fbpx
Artikel

Zo ga je waterzijdig inregelen

Waterzijdig inregelen is een verplichting, maar de voordelen en kansen worden niet altijd volledig benut.

Over het algemeen zitten verwarmingssystemen in Nederlandse huishoudens vol energiebesparende potentie. De redenen dat deze kansen niet optimaal benut worden, lopen uiteen, maar het resultaat is in ieder geval altijd hetzelfde: er gaat waardevolle energie verloren.

Goed informeren

Natuurlijk willen de meeste consumenten graag besparen op hun stookkosten en gelukkig dragen veel van hen ook het milieu een warm hart toe. Ze staan vaak dan ook wel open voor eventuele aanpassingen aan hun verwarmingssysteem. Waterzijdig inregelen is dan een van de mogelijkheden om hun installatie te optimaliseren. Laat de volgende keer als je langsgaat voor een onderhoudsbeurt dus eens een flyer achter en informeer je klant over de voordelen.

Onbalans in het systeem

Als een verwarming niet waterzijdig ingeregeld is, worden de verschillende radiatoren door verschillen in leidingweerstand niet evenredig voorzien van warmte. Het gevolg: temperatuurschommelingen en suizende leidingen.

Wat is waterzijdig inregelen ook alweer precies? Door verschillen in leidingweerstand tussen afzonderlijke delen van de verwarmingsinstallatie worden de radiatoren niet in gelijke mate van warmte voorzien. Afhankelijk van hoe ver de radiator van de cv-ketel verwijderd is, wordt de radiator en daarmee de ruimte te heet of juist niet warm genoeg. Met deze onbalans gaan ook temperatuurschommelingen en vaak onaangename bijwerkingen zoals fluitende en ruisende leidingen gepaard. Dit laatste komt doordat de cv-ketel uitzonderlijk hard werkt.

Meer comfort en energiebesparing

Daar kan jij als installateur uitkomst bieden: door het systeem waterzijdig in te regelen, krijgen de leidingen en radiatoren precies zoveel water als er nodig is en worden alle ruimten weer betrouwbaar en comfortabel verwarmd. Daarbij kunnen consumenten volgens TNO tot wel 10 procent besparen op de stookkosten.

Stabiele stooklijn

Een extra voordeel van waterzijdig inregelen is dat de regelbaarheid van de cv-installatie toeneemt. Het systeem functioneert veel stabieler, is daarmee zuiniger en heeft direct vanaf het inregelmoment veel minder last van slijtage. En dat komt de totale levensduur van het verwarmingssysteem ten goede – een duurzame oplossing dus.


Door een systeem op een correcte manier waterzijdig in te regelen, kunnen consumenten tot 10 procent op hun stookkosten besparen. Ontbrekende ontwerpgegevens zijn tegenwoordig geen obstakel meer voor installateurs – alleen de verwarmingscapaciteit moet vastgesteld worden.

Zorgen wegnemen

De voordelen zijn dus duidelijk. Toch kunnen sommige consumenten opzien tegen de werkzaamheden die erbij komen kijken: het leeg laten lopen van de installatie, kranen vervangen, vullen, inregelen. Daarom is het uiterst belangrijk dat je die zorgen wegneemt en de voordelen van waterzijdig inregelen benadrukt. Van kostenbesparing door minder gasverbruik tot een aangenamer binnenklimaat en een langere levensduur.

Aan de slag in woonhuizen

Als de klant overtuigd is, moet het waterzijdig inregelen natuurlijk correct uitgevoerd worden. Dat is vrij eenvoudig – er zijn zelfs apps die je stap voor stap door het proces begeleiden in plaats van dat je ingewikkelde tabellen hoeft te gebruiken. De app ‘TRV-Setting’ van Resideo bijvoorbeeld bepaalt binnen een paar klikken de juiste voorinstelling van de Honeywell Home-thermostaatkranen.

Om te beginnen selecteer je welke klep wordt gebruikt: de Kombi-TRV met geïntegreerde drukverschilregelaar of de instelbare V2000VS. Daarna specificeer je het type radiator. In de laatste stap voeg je gegevens over het verwarmingssysteem toe, zoals de aanvoer- en retourtemperaturen. Zodra de informatie compleet is, bepaalt de app automatisch de juiste voorinstelling.

Ga voor dynamisch inregelen

Een thermostatische radiatorafsluiter met ingebouwde drukregelaar zijn er bij kleinere installaties geen ingewikkelde berekeningen nodig om een systeem waterzijdig in te regelen.

En dan is er nog de vraag: ga je voor statisch of dynamisch inregelen? Je kunt niet om de voordelen van de tweede manier heen. Met een thermostatische radiatorafsluiter met ingebouwde drukregelaar – zoals de Honeywell Home Kombi-TRV, geschikt voor tweepijpssystemen ­– kun je gemakkelijk automatisch waterzijdig inregelen zonder ingewikkelde buisleiding- en drukverliesberekeningen. Het enige wat je hoeft te doen, is de maximale volumestroomhoeveelheid van het systeem in te stellen. De ingebouwde drukregelaar garandeert dat die hoeveelheid onder variabele drukomstandigheden steeds gehandhaafd blijft. Dat werkt als volgt. Zodra de druk in de aanvoer fluctueert, reageert de regelaar door meer open of juist dicht te gaan. Dit is een constant en continu proces. Ook de maximaal ingestelde volumestroom blijft altijd gelijk, ongeacht systeemdruk-schommelingen. Zo wordt het systeem niet onder- of overbelast.

Minder tijd kwijt

Nog een voordeel van dynamisch inregelen voor jou als installateur: waterzijdig inregelen is hiermee geen tijdrovende klus meer, want de installatie van een thermostatische radiatorafsluiter met ingebouwde drukregelaar verloopt snel. De Kombi-TRV bijvoorbeeld hoeft alleen te worden geïnstalleerd op de radiatoren; er zijn geen extra componenten nodig voor de aanvoerleidingen. Hij past waar traditionele TRV’s ook passen, en door de standaardafmetingen pas je de Kombi-TRV gemakkelijk toe in zowel nieuwbouw- als renovatieprojecten. Bestaande radiatorafsluiters zijn dus ook zonder problemen te vervangen. Bovendien hoef je na de installatie niet bang te zijn voor klachten en daardoor retourbezoeken. Het aantal bewegende delen in de Kombi-TRV is namelijk minimaal, waardoor hij goed functioneert – zelfs bij vervuild cv-water.

Duurzaam adviseren

Kortom, in bestaande woningen zijn er voldoende mogelijkheden om energie te besparen – aan de installateur de taak om die bespreekbaar te maken, zodat ze niet ongebruikt blijven. Met waterzijdig inregelen zetten bewoners een goede eerste stap richting een duurzamere installatie, zonder meteen een ingrijpende verandering door te voeren.

De rubriek praktijkcase is een samenwerking tussen Installatie.nl en fabrikanten. Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Resideo, leverancier van de producten van Honeywell Home.