat u de huisregels moet aanpassen.
- Uit dienst
Voer exitgesprekken.Het doel hiervan is probleemgebieden te achterhalen om zo te leren uit het vertrek en te zien wat er beter kan. Zorg verder voor inleveren van pasjes, sleutels en usb-sticks. Wijzig codes, sloten en wachtwoorden. Trek eventueel overgedragen verantwoordelijkheden in.
- Toch slachtoffer?
Schakel zo nodig slachtofferhulp in. Verzamel alle informatie. Neem een besluit over eventuele vervolgstappen, bijvoorbeeld het inschakelen van een vertrouwensman of adviseur. U kunt aangifte doen of de particuliere recherche inschakelen (voor een verdiepend onderzoek naar de bewijslast).
Kijk voor meer informatie op www.hetccv.nl
Meer berichten
-
PremiumPremium
Software bepaalt juiste warmtepomp-keuze
Hoe DTG met slimme software supersnel warmtepompinstallaties samenstelt. Lees verder →
-
Installateur in beeld: Jeroen Feiken
Hij is de vierde generatie in het service- en installatiebedrijf Feiken Verwarming. Met gemengde gevoelens… Lees verder →
-
Premium
Wat een cv-monteur allemaal meemaakt
Interview met servicemonteur Theo van der Himst, die een boek schreef over de bijzonderheden van 27 jaar verwarmingsinstallaties repareren en onderhouden. Lees verder →
-
Premium
Samenwerking in ketelonderhoud
Voor het oog lijken het concurrenten, maar toch gaan ze samenspannen: drie installateurs in het… Lees verder →
-
Installateur in beeld: Harold Hofsink
Particulieren? Ja, daar zitten er wel een paar van in de kaartenbak. Maar vooral toch… Lees verder →
-
Installateur in beeld: Cor Ockeloen
Cor Ockeloen zit in een bevoorrechte positie, zo ziet hij het zelf. Want met zijn… Lees verder →
-
Installateur in beeld: Edwin Klomp
Edwin en zijn oudere broer Frans namen installatiebedrijf Klomp in 1995 over van hun ouders.… Lees verder →
-
Installateur in beeld: Ramon Ramaekers
Zowel de koudetechniek als de verwarmingstechniek kennen voor hem geen geheimen. En hij heeft een… Lees verder →
-
Installateur in beeld: Peter Nous
Als voor iemand de paplepel-theorie geldt, dan is het wel voor Peter Nous. De installatieondernemer… Lees verder →
-
Premium
Installateur in beeld: André Diepenbroek
André Diepenbroek en zijn zwager Hans ter Maat bestieren sinds 28 jaar installatiebedrijf Heva. Het… Lees verder →