fbpx
Artikel

Zonnepanelen plaatsen vereist een grondige kennis van elektrische infrastructuur, bouwstructuren en veiligheidsvoorschriften. Niet voor niets is het plaatsen van zonnepanelen echt vakwerk. Hoe het plaatsen en installeren van zonnepanelen in z’n werk gaat, leggen we het je in dit artikel stap voor stap uit.

De juiste voorbereiding

De juiste voorbereiding van essentieel belang om uiteindelijk te zorgen voor een veilige en correcte plaatsing. Dit houdt in dat er uitvoering moet worden gekeken naar het dak en de constructie van het dak. De constructie dient niet alleen veilig te zijn, maar ook stabiel om de panelen netjes en zorgvuldig te kunnen plaatsen. Daarnaast is het ook van belang om te kijken of de huidige infrastructuur voldoende capaciteit heeft, om ook de belasting op het stroomnet aan te kunnen. Het kan dus zijn dat er ook een aanpassing moet worden gedaan in de meterkast. Het is bij een minimale opbrengst verplicht dit op een aparte groep aan te sluiten, voor een stuk extra veiligheid.

Het installeren zelf

Heb je de beste zonnepanelen gevonden, dan is het tijd voor de installatie. Dit begint met het monteren van de montagesystemen op het dak. Afhankelijk van het type dak en de structuur van het gebouw, zijn er verschillende montagemethoden mogelijk, zoals schuinedakmontage, platdakmontage of geïntegreerde dakpannen.

Als installateur is het van cruciaal belang om de juiste materialen en methoden te kiezen die het beste passen bij de specifieke situatie. Niet voor niets zal een monteur daarom ook altijd eerst op locatie het dak inspecteren, zodat op basis daarvan kan worden gekeken wat de beste methode is om de panelen op een veilige manier te kunnen plaatsen.

Testen en controleren

Met alleen het plaatsen zijn we nog niet, nadat dit is gebeurd, is het zaak het geheel uitvoerig te testen en te controleren. Zo wordt de opbrengst gemeten om er zeker van te zijn dat ze correct zijn aangesloten en er bijvoorbeeld geen zwakker paneel in het geheel zit. Ook wordt er gekeken naar de bekabeling waarmee het geheel is bevestigd. Vervolgens zullen er nog een aan veiligheidstesten worden uitgevoerd door de monteur, zodat deze er zeker van is dat alles in orde is voordat hij vertrekt.

Informeren van de klant

Nadat alles keurig is geïnstalleerd en de nodige testen zijn gedaan om te kijken of alles correct is uitgevoerd, is het tijd om ook de klant te informeren. Hierbij worden zaken uitgelegd zoals het monitoren van de opbrengst, wat vaak kan via een app van de energieaanbieder kan. Op deze manier is realtime de opbrengst van de panelen te zien, en eventuele besparingen. Daarnaast is van belang uitleg over het onderhoud van de panelen, periodieke controle van de bekabeling en eventueel schoonmaken ervan.