
Hoe je zonnepanelen moet installeren, hoef je iet uit dit artikel te halen. Dat weet je zelf maar al te goed. Dit artikel richt zich dan ook op de extra service naar de klant toe. Zonnepanelen zijn een hele investering, waarover de klant onzeker kan zijn of dit het gewenste rendement gaat opleveren. Daarnaast heeft het voor zaken zoals de verzekering de nodige gevolgen. Klanten zitten met tal van vragen. Dit artikel helpt jou om de vragen te beantwoorden.
Beste woonverzekering
Als de klant vraagt wat de beste woonverzekering is, wil je daar uiteraard een goed antwoord op hebben. Qua wonen komt het neer op twee verzekeringen, of eigenlijk drie. De aansprakelijkheidsverzekering wordt namelijk vaak geadviseerd, omdat je hiermee verzekerd bent tegen schades die je aan andere personen of spullen van anderen veroorzaakt. Bij de installatie van zonnepanelen is dit niet echt van toepassing.
Dat geldt wel voor de opstalverzekering. Het goede nieuws is dat zonnepanelen automatisch zijn meeverzekerd bij de opstalverzekering, net als de laadpaal voor de elektrische auto. Door de opstalverzekering te vergelijken, ontdek je welke schades worden gedekt en waar je een aanvullend pakket voor moet afsluiten. Niet alleen handig voor de klant, maar zelf kun je er ook interessante informatie uithalen.
De derde woonverzekering is de inboedel. Dit gaat over spullen die je kunt meenemen tijdens een verhuizing. Zonnepanelen kun je in theorie meenemen, maar deze vallen toch echt onder de opstalverzekering.
Wanneer is de investering terugverdiend?
Terwijl de klant jullie van een verse kop koffie voorziet, vraagt hij of zij wanneer de investering van duizenden euro’s terug wordt verdiend. Momenteel ligt dit op gemiddeld 7 jaar. In 2030 is de terugverdientijd 9 jaar. Dat is behoorlijk lang, maar voor de meeste mensen de moeite waard.
Daarnaast besparen zonnepanelen op jaarbasis een behoorlijk bedrag. Per huishouden ligt dit gemiddeld op 1.000 euro. Als je bedenkt dat zonnepanelen zo’n 25 jaar meegaan, is dat toch een aardige vakantie aan de Côte d’Azur, van een maand of twee.
Wat als het bewolkt is?
Nederland is geen Côte d’Azur, hoewel het ook in Zuid-Frankrijk bewolkt kan zijn. De Nederlandse zomers worden echter steeds langer en zonniger, wat goed nieuws is met betrekking tot de opbrengst van zonnepanelen.
Daarnaast werkt de nieuwe generatie zonnepanelen steeds beter als het bewolkt is. De Consumentenbond heeft berekend dat er op jaarbasis een verschil van 20% opbrengst kan zijn. Dit zal in de toekomst steeds minder worden, zodat je klanten ook onder een grijs dek stroom opwekken.