fbpx
Artikel

Het is de bedoeling dat we in 2050 in ons land helemaal geen aardgas meer gebruiken. Of dat daadwerkelijk gaat lukken, is nog maar de vraag natuurlijk. Desondanks kun je nu alsnog wel stappen maken om minder gas te gaan gebruiken. Dit is bijvoorbeeld mogelijk met een hybride warmtepomp. Dit werkt elektrisch, waardoor je dus minder gas verbruikt. Toch moet er ook nog een cv ketel in je huis hangen, wat te hulp kan schieten als je nieuwe warmtepomp niet genoeg kracht heeft om je woning te verwarmen. Koop je zo’n hybride warmtepomp nadat je de onderstaande voordelen hebt gelezen? Wijzig dan zeker je opstalverzekering. Heb je deze woonhuisverzekering nog niet afgesloten? Doe dit dan snel, net zoals het afsluiten van een inboedelverzekering.

Betaalbaar

Het is tevens een optie om nu in één keer heel veel geld neer te leggen om vervolgens je woning te transformeren tot een zogeheten nul op de meter huis. Toch is de kans groot dat je op het moment niet genoeg op de bankrekening hebt om dit te gaan doen. Het is dan natuurlijk beter om dit doel in meerdere stappen te behalen, wat een stuk betaalbaarder zal zijn. Een hybride warmtepomp is dan echt ideaal, wat dus zowel elektriciteit als gas kan gebruiken. Hiermee kun je alvast een duurzaam begin maken, maar hoef je niet direct ontzettend veel geld te investeren. Dit is dus een betaalbare stap om uiteindelijk wel echt van het aardgas af te stappen.

Combi

Duurzaamheid wordt tegenwoordig dus steeds belangrijker, waardoor er logischerwijs veel gewerkt wordt aan groene technologieën. Dit is constant in ontwikkeling, wat er onder meer voor zorgt dat ze steeds beter en efficiënter worden. Daarnaast zorgen alle ontwikkelingen er ook voor dat de diverse technologieën goed gecombineerd kunnen worden, waardoor je het potentieel van je huis optimaal kunt benutten. Zo kun je een hybride warmtepomp bijvoorbeeld zonder problemen combineren met zonnepanelen, wat ervoor zorgt dat je woning nog duurzamer en milieuvriendelijker wordt. Dit is echt een zeer goede en duurzame oplossing. Je moet er wel voor zorgen dat je huis aansluit bij dit soort combinaties, dit is namelijk helaas niet altijd het geval. Soms is je woning bijvoorbeeld niet goed genoeg geïsoleerd.

Geen omslagpunt

Alhoewel het doel is om vanaf 2050 geen aardgas meer te gebruiken in Nederland, betekent dit niet automatisch dat de kraan van het ene op het andere moment afgesloten wordt. Er is dus geen duidelijk omslagpunt. Sterker nog, de meeste gemeentes in ons land hebben hiervoor niet eens een duidelijk plan op tafel liggen. Je kunt je dus rustig voorbereiden op het leven zonder aardgas, waarop je je woning ook zeker moet voorbereiden. Je huis kan namelijk pas zonder gas als het aan wat eisen voldoet. Zo moet het dus goed geïsoleerd zijn, terwijl vloerverwarming ook zeker een aanrader is als je minder gas wilt gebruiken. Natuurlijk hoort een hybride warmtepomp hier zonder twijfel bij.

Geen perfecte oplossing

Het is helaas onmogelijk om nu al te voorspellen wat er in de toekomst gaat gebeuren. Eigenlijk weet nog helemaal niemand hoe een leven zonder aardgas er precies uit gaat zien. Er is dus ook nog geen perfecte oplossing voor dit probleem bedacht op het moment. Daarentegen kun je wel alvast gebruik maken van een hybride warmtepomp. Door zo’n product aan te schaffen zul je hier de komende twaalf tot vijftien jaar gebruik van kunnen maken. De kans is groot dat gedurende deze periode allerlei nieuwe technologieën ontwikkeld worden. Je kunt dan daar van gebruik maken om je woning mogelijk wel helemaal aardgasloos te maken, maar die keuze hoef je nu nog niet te maken als je eerst een hybride warmtepomp gaat gebruiken.