
Er waren meerdere redenen om de verwarmingsinstallatie in het appartementencomplex aan de Tobias Asserlaan in Diemen te renoveren. “Maar wij zijn vooral blij dat het altijd aanwezige geruis en getik in de leidingen nu echt verdwenen zijn. De rust die we nu in de installatie ervaren is ongekend”, vertellen Alfons Fischer en zijn vrouw bij het bezoek aan hun appartement.
Installateur Wesley van Waas van WMR Loodgieters kan bij het bezoek aan de flat in Diemen op enthousiaste reacties rekenen. Afgelopen zomer was hij een kleine twee maanden bezig om de complete verwarmingsinstallatie te renoveren. “De problemen waren divers. De installatie was erg onrustig, vooral omdat veel radiatorkranen in de woningen niet of niet goed meer open of dicht gingen. Eigenlijk was de installatie volledig ontregeld. Ook kreeg de Vereniging van Eigenaren (VvE) klachten van mensen op de bovenste verdiepingen dat zij hun woning op koude dagen niet goed warm konden krijgen. Kortom, de warmteverdeling in de flat was verre van optimaal. Er moest duidelijk heel wat gebeuren om het comfort en vooral de regelbaarheid fors te verbeteren”, vertelt Van Waas.
Inregelafsluiters op de strangen

Toen de VvE bij het familiebedrijf WMR Loodgieters aanklopte en het probleem uiteen had gezet, nam Wesley’s vader, Peter van Waas, contact op met Resideo. Samen met hun specialisten stelden vader en zoon Van Waas – beiden al 44 en 26 jaar in het vak actief – een voorstel op waarbij ze alle radiatorkranen zouden vervangen door dynamisch instelbare radiatorkranen. Daarnaast verving of, waar dat nodig was, installeerde WMR Loodgieters ook inregelafsluiters op de strangen die vanuit de technische ruimte naar de verschillende woningen lopen. “De VvE was enthousiast over ons voorstel, wat betekende dat wij vlak voor de bouwvak zijn gestart. Onze eerste klus was het installeren van inregelafsluiters op de strangen. De flat bestaat uit in totaal 48 woningen, zes per verdieping en verdeeld over acht verdiepingen en twee portalen. De acht woningen die boven elkaar liggen, zijn aangesloten op drie verschillende strangen; een voor de woonkamer en nog twee strangen voor keuken, slaapkamers en badkamer. Voor de bouwvak hebben we in kelderboxen alle 18 strangen met strangregelafsluiters uitgerust”, vertelt Wesley van Waas.
Dynamische radiatorafsluiters

“Na de vakantie zijn we in de woningen aan de slag gegaan. Omdat we nu elke strang kunnen afsluiten, zijn we per week alle boven elkaar liggende woningen gaan renoveren. Concreet betekent dit we de drie strangen afsluiten die door de boven elkaar liggende woningen lopen. Vervolgens konden we, woning voor woning, op alle radiatoren een Kombi-TRV radiatorafsluiter monteren, evenals een nieuw voetventiel. Die laatste zat er nog niet, en dat is toch wel handig voor de toekomst. Daardoor kunnen we nu veel eenvoudiger een radiator vervangen. Voorheen moesten we daarvoor een hele strang afsluiten, waardoor ook alle acht woningen die boven elkaar liggen, thuis moeten zijn en tijdelijk zonder verwarming zitten. Door de Kombi-TRV en het voetventiel kunnen we nu elke radiator afsluiten en eenvoudig verwisselen.” Volgens Van Waas was het bij deze renovatieklus ook nodig om hier en daar een radiator te vervangen. In de hele flat zijn uiteindelijk circa twintig nieuwe radiatoren geplaatst, omdat die lek waren of anderszins niet meer bruikbaar.
Kant-en-klare instelwaarden

Een belangrijk hulpmiddel bij het waterzijdig inregelen van de installatie is de Honeywell Home TRV-Balancing app, waarmee de installateur de exacte standen van de radiatorafsluiter kan berekenen. “We voeren drie gegevens in: het type radiator, de lengte en hoogte van de radiator en de DeltaT. Daar volgt dan een kant-en-klare instelwaarde uit. Zo konden we in elk appartement de radiatoren heel precies inregelen. Dat is handig, ook omdat de grootte van de appartementen, en daarmee ook de radiatoren, varieerde. Uiteindelijk lukte het ons om in één week alle acht boven elkaar liggende appartementen van nieuwe afsluiters te voorzien en netjes in te regelen. Zo waren we in zes weken klaar en hoefden de mensen in die acht woningen maximaal één week thuis te zijn en zonder verwarming te zitten.”
Volledig regelbaar comfort

Nu de werkzaamheden zijn afgerond en de eerste winter er bijna opzit, is de tevredenheid bij de bewoners erg groot. Volgens Alfons Fischer, bewoner en bestuurslid van de VvE, is iedereen blij met de nieuw ingeregelde installatie. “Het geluid van suizen en tikken was echt door het hele gebouw te horen, of je nu beneden of boven woonde. We werden er geregeld wakker van. Nu is dit verleden tijd.” Verder zijn hij en zijn medeflatbewoners bijzonder tevreden over de regelbaarheid van de radiatoren. In diverse flats konden zij soms meerdere radiatorkranen niet meer open of dicht krijgen. Nu zijn de moderne afsluiters volledig naar wens instelbaar en sluiten ze vanzelf als de gewenste ruimtetemperatuur is bereikt. “Wij hebben overal warmtemeters op de radiatoren, op basis waarvan we de energie afrekenen. Het stookseizoen is nog niet voorbij, maar wij verwachten dat bij de meeste mensen de energiekosten lager zijn.”
Via de VvE kregen bewoners ook het aanbod om naar wens, en in aanvulling op de regelbare radiatorventielen, het evohome zoneregelsysteem te laten installeren. Een aantal bewoners, waaronder de familie Fischer, koos daarvoor. “In de woonkamer hebben we nu twee draadloze radiatorafsluiters die we met de evotouch en de app van Honeywell Home kunnen aansturen. We kunnen nu vanuit bed de verwarming hoger zetten. Dat maakt het comfort toch net weer iets groter”, besluit Fischer.