
De energiecrisis was voor veel Nederlanders een reden om hun woning te verduurzamen. Bedrijven gespecialiseerd in dak-, vloer- of spouwmuurisolatie draaiden overuren. Een aantal rijke gemeenten zijn ze echter straal voorbij gereden.
In de top vijf van slechtst geïsoleerde gemeenten staan namelijk namen als Laren, Heemstede en Bloemendaal. Daar heeft één op de vijf huizen de laagste energielabels F of G. Dat blijkt uit onderzoek van Independer op basis van data van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) en het CBS.
“Dit is opmerkelijk. Je zou namelijk verwachten dat de slechtst geïsoleerde woningen zich voornamelijk bevinden in armere wijken, niet in de meest welvarende gemeenten zoals Bloemendaal, Laren en Heemstede. Het kan zijn dat het energiezuinig maken van een wat oudere villa ook meteen een aanzienlijke investering vergt,” aldus Joris Kerkhof, expert energie bij Independer.
Grote lokale verschillen
Vooral in Zeeland is het slecht gesteld met de woningisolatie: 10,8% van de huizen heeft hier een energielabel F of G. Flevoland daarentegen doet het het beste, met slechts 0,8% van de huizen die energie verspillen. Het landelijk gemiddelde ligt op 8,2%, oftewel ruim één op de twaalf woningen.
Op lokaal niveau zijn er nog grotere uitschieters.
- Terschelling (Friesland): 25,5% van de woningen is slecht geïsoleerd
- Westerwolde (Groningen): 21,7% van de woningen is slecht geïsoleerd
- Bloemendaal (Noord-Holland): 20,8% van de woningen is slecht geïsoleerd
- Laren (Noord-Holland): 20,2% van de woningen is slecht geïsoleerd
- Heemstede (Noord-Holland): 19,7% van de woningen is slecht geïsoleerd
- Pekela (Groningen): 17,7% van de woningen is slecht geïsoleerd
ISDE-subsidie voor isolatie
Woningeigenaren kunnen ISDE-subsidie voor woningisolatie aanvragen om de kosten deels te dekken. Ze kunnen hierbij kiezen uit 5 typen isolatiemaatregelen: spouwmuurisolatie, gevelisolatie, bodem- of vloerisolatie, dakisolatie en glasisolatie. Op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) is meer te lezen over het aanvragen en de voorwaarden van deze subsidie.
Aanvraag blijkt lastig
Uit onderzoek van Vereniging Eigen Huis (VEH) blijkt dat ISDE-voorwaarden en de algehele aanvraagprocedure erg ingewikkeld is. Ruim een derde van de woningeigenaren haakt zelfs af tijdens de aanvraag.
Het systeem van de subsidieaanvraag is bijvoorbeeld veel te ingewikkeld. Bovendien is van tevoren niet goed duidelijk welke bewijsvoering verwacht wordt om in aanmerking te komen voor een ISDE-subsidie. Voorafgaand of tijdens de installatie moeten namelijk foto’s gemaakt worden en die kun je niet achteraf opnieuw maken.
Volgens het onderzoek verloopt het aanvraagproces soepeler wanneer een huiseigenaar van tevoren alle benodigde informatie heeft. Installateurs kunnen hier een belangrijke rol in spelen. Als de uitvoerende partij de juiste informatie levert, inclusief de juiste meldcodes, facturen, foto’s en overige bewijsstukken, loopt het aanvraagproces veel vlotter.
Verder besparen op de stroom- en gasrekening
Er zijn talloze manieren om de energierekening te verlagen.
- Onderzoek het energieverbruik en bekijk of het mogelijk is dit te verlagen
- Bekijk zaken als woningisolatie en zonnepanelen
- Vergelijk energieleveranciers met elkaar. Wisselen van energieleverancier voordat de einddatum een contract, kan betekenen dat de huidige leverancier een opzegvergoeding in rekening brengt.