
Het juiste licht in de badkamer kan wonderen doen voor je ochtendhumeur én je avondbad. Daarom geeft specialist Modular Lighting Instruments zes verlichtingstips.
1. Natuurlijk ogend licht
Basisverlichting zorgt ervoor dat je met een druk op de knop een ruimte degelijk verlicht, zonder storende schaduwen of donkere hoekjes. Vaak is er weinig natuurlijk licht aanwezig in de badkamer. Daarom kun je het best kiezen voor basisverlichting die de kleurtemperatuur van natuurlijk licht zo goed mogelijk weergeeft.
2. Meer dan één spot
Je kan voldoende hebben aan één centrale lamp. Maar het is beter om te variëren. Denk bijvoorbeeld aan spotjes in het plafond, wandverlichting naast de spiegel en indirecte ledstrips in een nis. Maak deze verlichting meteen ook dimbaar; ideaal voor een sfeervolle badsessie.
3. Verlicht je spiegel
Om het perfecte ooglijntje te trekken of je netjes te scheren, is een helder zicht in de spiegel onontbeerlijk. Dit doe je met de juiste accentverlichting. Kies voor een diffuus licht aan beide zijkanten van de spiegel, op ooghoogte van elke gebruiker. Als het niet anders kan, kies dan voor diffuse verlichting aan het plafond boven de spiegel, dat diep genoeg valt. Zo creëer je niet te veel schaduw op je gezicht.
4. Het juiste design
De vorm van je verlichting benadrukt de architectuur van je ruimte. Heb je een strakke ruimte, benadruk dan de architecturale lijnen door te werken met profielen of vierkante spotjes. Hou je van gezellig, ga dan eerder voor ronde spotjes en bijvoorbeeld wandlampen. De kleuren kun je dan het beste sober houden. Wit is nog steeds de populairste kleur. Zwart zorgt dan weer voor een sterk accent.
5. Tijd voor badschuim
Tegenwoordig cocoonen we steeds meer in de badkamer. Ook ’s ochtends heb je niet altijd zin om meteen in helder licht je klaar te maken. Voorzie daarom in dimbare verlichting. Zo creëer je met één druk op de knop de juiste sfeer voor een ontspannende badsessie. Ook ledverlichting kun je trouwens prima dimmen.
6. Het kleinste kamertje
In het kleinste kamertje is er geen noodzaak voor directe verlichting. Kies voor een diffuus licht, liefst afkomstig van een wandarmatuur. Spotjes in het plafond zijn meestal overbodig. Voor de nachtelijke sanitaire stop is het handig om oriëntatieverlichting in het toilet te integreren die samen met de verlichting in de hal aangaat.
Vaak gemaakte fouten
• Kies nooit voor één centraal lichtpunt. Dat is gewoon te weinig in de badkamer.
• Vergeet geen lichtpunt in je douche te voorzien. Met een matte deur of douchegordijn sta je zonder lichtpunt in het donker te douchen.
• Plaats geen spotjes vlak boven het bad, dat doet pijn aan de ogen.
• Let op met spotjes in het plafond boven de spiegel. Die werpen al snel te veel schaduw op je gezicht, wat make-up aanbrengen en scheren moeilijk maakt. Bovendien accentueren ze je wallen.
Check de IP-waarde
Verlichting in de badkamer moet altijd vochtbestendig zijn. Naargelang de afstand van douche, bad of wastafel gelden andere regels. Deze vindt je terug in het Algemeen Reglement voor Elektrische Installaties (A.R.E.I.). Door het IP-nummer van je verlichtingstoestel te bekijken, weet je meteen waar je installateur het mag plaatsen.