fbpx
Artikel
verwarmen met airco

Steeds meer mensen zoeken naar alternatieven om hun woning te verwarmen vanwege de hoge gasprijzen. Als installateur krijg je daarom zeer waarschijnlijk meer aanvragen van klanten die een airco willen die ze voor dat doel kunnen inzetten. Natuurlijk blijft de installatie ook geschikt om in de zomer de warmte te verdrijven, maar als het huis verwarmen met airco het hoofddoel is, dan is het belangrijk om de klant hier goed over te informeren. Ook als een airco op kantoor wordt geplaatst gelden er specifieke eisen. Een airco kan zeker een duurzame optie zijn als het alternatief is om te stoken met een verwarming op aardgas.

Wanneer kun je de airco als verwarming gebruiken?

De airco gebruiken als verwarming werkt alleen als je dit voor een enkele ruimte doet zoals bijvoorbeeld de woonkamer of een specifieke kamer op kantoor. Een heel gebouw verwarmen met airco betekent dat er in iedere kamer een unit moet worden geïnstalleerd. Daarnaast kost dit nogal wat stroom. Je bent dan zeer waarschijnlijk niet goedkoper uit dan met een cv installatie of met een (hybride) warmtepomp. Maar als je geen warmte nodig hebt in bijvoorbeeld je slaapkamers of leegstaande kantoorruimte dan kan het zeker een optie zijn om voor verwarming van een specifieke ruimte een airco in te zetten.

De airco moet voldoende vermogen hebben

Ga je bij een klant een airco installeren die ook als verwarming moet worden ingezet dan is het belangrijk dat deze voldoende vermogen heeft. Het is belangrijk om de opdrachtgever hier goed over te informeren om teleurstelling te voorkomen. Leg uit hoe het apparaat moet worden gebruikt om een kamer te verwarmen. Wijs er op dat het systeem alleen goed werkt als er geen specifieke warmte nodig is. Een ruimte kan met de airconditioning slechts enkele graden worden opgewarmd. Een kantoor met een binnentemperatuur van 15 graden de hele dag op minstens 19 graden houden is niet echt een optie. Dan is conventionele verwarming echt een betere keuze. Airco moet feitelijk worden gezien als een vorm van bijverwarming om op die manier minder gas te verbruiken.

Wanneer is een airco als verwarming geen goede optie?

Een airco is geen kachel. De mogelijkheden om ermee te verwarmen zijn beperkt. De airconditioning inzetten als verwarming werkt dus alleen in een ruimte die niet te groot is en die bij voorkeur goed is geïsoleerd. Door de kou op voorhand zo veel mogelijk buiten te houden wordt het verwarmen uiteraard ook een stukje makkelijker. Datzelfde principe geldt overigens ook in de zomer. De airco hoeft aanzienlijk minder hard te werken als de warmte dankzij goede isolatie wat langzamer het pand binnendringt. Al met al is investeren in een goede airco in veel gevallen zeker geen verkeerde keuze. Wijs een klant duidelijk op de voors en tegens en geef goed advies over welke airco voor de specifiek voor deze klant geldende situatie de beste optie is.