fbpx
Blog

Veel mensen kregen de afgelopen tijd een verassing in de mailbox, een nieuw voorschot bedrag van hun energieleverancier. In veel gevallen enorm veel hoger. Dit leidde dan ook tot verontwaardigde reacties op social media. Tip: eerst naar jezelf kijken, voor je op hoge poten je energieleverancier afmaakt op je Facebook.

Bij mij thuis

Bij mij zelf viel het heel erg mee, gewoon mijn oude voorschotbedrag. Ik zet deze altijd standaard 10% hoger, zodat ik niet hoef terug te betalen. De kans dat ik volgend jaar deze 10 procent terug krijg is overigens wel uitermate klein.

Hoe komt het dat ik weinig tot geen last heb van deze hoge stijging? Heel verrassend; omdat ik geen hoge energierekening heb. En ik woon nota bene in een twee-onder-een-kapper en we zijn thuis met z’n vieren. Veel verliesoppervlak, beneden convector putten, koken op gas, twee jonge kinderen die vaak in bad moeten en een vriendin die parttime werkt (en dus vaak thuis is met de verwarming aan). Alle ingrediënten voor een dikke vette energierekening zijn aanwezig.

Hoe dan?

Als voorstander van een gezonde, comfortabele en duurzame woning heb ik dan ook al het nodige aan mijn woning gedaan. Niks spectaculairs, gewoon normale dingen. Toen we de woning kochten hebben we de CV-ketel en de mechanische ventilatie vervangen. Dit eerste was sowieso nodig, want douchen onder een pisstraaltje is ook niet mijn hobby.

Uiteraard kocht ik de meest energiezuinige CV en MV. Ook heb ik alles laten installeren door een goede installateur in plaats van de goedkoopste. Vuilvanger, automatische ontluchter, nieuwe dakkap: kijk niet naar enkel een toestel, kijk ook naar de techniek er om heen.

Daarnaast een water besparende douchekop gekocht. Alle lampen destijds vervangen voor spaarlampen en als er tegenwoordig een spaarlamp kapot gaat, komt er een LED voor in de plaats. Hetzelfde geldt voor de tv die recentelijk de geest gaf. De oude tv gebruikte 180W, de nieuwe 95W. Zomaar wat random voorbeeldjes. Niks spectaculairs, gewoon bij alles goed blijven nadenken.

Al met al heeft dit geresulteerd in een energie rekening van 110 euro per maand, dit terwijl de vorige bewoners (waren met z’n tweeën, beide fulltime aan het werk) maar liefst 180 euro per maand kwijt waren.

70 euro per maand minder naar de energieleverancier = meer geld om leuke dingen van te doen. Dat geeft een nieuwe betekenis aan de term vette energie rekening! Extra comfort, lagere maandlasten en bijdragen aan een betere wereld,  dat wil toch iedereen? Wat ik wil zeggen: begin bij het laaghangende fruit: van tochtstrip tot energiezuinige apparatuur. Beginnen bij het meest ingewikkelde en duurste, leidt eerder tot teleurstelling dan tot vreugde. Voor een aantal goede tips die iedereen kan uitvoeren klik hier.

Over Steven van den Bergh

Steven van den Bergh (1985) komt als product manager over de vloer bij opdrachtgevers en adviseurs in de installatiesector. Dagelijks bezig met de combinatie van energiebesparing en gezondheid. Voorvechter van een gezond en fris binnenklimaat. In zijn vrije tijd toegewijd jonge vader en voetballiefhebber.

Bekijk alle berichten van Steven van den Bergh

7 reacties op “Bedankt voor de vette energie rekening

 1. Andre schreef:

  Beste Steven,

  Ik heb een kleine verhoging gehad van wel € 4,- per maand waar ik niet wakker van lig.
  De afgelopen jaren is van alles aangepakt wat niet extreem veel geld heeft gekost.

  Situatie:
  Tussenwoning bouwjaar 1991 met Nefit Ecomline 2003 en een zonneboiler.
  Verbruik 420M3 gas en 2800Kwh electra.

  Ik heb per vertrek alle electrische apparaten in kaart gebracht en het verbruik gemeten.
  – Alle halogeen lampen zijn vervangen voor Led. Dit is echt een giga besparing.
  – Cv installatie is waterzijdig ingeregeld.
  – Thermostaat vervangen voor een Simme Tado thermostaat wat mij veel inzicht heeft gegeven.
  – Marantz receiver verkocht, verbruik 500Watt/h en met de opbrengst een Soundbar gekocht wat bijna hetzelfde geluid geeft, maar dan laag energie verbruik.
  – Oude dakramen vervangen en gelijk extra dik glas gekozen.
  – Oude woonkamer deur vervangen en meteen de deur voorzien van een tochtstrip. Dit werk je echt.
  – Met alle kleine beetjes levert toch een grote besparing op.

  • Hallo André,

   Leuke reactie, dank daarvoor.
   Vergelijkbaar verhaal als bij mij:).
   Je hebt het over inzicht, dat is een hele belangrijke. Zo bekijk ik regelmatig de meterstanden, om te kijken wat er gebeurd.
   Wat ook leuk is: meterstanden opschrijven voor je op vakantie gaat. Kan je, als je terug bent, kijken wat je sluipverbruik is.

   Groet Steven

   • Andre schreef:

    Hallo Steven,

    Ik bekijk wekelijks de meterstanden via de website enelogic. Dit is een erg goede gratis website wat veel inzicht geeft. Ook het sluipverbruik ( altijd aan) wordt weergegeven. Het is slimme meter aanmelden en klaar.
    Dit doe ik sinds mei 2018 en voorheen had ik een meterstanden app waar ik elke maand de meterstand bijhield. Met het bijhouden kan je ook mooi vergelijkingen maken met voorgaande jaren en koppelen aan de website weerstatistieken. Bij hoger een of lager verbruik in een maand kan je vergelijken wat de gemiddelde temperatuur was.
    Op de enelogic website kan ik in de grafieken het verschil zien in gasverbruik met douchen tussen mij en mij vrouw.

    Gr

    André

 2. andre schreef:

  Hallo Steven,

  Ik bekijk mijn meterstanden bijna dagelijks via https://enelogic.com . Het is een erg goede website waar ik mijn meters heb aangemeld. Ik kan de meterstanden bekijken van de dag er voor.
  Uit de grafieken haal ik veel informatie. Ik kan aan het verbruik precies zien wanneer ik heb gedoucht en wanneer mijn vrouw. Het sluipverbruik ( altijd aan) wordt ook op de website aangegeven.
  De slimme meters heb ik sinds mei 2018 en daarvoor hield ik de meterstanden maandelijks bij in een meterstanden app. Dit doe ik zo,n 4 jaar. Zo kan ik het maandverbruik vergelijken met het jaar ervoor aan de hand van de weerstatistieken. https://weerstatistieken.nl/

  Gr André

 3. marcel schreef:

  thermostatische afsluiters op alle radiatoren behalve het woonvertrek (waar meestal de thermostaat hangt) scheelt ook veel energie.
  je klokthermostaat goed instellen doet ook veel, verwarming automatisch eerder uit en de gewenste temperatuur waarop je thuiskomt kun je instellen op 18 en dat blijkt bij binnenkomst warm genoeg.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.