fbpx
Blog
Bankrunnen of gaan we nu écht ondernemen?

Er schijnt in Zuid-Europa een nieuwe sport op te komen: bankrunnen. Op Cyprus is het zelfs al de meest beoefende sport. Opvallend is daar vooral het grote aantal buitengewoon rijke Russische deelnemers.

 

Voor dag en dauw runt de Cyprioot of Rus naar de dichtstbijzijnde pinautomaat om daar te moeten vaststellen dat andere bankrunners nog eerder zijn vertrokken. Dan blijkt die pinautomaat ‘toevallig’ buiten werking. Vervolgens runnen zij naar de bank in het nabijgelegen dorp. Eveneens tevergeefs natuurlijk, want ook buiten gebruik. Gezien de grootte van de landen wacht de bankrunners in Spanje en Italië een nog grotere uitdaging. Misschien kunnen bankrunners (internationale) professionele teams vormen, gesponsord door bijvoorbeeld een bank.

 

Slim ondernemen

Ondertussen klimt Nederland langzaam, héél langzaam, maar wel zeker uit het diepe dal van de crisis. Kijk bijvoorbeeld naar de retailbranche. Daar zie ik innovatieve en veelbelovende ideeën. Zo worden winkels veel interactiever. Kopen gaat via een internetscherm in (!) de winkel. Dames gaan kleding passen door tegenover een scherm te staan en de kleding daarop aan te wijzen. Alle maten en kleuren komen met één handbeweging voorbij. Ondertussen zit manlief in de luxe ‘mannenhoek’ op zijn iPad via wifi zijn favoriete sport te kijken of de krant te lezen. Winkelen wordt weer leuk (óók voor mannen).

 

Ondertussen

Maar wat doet de bouwsector? Helaas zit die zo vast als een huis. Van beweging (de goede kant op) is geen sprake. De regels zijn star, de woningmarkt ligt stil en nieuwe projecten blijven uit. En als er dan toch een aantrekkelijk project op de markt komt, offreren concurrenten ver onder de ‘normale’ prijs. Misschien zelfs onder de kostprijs (in de hoop dat de winst in het meerwerk zit). Ook de maatregelen vanuit Den Haag, als die er al zijn, leveren voor de bouwbranche (nog) geen keerpunt op. Maar eens gaat het tij ook voor de bouw keren. Tot die tijd moet u, zo goed en zo kwaad als dat gaat, volhouden. Niets doen is geen optie. Dan kunt nog beter gaan bankrunnen.

 

Over Frank Kerkhof

Frank Kerkhof is fiscaal adviseur bij Alfa Accountants, en komt veel over de vloer bij mkb-bedrijven in de bouw en installatiewereld. Frank blogt over belasting-, boekhoud- en andere ondernemerszaken, reageert op wetgeving, maar deelt ook leuke cases en sappige anekdotes.

Bekijk alle berichten van Frank Kerkhof

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.