
Overweeg je om over te stappen op zonnepanelen, een duurzame manier van energie opwekken? Wellicht ben je benieuwd waar je rekening mee moet houden. De ene zonnepanelen zijn immers de andere niet. Met de tips in dit artikel vertellen we je er graag wat meer over.
Kosten van het zonnesysteem
Je wilt natuurlijk weten wat een zonnesysteem je gaat kosten en wat de verwachte terugverdientijd is. Je kunt alvast een indicatie van de zonnepanelenprijs krijgen door een Dakscan te doen bij aanbieder Sungevity. Die berekenen de verwachte kosten op basis van je verbruik en type huis. Normaliter mag je uitgaan van een gemiddelde prijs van 3.500 tot 5.000 euro voor zonnepanelen, met een bijbehorende terugverdientijd van zes tot acht jaar. Als de energieprijzen echter blijven doorstijgen kan die terugverdientijd nog wel eens korter zijn.
Garantie en kwaliteit
Het goedkoopste zonnesysteem is niet altijd het beste, dus we raden je aan om ook te letten op kwaliteit. Daar kun je ook de garantie in meenemen. Je hebt immers langer profijt van zonnepanelen die twintig jaar rendement blijven opleveren dan zonnepanelen die na tien jaar al zowat aan vervanging toe zijn. Zelfs als je op termijn wilt verhuizen, want uit onderzoek van De Nederlandse bank blijkt dat huizen gemiddeld 7.000 euro in waarde stijgen nadat er een zonnesysteem is aangelegd.
Passend bij je dak en verbruik
Het heeft geen zin om onnodig veel zonnepanelen te laten leggen, beter laat je je goed adviseren en stem je samen met je zonne-adviseur het aantal panelen goed af op je (verwachte) verbruik. Het aantal zonnepanelen én type panelen kunnen daarnaast ook afhangen van de vorm van je dak. Zo zijn factoren als de hellingsgraad, ligging op een bepaalde windrichting en obstakels als dakramen van invloed op de keuze voor een bepaald zonnesysteem. Zonnepanelen plat dak? Dat is helemaal een goed idee, want hierbij kunnen hellingsgraad en ligging perfect afgestemd worden.
Subsidie aanvragen en btw terug vragen
Wist je dat veel gemeentes subsidie verschaffen aan particulieren en bedrijven die energiebesparende maatregelen nemen? De regelingen verschillen per gemeente, dus check het zelf via de Energiesubsidiewijzer van de Rijksoverheid. Daarnaast kun je de 21 procent btw terugvragen bij de Belastingdienst als je voor de eerste keer zonnepanelen aanlegt. Deze regeling gaat in 2023 mogelijk compleet verdwijnen, dan zou je zelfs geen teruggave-formulier meer hoeven invullen. Hoe dan ook, door de verschillende regelingen kun je flink besparen op de kosten van je zonnesysteem.
Bekostigen van duurzame maatregelen
Zou jij graag je huis willen verduurzamen maar heb je op dit moment geen geld achter de hand om in duurzame maatregelen te investeren? Dan kun je overwegen om een groene lening af te sluiten. Dit type lening is verkrijgbaar bij verschillende banken en instanties en heeft relatief aantrekkelijke voorwaarden, zoals een laag rentepercentage en de optie om tussentijds af te lossen. Zelfs met een dergelijke lening is het nemen van duurzame maatregelen, waaronder de installatie van zonnepanelen, nog steeds aantrekkelijk. Want normaal gezien heb je zelfs met de rentekosten alsnog een hoger rendement dan wanneer je aangesloten zou blijven bij het reguliere energienet.