fbpx
Blog

‘Het is 15.00 uur, gelukkig: “nog maar een half uur”. Ik heb last van hoofdpijn en mijn ogen zijn ook geïrriteerd. Ik heb het gevoel dat ik weer ziek begin te worden, net nu ik van mijn verkoudheid af ben. Stopt het dan nooit?!’

Gevangenissen in Nederland moeten aan allerlei eisen voldoen. Uiteraard met betrekking tot de veiligheid, maar ook met betrekking tot het aantal personen op één cel. In de loop der tijd is de regelgeving een aantal keer aangepast, waardoor er tegenwoordig met meerdere personen in één cel wordt verbleven.

In de nor

Wat je er ook van vindt; Goed nieuws voor bouwend Nederland. Alle gevangenissen moeten namelijk omgebouwd worden. Zo moet bijvoorbeeld het ventilatiesysteem aangepast worden, er moet immers meer lucht ververst worden om aan alle gezondheids- en comfort eisen te voldoen. Je moet er toch niet aan denken dat een seriemoordenaar last krijgt van hoofdpijn of tocht in zijn tere nekje.
En zoals altijd in de bouw: “De goedkoopste krijgt het werk”. Ik heb mijzelf via tv-beelden meerdere malen verbaasd over hoe het er aan toe gaat in gevangenissen. Kunstzinnige cursussen, een muziek ruimte etc. Allemaal geen probleem, want van de hele dag niks doen wordt niemand een beter mens.

Toekomst weggepropt

Maar als ik dan naar de inleidende alinea kijk, dan vind ik dat er iets structureel mis is in Nederland. In gevangenissen wordt alles goed geregeld, terwijl de gemiddelde basisschool nog geen eens geld heeft voor GEZONDE LUCHT, of dit geld niet goed besteed. Onze toekomst wordt gewoon ordinair weggepropt in een lokaal waar je nog net niet spontaan moet overgeven als je er binnen komt. We zijn continue bezig met het verbeteren van ons onderwijs, maar goed concentreren is essentieel om tot prestaties te komen. En dit is nou net zo enorm lastig als de lucht kwaliteit onder niveau is.

Metingen

Er zijn tal van initiatieven en eisen, maar meerdere onafhandelijke metingen tonen aan dat het in ruim 50% van de lokalen zeer slecht is gesteld met het binnenklimaat. En dat is niet te accepteren. Het kan toch niet zo zijn dat het in een gevangenis gezonder is om te vertoeven dan in een gemiddeld klaslokaal op een basisschool? Dit zou betekenen dat onze kinderen beter af zijn in de gevangenis.

De gedachte alleen al geeft mij hoofdpijn!

Over Steven van den Bergh

Steven van den Bergh (1985) komt als product manager over de vloer bij opdrachtgevers en adviseurs in de installatiesector. Dagelijks bezig met de combinatie van energiebesparing en gezondheid. Voorvechter van een gezond en fris binnenklimaat. In zijn vrije tijd toegewijd jonge vader en voetballiefhebber.

Bekijk alle berichten van Steven van den Bergh

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.