fbpx
Artikel

Zelf aan de knoppen

“Gewoon jezelf blijven en geen gekke dingen doen. Zo ben ik de crisis doorgekomen.” Aan het woord is Yvonne Woldman, sinds tien jaar eigenaar en enige medewerker van Ennovy. “Geen overheadkosten of personeel dat ik aan het werk moet houden. In de showroom staan zeven badkameropstellingen, lekker overzichtelijk. Daarnaast verkoop ik ook keukens.”

Yvonne Woldman zit al twintig jaar in het vak. De eerste jaren in loondienst, maar dat ze ooit voor zichzelf zou beginnen, stond als een paal boven water. “Het bedrijf waar ik werkte, had twee vestigingen. Toen de vestiging in Ommen verhuisde, heb ik het pand overgenomen. Ik had al een ondernemersplan en kon zo aan de slag. Een buurjongen kwam met de naam Ennovy. Yvonne, maar dan achterstevoren. Ik sta alleen in de zaak en af en toe springt m’n vader bij. De badkamers worden geplaatst door een vaste groep monteurs en installateurs. Dat zijn ook allemaal zzp’ers.”

INS0515 showroom badkamer 3Degelijkheid

Woldman wil niet gebonden zijn aan een inkooporganisatie of franchiseformule. Wel heeft ze een paar vaste inkoopadressen. “Hofleverancier voor het sanitair is de Technische Unie in Almelo. De badkamermeubelen betrek ik van Thebalux en de tegels komen van Teunissen en Becking. Heel af en toe bestel ik iets bij Galvano. Ik verkoop vooral producten van Ideal Standard, Hansgrohe en Luca. Ik heb bewust gekozen voor gerenommeerde bedrijven en leveranciers die niet omvallen. Geen Chinese prut of cowboygedoe, maar degelijkheid. Ik wil service, betrouwbaarheid en onderdelen die ik over tien jaar nog kan bestellen.”

Geen crisis

De crisis heeft Woldman nauwelijks geraakt. Er was wel sprake van een dipje maar het kon slechter. Ze merkt dat de markt weer aantrekt, sterker nog: ze heeft het in jaren niet zo druk gehad. “Het is stervensdruk, ik heb een wachttijd van twee tot drie weken voor een offerte en tekening. Hardlopers zijn witte hoogglanstegels, de sunshower, het rimfree-toilet en de regendouche.” Ook voor bijzondere tegels en mozaïeken is plaats in de showroom. “Een witte of zwarte badkamer kan iedereen verkopen, maar ik hou wel van een beetje gekkigheid.”

INS0515 showroom badkamer 6Mannenwereld

“Ik ben heel eerlijk en recht door zee, als ik iets niet leuk vind, zeg ik het. Ik moet een klik hebben met de klant.Even snel een prijsopgaaf van een badkamertje: daar doe ik niet aan mee. Vrouw zijn speelt ook mee en goed luisteren naar de klant en natuurlijk productkennis. Ik weet dat ik goed ben in m’n vak. Dat klinkt misschien arrogant, maar ik maak gewoon mooie dingen. De sanitairbranche is een mannenwereld.  Ik kijk als vrouw anders naar een ruimte dan een man. Mannen richten zich vooral op de techniek terwijl ik ook meer op andere dingen let zoals vormgeving en aankleding. Soms komt er een klant binnen en vraagt naar de eigenaar. Spreekt u mee, zeg ik dan. Op beurzen denken ze geregeld dat ik de secretaresse ben. Dat klopt, zeg ik dan, maar ook de schoonmaker, de boekhouder en de eigenaar.”

Adres: Pieter Bruegelstraat 45, 7731 SK Ommen, www.ennovy.nl
Showroom: totaal 350 m2 voor sanitair en keukens
Indeling: 7 complete badkamers, 14 losse opstellingen (badkamermeubels, douchedeuren en glijstangen)
Rayon: heel Nederland, focus ligt op straal 75 km rondom Ommen
Doelgroep: midden/hogere segment
Verkochte badkamers per jaar: 45
Gemiddelde prijs per verkochte badkamer inclusief montage: 13.000 euro
Meest gevoerde merken: Ideal Standard, HansgroheGeberit, Luca sanitair, Thebalux, Aco, Sealskin, Profitegtegels
Inkoop: Technische Unie, Galvano
Aantal medewerkers: 1 (Yvonne Woldman zelf)

Tekst en foto’s: Ruud Dilling

Het volledig artikel is verschenen in Installatie en Sanitair 5 2015. Klik hier voor een voordelig (proef)abonnement.