fbpx
Blog

Iets voor jou? Het bedrijf van je baas overnemen? Waar moet je dan op letten? Andersom kan het verkopen van aandelen aan personeel voor een werkgever een prima manier zijn om personeel aan zich te binden. Ik geef je vijf tips!

Aandelenpakket

Zo’n bedrijfsoverdracht hoeft natuurlijk niet in één keer. Als werkgever kun je ook beginnen met de verkoop van een deel van de aandelen. Bijvoorbeeld 10 procent. En dat langzaam laten groeien. Het is een prima manier om goede werknemers op die manier aan je te binden. En het bedrijf zo verder te laten groeien.

Minder verdienen?

Sommige werkgevers zijn vaak bang om zo’n constructie aan te gaan. Maar dan verdien ik minder, zeggen ze dan. Ik vraag ze dan wat ze verdienen als ze 100 procent van hun aandelen houden en hun beste personeelsleden gaan lopen? Dit gaat vaak ten koste van de omzet en winst. Je kunt dan veel beter een deel van je aandelen verkopen en goed gemotiveerde werknemers in de directie van het bedrijf opnemen.

Afspraken maken

Belastingtechnisch is het interessant om het aandelenpakket in de loop van de jaren langzaam te laten groeien. Maar spreek dan altijd wel van tevoren af voor welke prijs ‘die oude werknemer’ voor de overige aandelen gaat betalen. Doe je dat niet, dan is hij voor zijn eigen goodwill aan het werk. Want als het bedrijf – mede door zijn inzet – het erg goed doet, dan worden die aandelen steeds duurder. En holt die nieuwe aandeelhouder achter een worst aan die steeds verder van hem afkomt te staan.

Eigen adviseur

Neem elk een eigen financieel adviseur. Want bij het vaststellen van de hoogte van de prijs van de aandelen, heb je beide andere belangen. En dan is het dus niet handig dat je dezelfde adviseur hebt!

Ook eigen geld

Omdat een werknemer vaak niet de middelen heeft om zomaar even een aandelenpakket te kopen, wordt dit soms gefinancierd door de werkgever zelf. Die hem daarvoor een lening aanbiedt, die terugbetaald wordt. Voordeel is dat een bank dan ook gemakkelijker een ander deel van de financiering op zich neemt. Toch is het ook goed dat een ‘werknemer’ een deel eigen geld inlegt. Op die manier ontstaat er een gezonde mix. Gaat het wat minder met het bedrijf, dan moet hij dat ook voelen.

Stefan van Maasakkers is accountant en vennoot bij accountants- en advieskantoor Rühl Haegens Molenaar, met kantoren in Uden en Venray

Over Stefan Van Maasakkers

Stefan Van Maasakkers

Stefan van Maasakkers (1975) is adviseur en vennoot bij RHM accountancy en advies. Zijn kantoor heeft zich gespecialiseerd in de installatiemarkt en doet jaarlijks een benchmark onder zo’n tachtig installateurs.
Prikkelt graag, spreekt de taal van de installateur en draait niet om de cijfers heen. Zijn doel: installateurs naar een hoger rendement leiden! Geeft ook workshops rendementsverbetering, onder andere voor Techniek Nederland.

Bekijk alle berichten van Stefan Van Maasakkers

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.