fbpx
Artikel

Badkamerspotjes worden steeds populairder. Natuurlijk moeten deze lampen ook geïnstalleerd worden. Hierbij is een goede voorbereiding van essentieel belang. Daarom moet je eerst de verpakking van de spotjes doornemen. Hier zal opstaan wat de afmetingen zijn van de spots, maar ook de afstand tussen de spots en de minimale afstand tussen de spot en de wand. Meestal mag je trouwens zelf de precieze afstand tussen de lampen bepalen, maar het moet uiteraard meer zijn dan de minimale afstand die op de verpakking staat. Meet dit af op het plafond en markeer met een potlood waar de spots moeten komen.

Daarnaast zul je op de verpakking van de inbouwspots ook kunnen lezen wat de diameter van de lampen is. Dit heb je nodig bij het boren van de gaten waarin de spots moeten komen. De diameter is namelijk ook het formaat van het gat dat je zult gaan boren. Overigens komt dit niet heel precies. Een speling van een aantal millimeter maakt dan ook niet uit, maar het moeten zeker geen centimeters zijn. Na het boren van de gaten moet je de inbouwspots gaan aansluiten. Hiervoor heb je een stroomvoorziening in het plafond nodig. Deze moet bij elk gat aanwezig zijn. Natuurlijk moet het stroom eraf zijn, controleer dit met een spanningszoeker.

Elk spotje heeft een kroonsteentje, hierop moet je de blauwe en zwarte draad uit het plafond aansluiten. Indien de spots geaard zijn moet de aardedraad ook aangesloten zijn, dit is het geel groene exemplaar. Deze gaat altijd in het midden van het kroonsteentje. Bij de andere draden maakt de locatie niet uit. Steek ze in het kroonsteentje waarna je ze nog moet vastdraaien met een schroevendraaier. Vervolgens kun je het spotje in het plafond klikken. Dit doe je door de veren naar binnen te duwen, waarna je de spot in het gat kunt plaatsen. Hiermee ben je zo goed als klaar. Je hoeft alleen nog maar de lampjes in de spots te plaatsen. Mogelijk gaat dit via de voorzijde, maar in andere gevallen gaat het juist via de achterzijde van de inbouwspot. Hierna kun je de stroom er weer opzetten.