fbpx
Uncategorized

Tegenwoordig is bijna alles geautomatiseerd. De meeste bedrijven gebruiken al meerdere automatiseringstechnologieën en steeds meer wordt geautomatiseerd. Dit is bijvoorbeeld ook het geval in de logistiek, onder meer door de groei in e-commerce. Waarom? Omdat een geautomatiseerde installatie bestaat uit elementen die zijn ontworpen om een reeks geprogrammeerde taken uit te voeren. Operationele en repetitieve taken worden minder belastend en maken je leven eenvoudiger en gemakkelijker, net zoals de juiste hulpmiddelen zoals palletwagens. Als we het hebben over efficiëntie op de werkplek, is het handig om te kijken welke taken beter beheerd kunnen worden met behulp van een geautomatiseerd systeem. Zo kan zo’n installatie ervoor zorgen dat materiaal sneller en beter wordt verdeeld. Door het coronavirus zag je dat veel bedrijven meer voorraad opsloegen, waarbij automatisatie goed had kunnen helpen vanwege de onderstaande voordelen van zulke installaties. Ook de nadelen van automatisering worden genoemd.

Verhoogd concurrentievermogen, verkoop en winst

Automatisering stelt je in staat om concurrerender te worden in je markt. Dit komt omdat naarmate je productieproces meer geautomatiseerd is, menselijke fouten worden verminderd, de productkwaliteit consistenter wordt en de kosten per onderdeel dalen als gevolg van hogere productiesnelheden en de vermindering van de middelen die nodig zijn om de goederen te produceren.

Verbeterde werkomgeving

Met behulp van automatisering is het mogelijk om de arbeidsomstandigheden en veiligheid binnen je productieproces of fabriek te verbeteren. Automatisering kan gezondheids- en veiligheidsrisico’s verminderen, handmatige handelingen elimineren en het risico op gezondheidsklachten verminderen.

Verhoogde productiecapaciteit

Automatisering vergroot je productiecapaciteit doordat machines 24/7 onbemand aan het werk kunnen worden gezet. Geautomatiseerde machines hebben geen pauzes, ziekteverlof of vakanties, en daarom, zelfs als ze alleen tijdens de normale werkuren draaien, kan dit alleen al vaak leiden tot een productiestijging van meer dan 140 procent. Geautomatiseerde machines kunnen doorgaans ook sneller werken en nauwkeuriger gemaakte producten produceren met minder defecten.

Geen arbeidscrisis

Het vinden van werknemers voor alledaagse, repetitieve taken wordt steeds moeilijker en zal mogelijk alleen maar lastiger worden in Nederland. Veel fabrieken hebben moeite om fabrieksarbeiders te vinden, vooral voor zwaar handwerk. Dit geldt ook voor bedrijven die gespecialiseerd zijn in installaties. Automatisering kan de noodzaak voor personeel om dit soort taken uit te voeren elimineren.

Consistentie van naleving

Geautomatiseerde productie is inherent consistenter en nauwkeuriger in productiekwaliteit. Om aan de huidige marktvraag te voldoen, moet de productkwaliteit beter en consistenter zijn dan ooit tevoren, vaak is de enige manier om dit te bereiken met automatisering. Geautomatiseerde inspectiesystemen kunnen aan het einde van een handmatig of geautomatiseerd productieproces worden geïnstalleerd met behulp van sensoren en vision-systemen om installaties automatisch te controleren op defecten en naleving van de specificaties. Hierdoor kunnen defecte producten worden afgewezen, waardoor defecten en dure productterugroepingen worden geëlimineerd.

Verhoogde fabrieksproductiviteit

Met alle voordelen van automatisering in de bovenstaande punten wordt je proces meer gestroomlijnd en efficiënter met lagere bedrijfskosten en hogere productiesnelheden en productie van betere kwaliteit. Dit verbetert drastisch je fabrieksproductiviteit.

Grote kapitaaluitgaven

De voordelen van geautomatiseerde installaties zijn genoemd, maar ze hebben helaas ook nadelen. Zo kan het behoorlijk hoge kapitaalkosten vereisen. Daarom raden experts je aan om, voordat je een beslissing neemt, zowel de benodigde investering als de ROI die je verwacht te behalen in overweging te nemen. Bij het berekenen van de ROI is het belangrijk om de verhoogde doorvoerwaarde, lagere arbeidskosten en de vermindering van defecten/terugroepingen mee te nemen met de kapitaaluitgaven voordat wordt besloten of er al dan niet een businesscase voor investeringen is.

Overbodig door verandering

Zoals bij elk type machine, wordt de machine overbodig als je je productieproces of product dat je aan het vervaardigen bent verandert zodat een bepaalde machine niet langer deel uitmaakt van het proces. Daarom is het erg belangrijk om elke automatisering die je in je productieproces installeert toekomstbestendig te maken. Een bekwaam automatiseringsbedrijf ontwerpt je automatiseringssysteem zodat het gemakkelijk kan worden aangepast aan veranderingen in je productontwerp of productieproces.

Minder banen

Het is waar dat met de introductie van automatisering sommige banen overbodig kunnen worden, maar dit hoeft niet per se een negatieve implicatie van automatisering te zijn. In plaats van dat medewerkers geestdodende, eentonige of onaangename taken uitvoeren, kunnen ze worden getraind om over te stappen naar andere gebieden van je bedrijf. Veel bedrijven hebben ontdekt dat ze na de installatie van automatisering de verkoop hebben zien stijgen, waardoor ze meer banen hebben gecreëerd in verschillende delen van hun bedrijf.