fbpx
Blog

Allemaal beestjes

Achter de mantel verschijnt een compleet overleden wespenvolk. Installateurs en dieren ‘on the job’.

Lezerspost. Regelmatig schieten mijn wenkbrauwen in standje ‘verbaasd’ bij het openen van de mailbox. In de gebruikelijke stroom installatiefouten troffen we afgelopen week bijzondere post van een lezer. Installateur Henk Kerkstra van het gelijknamige bedrijf uit Lienden trof bij het reguliere onderhoud aan een Ecomline in Ochten een opmerkelijke slachting van een heel wespenvolk aan in de cv-ketelbehuizing. (dierenliefhebbers en zwakke magen opgelet) Dubbelklik de foto links voor een vergroting.

Dierenleed

ratVeel voorkomend ‘dierenleed’ in uw en onze wereld betreft doorgaans broedende of overleden vogels in (schoorsteen) kanalen. En ik spreek uit ervaring: vorige zomer vlogen de maden door mijn kleinste kamertje omdat de toiletventilator in de schoorsteenschacht uitmondt. Nooit geweten dat die beestjes gewoon door een kitvoeg kruipen trouwens. Maar laten we de rioolrat niet vergeten, die bijvoorbeeld in Veenendaal verderf zaait. Maar wat dacht u van deze ongenode gast hierboven op de foto, die tot verrassing van de twitterende installateur tegen de stroom inzwom en kiekeboe deed in de toiletpot? Mijn eerste gedachten bij de mail van vorige week gingen uit naar dit lugubere bericht, 2 jaar geleden op onze site, toen een Brits gezin een levende python aantrof in de cv-ketel. Andere koek dan een vulslang. Amerikaanse installateurs kwamen deze week een poema tegen in de kruipruimte. Of deze slang, op het toilet in Leiden vorig jaar. Of nóg erger.

 

Verdeelplaat vol

python3Even terug naar de mail over de ketel in de Betuwe. Bij het openen van de kap bij het jaarlijkse onderhoud trof Henk Kerkstra een vrij compleet wespenvolk aan. Het volk gaf geen teken van leven meer. De mantel en de gas-luchtverdeelplaat van de ketel waren grotendeels bedekt met een centimeters dikke laag van -gelukkig voor de monteur- dode wespen.  “Opvallend genoeg was er ondanks dit bezoek geen storing opgetreden”, vertelt Kerkstra over de gevolgen van de vondst.

 

 

Bestrijdingsmiddel

foto3 webNavraag leerde de installateur dat de woningeigenaar afgelopen zomer een wespennest in de spouwmuur had laten verwijderen. Dit gebeurt tegenwoordig vaak door een bestrijdingsmiddel in het nest te spuiten, zodat de aanwezige, maar ook terugkerende ‘werksters’ op een relatief diervriendelijke wijze bedwelmd worden en naar de wespenhemel vertrekken. Zeker wanneer de koningin zich onder de slachtoffers begeeft. Hierop kan het nest worden verwijderd. In dit specifieke geval is (een deel van) het wespenvolk waarschijnlijk als reactie op de bestrijdingsmiddelen op de vlucht geslagen en via de nabij gelegen luchttoevoer van de ketel in de warme laatste rustplaats terechtgekomen.

 

Nest

foto2 webDe onderhoudsbeurt van de ketel ging na een schoonmaakoperatie -je bent als installateur van alle markten thuis- gewoon door. De ketel draait als een zonnetje, de servicemonteur kon zonder steekwonden naar de volgende klus. Een ervaring en een sterk verhaal rijker. En hij kon nog lachen om mijn woordgrapje over de Wespen Nest thermostaat. Gelukkig hebben we de foto’s nog.

 

Komt u dergelijke rariteiten tegen? Mail ons uw foto’s en verhaal, mention ons op twitter.

Over Eddy Buiting

Eddy Buiting

Eddy Buiting (1977) is hoofdredacteur van deze site en vakblad Installatie, producten van Eisma Bouwmedia. Studeerde Journalistiek en Voorlichting in Tilburg, was o.a. dagbladjournalist, en inmiddels al 22 jaar tot over de oren in de uitvoerende bouw- en installatiepers. Schrijver van natuur, maar inmiddels multimediaal. Observeert, constateert, vraagt, ervaart, presenteert en schrijft. Drievoudig vader, sportfanaat en tegelijkertijd Achterhoeker en Bourgondiër. Niet vies van een kwinkslag.

Bekijk alle berichten van Eddy Buiting

1 reactie op “Allemaal beestjes

  1. […] het kreeftje via de dakdoorvoer in het toestel heeft doen laten belanden. Zo komen ook wel eens wespen, of kleine vogeltjes bij het verwarmingstoestel. De meesten kunnen het niet […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.