
In het familiebedrijf wordt veel gecommuniceerd, maar vaak niet over de zaken waar het over zou moeten gaan. Juist zaken die er echt toe doen, woren vaak niet uitgesproken en daar loert het gevaar van een familievete.
Irritaties
Willem, één van onze klanten met een familiebedrijf in de interieurbouw, werkte al jaren samen met zijn broer Kees. Een aantal jaren geleden namen ze het bedrijf van hun vader over. De laatste maanden stapelden de irritaties zich op en wanneer Willem zijn broer vroeg wat er aan de hand was zei hij steevast: “Niets!” Aan het hele gedrag van Kees merkte Willem echter dat er wel degelijk iets speelde. Dit frustreerde Willem enorm. De spanning tussen de broers was duidelijk voelbaar. Hun samenwerking verslechterde, ze bespraken steeds minder zaken samen en beslissingen werden uitgesteld want ze konden het niet eens worden. De emoties liepen geregeld hoog op. Het bedrijf én de familieband leed onder deze strijd.
In gesprek
Willem besloot, na een aantal coachgesprekken met ons, het gesprek met zijn broer aan te gaan. Hij plande een gesprek in en gebruikte onder andere onderstaande tips.
Tip 1: Benoemen: Eén van de grootste fouten die je kunt maken is in een gesprek zaken zien gebeuren maar dit niet benoemen. Benoem wat je ziet bij de ander en wat dat met jou doet.
Tip 2: Erkennen: Toon begrip voor de ander en diens standpunt.
Tip 3. Bevragen: Stel vragen! Wanneer je de reden van weerstand kent, kun je er pas goed op inspelen. Niets is wat het lijkt!
Doordat Willem echt de tijd voor het gesprek nam en zijn broer uitnodigde om te vertellen, kwam op tafel wat er werkelijk speelde. Het zat Kees helemaal niet lekker dat het bedrijf explosief groeide en dat ze het werk amper aankonden. Ze werkten keihard in hun bedrijf maar waren nauwelijks nog thuis. Het bedrijf groeide tegen de klippen op, maar tijd om daar van te genieten was er niet. En dat succes begon met name Kees behoorlijk op te breken.
Gezamenlijk belang
Op het moment dat van beide kanten zaken uitgesproken werden, konden de broers pas kijken maar het gezamenlijke belang: een winstgevend bedrijf èn hun familieband goed houden. Willem en Kees besloten dat het hoog tijd was om een goede manager aan te nemen, die ze wat zaken uit handen kon nemen waardoor er snel meer structuur en rust kwam.
Bij Willem en Kees hebben de gesprekken een positieve wending gegeven aan de situatie. Herken je de situatie in jullie eigen bedrijf? Ga er mee aan de slag en schakel hulp in als je er zelf niet uitkomt, want zo’n situatie lost zich helaas niet vanzelf op.