Ga naar hoofdinhoud

5% inkoopvoordeel = 57% meer winst!

Door slim in te kopen kun je flink meer winst behalen. Maar hoe doe je dat? Dat vertel ik je zo. Eerst even het belang om juist nú scherp te zijn op dat inkoopvoordeel, bijvoorbeeld op materialen. Want het aandeel van installatiewerk binnen bouwprojecten is de laatste vier jaar enorm gestegen. In 2014 was dat nog 32 procent, inmiddels zitten we al op 40 procent. Dat betekent dus dat bij een project van 100.000 euro tegenwoordig 40.000 euro opgaat aan installatiewerk. Terwijl dat vier jaar geleden nog maar 32.000 euro was.

Dat komt natuurlijk vooral door de grotere vraag naar duurzame producten. Zoals zonnepanelen en warmtepompen. In aanschaf vele malen duurder dan de traditionele CV-ketel. Als je 5 procent op deze inkoopkosten weet te besparen, levert dat onder de streep 57 procent meer winst op. Dat blijkt uit cijfers van ons accountantskantoor, dat gespecialiseerd is in de installatiemarkt. Snel verdiend lijkt mij. Een gemiddeld installatiebedrijf met dertig medewerkers kan zo al snel 110.000 euro op jaarbasis meer verdienen!

Een paar tips

Of dit een oproep is om lid te worden van een inkooporganisatie? Nee, maar ik adviseer mijn klanten altijd wel om het eens te toetsen. Met een grotere inkoopgroep kun je vaak betere prijzen bedingen. En is het toch niet interessant voor je, dan weet je dat ook.

Wat ook helpt, is sneller betalen. Je krijgt dan 2 procent betalingskorting. En dat tikt aan. Dat levert het voorbeeldbedrijf dat ik zojuist noemde per jaar bijna 40.000 meer winst op. Je moet het geld natuurlijk wel hebben liggen. Maar even rood staan is ook geen ramp. Ook dan verdien je zo’n betalingskorting nog dubbel en dwars terug.

Tenslotte, let niet alleen op prijs. Waak er ook voor dat je logistiek geen rendement kwijtraakt, doordat je bij teveel verschillende leveranciers bestelt. Tijdrovend en het zorgt ook voor meer vrachtwagens aan de poort en dus hogere handlingkosten. Nee, dan kun je beter kiezen voor een groothandel die bijvoorbeeld iets duurder is, maar de materialen in een container op de achtste verdieping bij een project aflevert. Zodat de monteurs ’s morgens direct aan de slag kunnen. Dat levert veel meer op.

Stefan van Maasakkers is accountant en vennoot bij accountants- en advieskantoor Rühl Haegens Molenaar, met kantoren in Uden en Venray

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

Met de gratis nieuwsbrief van Installatie.nl ben je altijd op de hoogte van het laatste nieuws en actuele ontwikkelingen in de installatiebranche, productnieuws en installatiefouten.

Laatste nieuws

Premium

Intergas stapt met warmtepomp Xceed door naar propaan

Grotere rol ventilatie in duurzame woning

Pvt-paneel krijgt teracotta variant

Kabinet wil CO2-meter in elk klaslokaal

‘Teruglevertarief voor zonnepanelen is niet onredelijk’

Consument koopt warmtepomp op basis van één offerte