fbpx
Blog

Aandacht. Daar draait het om bij een actief personeelsbeleid. Ik ken een directeur die om de week standaard één dag inplant om z’n jongens op de bouw te bezoeken. Maar er zijn meer manieren om medewerkers aan je te binden.

Structureel

Maar eerst die directeur van dat installatiebedrijf. Elke twee weken maakt hij één dag structureel vrij om langs zijn projecten te gaan. En op de bouw rond te lopen. Hij begint dan altijd al heel vroeg. Op dezelfde tijd als dat zijn monteurs beginnen. Daarmee geeft hij gelijk een goed signaal af. Het bezoeken van de projecten doet hij om twee redenen. Natuurlijk om te kijken of alles goed verloopt. Als hij ziet dat er bij de aannemer dingen niet goed geregeld zijn, dan gaat hij bijvoorbeeld verhaal halen bij de uitvoerder van die aannemer. Zijn monteurs vinden zoiets fantastisch. Want zij voelen zich daardoor enorm gesterkt.

Als die directeur een project bezoekt waar hij trots op is, dan zegt hij dat ook tegen z’n monteurs. Hij maakt er zelfs foto’s van en verspreidt die intern. “Kijk eens wat voor mooi werk wij maken”, zegt hij dan. Juist die oprechte aandacht is iets dat erg gewaardeerd wordt door zijn personeel. Het mooie is dat hij daar ook echt de tijd voor neemt. Veel directeuren doen dat niet, of laten dat iemand anders doen.

Georganiseerde aandacht

In een eerdere blog heb ik al eens geschreven dat het bij het binden van het personeel aan je bedrijf slechts draait om drie dingen: aandacht, aandacht en nog eens aandacht. Probleem is dat veel directeuren en managers van installatiebedrijven een heel andere prioriteitenlijst hebben. Die zijn druk, druk en nog eens druk. Daardoor hebben ze soms te weinig aandacht voor het personeel. Met als gevolg dat werknemers te snel weer vertrekken. Terwijl je dat met een beetje meer aandacht kunt voorkomen.

Daarbij is het niet erg dat je een beetje geholpen wordt. In de vorm van georganiseerde aandacht. Zo krijgen wij van AFAS, onze softwareleverancier, twee dagen voordat iemand bij ons jarig is een berichtje. En bij werknemers die 12,5 jaar in dienst zijn, is dat zelfs een maand van tevoren. Dat zorgt ervoor dat je op de dag zelf een leuk cadeau hebt klaarliggen. Het is dan wel georganiseerde aandacht, maar het wordt minstens zo gewaardeerd! Ach, willen we allemaal niet die aai over de bol?

Stefan van Maasakkers is accountant en vennoot bij accountants- en advieskantoor Rühl Haegens Molenaar, met kantoren in Venray en Uden

Over Stefan Van Maasakkers

Stefan Van Maasakkers

Stefan van Maasakkers (1975) is adviseur bij Bol Adviseurs. Zijn kantoor heeft zich gespecialiseerd in de installatiemarkt en doet jaarlijks een benchmark onder zo’n tachtig installateurs.
Prikkelt graag, spreekt de taal van de installateur en draait niet om de cijfers heen. Zijn doel: installateurs naar een hoger rendement leiden! Geeft ook workshops rendementsverbetering, onder andere voor Techniek Nederland.

Bekijk alle berichten van Stefan Van Maasakkers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.