fbpx
Blog

Badkamervlog: dé trends

Het rondje langs de grote aanbieders van badkamers op de ISH in Frankfurt. Het is elke twee jaar weer een feestje.

Er is geen beurs waar voordat de gordijnen open gaan, er zo weinig mogelijk naar buiten komt. En dat is ook deze editie weer bijna helemaal gelukt.

Ik heb geprobeerd het in een vlog te vangen:

Wat waren wat mij betreft de highlights van de grootste badkamerbeurs van Europa? Een willekeurige opsomming:

3D print bij Grohe

Grohe wordt echt een totaalaanbieder: het bedrijf presenteerde al eerder keramiekseries, maar heeft nu met Essence en de kranenserie Plus ook een volwaardige serie in het middensegment. Eyecatcher op de beurs hun 3D-geprinte kraan. Grohe heeft nu ook baden, gemaakt van geëmailleerd plaatstaal, die het betrekt via Bette. Eyecatcher bij Bette was de Bette Craft: een fraaie afgeronde opzetwastafel.

Rainfinity van Hansgrohe

Rainfinity van Hansgrohe

Hansgrohe was -zoals verwacht- weer smullen: met Rainfinity, in juli op de markt, hebben de Duitsers weer een premiumserie die qua design en techniek écht onderscheidend is. Nog een jaartje wachten, en dan komt RainTunes, het digitale programma van Hansgrohe. Aansturing van kranen en douches, maar ook de toevoeging van licht (onder meer Philips Hue), geluid (Sonos) en geurelementen moeten van de badkamer een belevingsoase maken. Met via bluetooth verbonden Rainbutton-schijven kan de gebruiker bediening helemaal personaliseren.

Axor Edge

Axor Edge

Axor komt in juli met een tweede serie van Jean-Marie Massaud: een robuuste, stoere designserie met facetgeslepen hoeken. Axor Edge. Met alle variaties, en dus ook PVD-coatings die we inmiddels van Axor wel kennen.

Mat wit bij V&B

Villeroy & Boch heeft Collaro haar eerste middensegment serie in het nieuwe TitanCeram. Leuke designfeature en trendy: keramiek in mat wit. Meer kleurstellingen ook in het keramiek van Memento 2.0.

Klassieker in nieuw jasje

Dornbracht heeft de 25 jaar oude Meta-kraan een upgrade gegeven. De hoekjes en randjes van de designklassieker zijn weg, en de uitstekende perlator verdwijnt in de kraan. Ook hier de mogelijkheid voor PVD-coatings. De Tara, CL1 en Madison kunnen nu allemaal in platina mat, dark bronse of dark brass uitgevoerd worden.

Duravit: eindeloos variëren

Happy D2 plus van Duravit in linnenlook

Duravit had écht veel te melden. Het mooie is dat het alle series op elkaar afgestemd heeft, waardoor het bedrijf een walhalla aan keuzes in modellen en kleuren biedt. Nieuw is de keramiekserie Viu en meubelprogramma X Viu van Sieger Design. Kenmerkend: gekleurde profieltjes. Meest in het oog springend is Happy D2 plus. Kasten en meubels zijn als de klassieke Smeg-koelkast, met afgeronde hoeken. Veel varianties in linnenlook, allerlei kleuren. Duravit heeft ook de kranenserie fors uitgebreid, waardoor het net als Grohe een echte totaalaanbieder wordt.

Hollands glorie: Laufen

Kone bij Jee-O. Ontwerp: Osiris Hertman.

Hollands glorie zagen we bij Laufen, dat Marcel Wanders gestrikt heeft voor een klassieke serie The New Classic. Modern en klassiek in het flinterdunne Saphir Keramik. Ook Jee-O komt met een Nederlandse ontwerper op de proppen: Osiris Hertman ontwierp Kone, een matzwarte serie.

Algemene trends

Resumé: kleurvarianties, materiaalvarianties, digitalisering, vormvrijheid en een heropleving van het middensegment. De verluxing van de badkamer daalt af uit de ivoren toren, en dat is goed nieuws voor mensen die van mooie spullen houden, maar geen vijf nullen op de bank hebben staan. Maar ook de projectenbadkamer, dus de onderkant van de markt, verluxet.

Een groot deel van de badkamerintroducties voor het komende jaar zijn 15, 16 en 17 april te zien op de ISH Noviteitenshow in Nieuwegein

Over Eddy Buiting

Eddy Buiting (1977) is hoofdredacteur van deze site en vakblad Installatie, producten van Eisma Bouwmedia. Studeerde Journalistiek en Voorlichting in Tilburg, was o.a. dagbladjournalist, en inmiddels al 20 jaar tot over de oren in de uitvoerende bouw- en installatiepers. Schrijver van huis uit, maar inmiddels multimediaal. Observeert, constateert, vraagt, ervaart en schrijft. Drievoudig vader, sportfanaat en bourgondiër. Niet vies van een kwinkslag.

Bekijk alle berichten van Eddy Buiting

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.