fbpx
Artikel
kwaliteitshandboek CO-certificering

Een tijdelijke ‘wisselketel’ moet het voor particuliere huiseigenaren makkelijker maken om op korte termijn over te stappen naar een warmtepomp. De praktijk leert dat de vervanging van een cv-toestel nooit strookt met verduurzamingsplannen.

Het concept vult de leemte tussen een ketel die acuut vervangen moet worden en verduurzamingsplannen van particulieren, meldt vakblad Installatie en Sanitair deze maand.

De wisselketel is een tijdelijke ketel die wordt gemonteerd ter vervanging van een kapotte cv-ketel, en is vooral bedoeld voor huiseigenaren die al plannen hebben om hun woning te verduurzamen en zelfs van het gas af willen. Het is een initiatief van Lars Boelen die samen met zijn compagnon Nicolaas van Everdingen als Plushuis vrijstaande woonhuizen in Gelderland, Brabant en Limburg duurzamer maakt.

Onverwachte kostenpost

Het komt geregeld voor dat Boelen bij zo’n traject wordt ingeschakeld, plannen maakt en dat dan plotsklaps de oude ketel het begeeft, of voor grote onderhoudskosten staat. Er moet dan wel direct iets gebeuren, want bewoners willen nog wel dezelfde dag een warme douche. “Zo’n adviestraject is vaak een langdurig traject dat begint bij isoleren en ventilatieoptimalisatie.  Je bent zo zes maanden tot een jaar bezig. Maar je kunt zo’n project natuurlijk niet uitzitten zonder warm water.” De wisselketel biedt dan uitkomst. Het is een gewone hr-ketel die tijdelijk wordt gemonteerd totdat de woning energiezuinig is gemaakt en een warmtepomp het werk kan overnemen. Een compleet nieuwe koopketel betekent dat iemand weer voor 15 tot 20 jaar aan het gas vastzit.

Tweedehands markt

De gedachte van Boelen is op dit moment voer voor ketelfabrikanten en grote installateurs die interesse hebben getoond in het concept. Plushuis maakt voor de wisselketel gebruik van leasecontracten met een minimale looptijd van één jaar. Gemiddeld is een woning na zo’n zes maanden energiezuinig en kan de HR-ketel weer van de muur af. Het jaarcontract moet wel worden afgekocht, maar uiteindelijk kost de tijdelijke ketel dan maar zo’n 250 euro. Volgens Boelen hebben bewoners dat bedrag wel voor een wisselketel over. Ook het gebruik van een goede tweedehands ketel is een optie. Dat wordt momenteel met een grote ketelfabrikant onderzocht.

Iedere installateur

Boelen denkt dat de wisselketel een schot in de roos is en roept installateurs op om goede tweedehands ketels in te zetten bij huiseigenaren die plannen hebben om over te stappen op een warmtepomp en plotsklaps met een kapotte ketel zitten opgescheept. De ondernemer gebruikt het idee als aanjager voor zijn adviesbureau voor verduurzaming. Het idee van de wisselketel mag wat hem betreft door elke installateur gekopieerd worden: “Wij willen geen ketelverhuurder worden, maar mooie energietransitieplannen realiseren. Elke stap in de richting die dit stimuleert juichen wij van harte toe.”