fbpx
Artikel

Wie wint VSK Award Energie & Transitie?

De VSK Award in de categorie Energie & Transitie kent drie genomineerden. Duco, Nathan Systems en Zehnder. De installatieprijs wordt op 6 februari uitgereikt op de VSK. Een toelichting van de genomineerden op alfabetische volgorde.

Duco – DucoBox Energy

Met de DucoBox Energy tilt Duco vraaggestuurde balansventilatie met warmteterugwinning naar een hoger niveau. Ideaal voor toepassing in de energieneutrale woning van de toekomst, waarin een belangrijke rol is weggelegd voor ventilatie type D.

Een semi-automatische inregeling en geïntegreerde 2-zoneregeling met vraagsturing zorgen voor een uiterst stille, intelligente én energiezuinige werking. Duco heeft volgens de jury goed gekeken naar de effecten van luchtdicht bouwen, en het inregelen aanzienlijk vereenvoudigd. De WTW-box is op zich niet uniek, maar de specificaties zijn goed. De jury vindt de ingebouwde 2-zone-regeling en de aandacht voor inregeling innovatief.

Nathan Systems – Alpha Innotec LWDV 

De nieuwe modulerende lucht/water warmtepomp LWDV van Alpha Innotec is een warmtepomp voor de ‘van het gas los’-beweging, en wordt op de VSK in Nederland geïntroduceerd door importeur Nathan Systems. Natuurlijk koudemiddel (R290), fluisterstil gebruik en goede werking tot -20° buitentemperatuur. De LWDV kan , door zijn hoge temperatuurbereik op CV-70°, één op één de cv-ketel vervangen, waarbij de bestaande afgiftesystemen, vaak (HT-radiatoren), intact kunnen blijven.Dit product verdient volgens de jury een nominatie vanwege de combinatie van natuurlijk koudemiddel en het hoge temperatuurbereik. Met name dat laatste is een groot struikelblok in de markt. De jury is erg benieuwd of de grote ambities van dit product waargemaakt kunnen worden. Kanttekening is dat een 1-op-1 vervanging wellicht installatietechnisch mogelijk is, maar qua ruimte niet.

Zehnder – Wattz-In

Iedere installateur kent het probleem: als drie partijen apart van elkaar een warmtepomp, ventilatie-WTW en een omvormer installeren, wordt elk onderdeel overgedimensioneerd. Met als gevolg minder rendement en meer energieverbruik. Daarom hebben Alklima, ABB en Zehnder deze plug-and-play module ontwikkeld die geschikt is voor nieuwbouw. De jury vindt het een groot voordeel dat met de Wattz-In alle verschillende onderdelen voor een energiezuinige woning geïntegreerd in een compacte behuizing ín een woning geplaatst worden. De resultaten van dit systeem zijn hoog, en de schaalbaarheid maakt de techniek aantrekkelijk. Opmerkelijke optie: de buitenunit is niet langer een ontsierend element in de tuin of aan de buitengevel. Een lift zorgt ervoor dat de unit toch bereikbaar is voor werkzaamheden.

Publieksprijs

Naast de juryprijs, dingen de inzendingen ook mee naar een publieksprijs. Voorinschrijvers van de vakbeurs kunnen via de site van de beurs stemmen.

In totaal dingen 12 inzendingen naar een VSK Award. Hier een overzicht van de nominaties.

Gratis met Installatie.nl naar de VSK-beurs?