fbpx
Blog

Betutteling

Waarom rem je zo laat? Moest je daar nou echt inhalen? Vind je 21 graden niet wat warm voor de woonkamer? Waarom heb je het alarm weer niet aangezet? Klinkt als een irritante partner of moeder, maar het zouden zomaar wat vragen kunnen zijn die je verzekeraar je straks gaat stellen. En ik weet niet of ik dat wel zo leuk vind. Ik ben een koukleum, hou van pittig rijden en soms ben ik een beetje verstrooid, wilt u zich daar verder niet mee bemoeien alstublieft dankuwel?

Kriebels

Cover Installatie en Sanitair 7-2015 slimme thermostatenAchmea lanceerde onlangs het idee om premies te verlagen in ruil voor data uit je thermostaat of uit je auto. Je thermostaat communiceert straks met bijvoorbeeld het beveiligingssysteem en weet dus of jij je huis wel netjes afsluit. Toegegeven: het zijn vooral nog plannen, er is geen zicht op een concrete uitwerking. Maar toch kreeg ik er de kriebels van. Straks brengen we zorgverzekeraars nog op ideeën en krijgen we vragen als: waarom ligt er nu alweer een nieuwe reep chocolade in de kast? Zou je die fles wijn echt opdrinken? Ik zie dat de voorraad fruit in de koelkast niet met twee stuks per dag afneemt, hoe zit dat? Moet je niet weer eens gaan sporten? Betutteling ten top.

Privacy als statussymbool

Behalve dat het betuttelend is, is er ook een terechte discussie ontstaan over privacy. Hebben we straks nog wel de keuze wat we wel en niet willen delen? Of wordt privacy een luxeproduct: alleen mensen met voldoende geld kunnen zich nog veroorloven hun gegevens niet te delen (en dus meer premie te betalen). Een raar idee: privacy als statussymbool. Aan de andere kant: hoe groter het huis, hoe hoger het hek. Zo gek is het misschien toch ook weer niet.

Big data

waslijnDe ontwikkeling dat gegevens steeds interessanter en waardevoller worden, is natuurlijk niet door Achmea ingezet. Maar de verzekeraar volgt wel een duidelijke en in mijn ogen onomkeerbare trend. Big data (het verzamelen, opslaan en delen van gegevens) en Internet of Things (slimme, alledaagse apparaten die via internet met elkaar en met andere personen en objecten communiceren) zijn de toekomst. Voordelen zie ik ook wel. Een slimme thermostaat is gewoon heel handig. Een koffiezetapparaat dat ’s ochtends alvast de perfecte cappuccino zet, zie ik ook wel zitten. Of een wasmachine die op afstand de was voor je doet. En dan ook graag even ophangen, strijken en opruimen, maar nu zal ik wel weer doorslaan.

Nieuwsgierig

Al met al ben ik behalve een beetje kriebelig toch vooral heel benieuwd waar dit naartoe gaat. En wat dit in de toekomst voor gevolgen heeft voor mij als consument en vooral ook voor u als installateur van slimme thermostaten en andere toekomstige vindingen. Want uw werk gaat hoe dan ook veranderen door deze trends. Ik ben benieuwd wat u verwacht. Overigens staat in de komende edities van Installatie en Sanitair een artikelserie over de Nieuwe Installateur.

Over Margriet Brus

Margriet Brus (1983) is sinds 2015 redacteur van deze site en Installatie en Sanitair. Studeerde Nederlandse Taal en Cultuur en werkt sinds 2012 voor Eisma Bouwmedia. Schrijft het liefst over trends en ontwikkelingen in de sector en kijkt met verwonderde blik naar alles en iedereen. Heeft een voorliefde voor twitter. Vrije tijd wordt gevuld met hardlopen, squashen, lezen en reizen.

Bekijk alle berichten van Margriet Brus

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.