fbpx
Blog

Een terugblik op afgelopen jaar, vanuit de redactie van Installatie.nl.

De rode draad

De ontwikkelingen rondom het koolmonoxide-onderzoek van de Onderzoeksraad vormden een voorname rode draad door 2016. In november 2015 gepubliceerd, waarna het hele jaar bol stond van (technische) reacties, lobbywerk van belanghebbenden, nuanceringen, meningen en uiteindelijk een apotheose onder de kerstboom: de wettelijk erkende installateur komt terug.

Grootste trend

Energiebesparing en verduurzaming. De warmtepomp breekt definitief door; de standaard in de nieuwbouw, en in de vervangingsmarkt de meest plausibele opvolger van de cv-ketel, die op langere termijn uit de Nederlandse huishoudens gaat verdwijnen. Installateurs zijn sterk bezig met hun strategie: van uurtje factuurtje naar prestatiegerichte dienstverleners met technische knowhow én gouden handjes.

Drukste periode

KnipselRondom de VSK was het dringen op Installatie.nl. En dat is logisch: in deze periode wordt het meeste nieuws voor de Nederlandse markt bekend gemaakt. Onze originele dagjournaals deden het erg goed.  Zoals elk jaar is het in de zomer rustiger, en veert het websitebezoek mee met het stookseizoen. Oktober was extreem druk, maar dat heeft ook te maken met aantal nieuwsbrieven dat wij hebben verzonden. Goed om te zien dat extreem koude/natte dagen, leiden tot dipjes in het bezoek: storingen gaan altijd voor. En dat is prima: teken dat onze users met hun voeten in de praktijk staan.

Meest besproken nieuwtje

eneco warmtewinnerHet nieuws van ventilatiewarmtepomp Warmtewinner, de compacte versie van Inventum’s  Ecolution, staat fier aan kop. Het nieuwtje werd 26000 keer bekeken. Ook qua reacties de 2016-topper: 122 commentaren. De nieuwtjes rondom cv-ketels blijven het meest populair, en dat is logisch. Het leeuwendeel van de business van onze doelgroep draait nog gewoon rondom het aardgas-gestookte toestel.

Klikknaller

ins1015fout3De installatiefouten zijn een vaste waarde. We krijgen wekelijks materiaal binnen van lezers en users; in 2016 hebben we er online 73 gepubliceerd, en er zit nog zeker tot de lente 2017 in de database. Blijf vooral inzenden! Inmiddels hebben we 360 praktijksituaties op een site staan, en het goede nieuws is dat we steeds vaker gevraagd worden om materiaal te leveren voor toolboxen en presentaties. Dat is goed te horen. Meest kritische detail is en blijft de rookgasafvoer. De oplettende volger heeft wellicht gezien, dat we ons wel meer manoeuvreren richting de oplossing, in plaats van los te gaan op het gekluns van collega’s.  Ik broed op een variant met huzarenstukjes voor 2017, met opmerkelijke fraaie vakwerkdetails. Omdat dit ook gezien moet worden. Mail ons gerust.

Onderbuik

Opvallend: de redactie hoeft nauwelijks te modereren. Ondanks een enkele uitzondering blijven we in reacties en opinies elkaar met respect en nuance behandelen. En dat is te prijzen in een maatschappij waarin het anonieme polariserende geroeptoeter vaker de concrete inhoud overstijgt. Houden zo!

Lekker social

TwitterenHet aandeel social media in ons websitebezoek stijgt sterk: 13 procent in 2016. Ook zijn site en nieuwsbrief ook technisch aangepast voor smartphone en tabletgebruik.  Het aantal volgers op Twitter groeit gestaag: 3400. Opvallende topper is LinkedIn, zeker omdat naast mijn persoonlijke lidmaatschap wij geen eigen pagina hebben: u deelt onze content in grote getale in uw eigen professionele netwerk. Dat zien we als een grote waardering.

Mediagebruik

De tijd dat de installateur louter nog printvakbladen leest, is al lang en breed voorbij. Toch wordt print nog goed gewaardeerd door u, zeggen de lezersonderzoeken. Onze uitgever Eisma Bouwmedia zet in op verschillende peilers: hier een leuk jaaroverzicht daarvan.

Beste blog

VSK_058Goede meningen, ervaringsverhalen, tips. Het arsenaal bloggers op Installatie.nl heeft u het afgelopen jaar wekelijks voorzien van eigentijdse blikken op de installatiewereld. Scherp maar ook met humor. De alternatieve VSK-terugblik scoorde afgelopen jaar als beste. Blogs over Nul-op-de-Meter werden ook veel gelezen en gedeeld.

Persoonlijk

2016 was een vruchtbaar jaar. Zowel in views en waardering, als écht, want bij ons kleine redactieteam zijn ook nog eens twee baby’s geboren. Eindredacteur Gerrit Kobus ging met pensioen, en is vervangen door Thom Groot Nibbelink. Maar we moesten ook afscheid nemen van mijn voorganger. Vreugde en verdriet gaan hand in hand. Ons vakblad en deze site bewijzen zich wederom als échte onafhankelijke vakinformatie-traditionals, en worden in het dynanische medialandschap als dusdanig gewaardeerd. We zijn heel blij met het innige en directe contact met lezers, die de ambitie om telkens maar beter te worden ondersteunt.  Passie is een belangrijke drijfveer hierin, en wat dat betreft geldt voor ons niet anders dan voor uw bedrijf: producten die met plezier en goede inzet gemaakt worden, stralen dat altijd uit naar de gebruiker.

Een goed 2017. Heb plezier, blijf bevlogen, maar blijf vooral gezond.

Over Eddy Buiting

Eddy Buiting

Eddy Buiting (1977) is hoofdredacteur van deze site en vakblad Installatie, producten van Eisma Bouwmedia. Studeerde Journalistiek en Voorlichting in Tilburg, was o.a. dagbladjournalist, en inmiddels al 22 jaar tot over de oren in de uitvoerende bouw- en installatiepers. Schrijver van natuur, maar inmiddels multimediaal. Observeert, constateert, vraagt, ervaart, presenteert en schrijft. Drievoudig vader, sportfanaat en tegelijkertijd Achterhoeker en Bourgondiër. Niet vies van een kwinkslag.

Bekijk alle berichten van Eddy Buiting

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.