fbpx
Uncategorized
ruimte individueel regelen

Tijdens de coronapandemie merkten veel mensen dat het comfort in hun woning minder prettig was dan ze zouden willen. Werken of studeren in je slaapkamer of op zolder verliep in veel gevallen onaangenaam omdat de temperatuur vaak te wensen overliet. En als je die leefruimtes al warm kon krijgen, dan moesten in veel huizen ook de woonkamers worden opgestookt. Waar de hele dag vrijwel niemand aanwezig was …

Verblijfsgebied vs. leefruimte

Niet voor niets kennen we in het huidige Bouwbesluit een verplichting om de cv-installatie per verblijfsgebied individueel te kunnen regelen. Nu is ‘verblijfsgebied’ een wat verhullende omschrijving. Er zijn huizen met meerdere slaapkamers die toch maar twee, maximaal drie verschillende verblijfsgebieden kennen. Dit komt omdat slaapkamers in zo’n geval aan elkaar grenzen, en daarmee één verblijfsgebied worden.

Als installateur kun je in zo’n geval zorgen dat elk verblijfsgebied individueel regelbaar is. Feitelijk betekent dat niet dat de temperatuur in elke kamer regelbaar is. Daar knelt de letter en de bedoeling van de wet. Het garantiecertificaat voor koopwoningen dat SWK en Woningborg afgeven, stelt echter de eis dat het comfort in elke leefruimte individueel instelbaar is. En behouden kan blijven.

Voldoe je als installateur daar niet aan, dan moet je achteraf alsnog zorgen dat elke leefruimte volgens het master-master principe regelbaar wordt. Zo is in rechtszaken al bepaald. Ook al heb je volgens het Bouwbesluit voldaan aan de eis van regelbaarheid per verblijfsgebied.

Zoneregelaar

Hoe kan dat? Omdat SWK en Woningborg hun leden aannemers overtuigen dat verblijfsgebied als leefruimte moet worden uitgelegd, en dat bewoners die mate van regelbaarheid ook mogen verwachten. Ga je als installateur een nieuwe woning installeren of bij een grote vervanging of renovatie een nieuwe installatie aanbrengen, kies dan maar meteen voor een aanbieding waarbij je elke leefruimte individueel regelbaar maakt.

Blijf dus maar beter de bezemwagen vooruit. En doe je dat niet, zorg dan dat je de juiste zoneregelaar aan je systeem koppelt. Want met een slimme keuze ben je toch in staat om ook later, draadloos, nog extra leefruimtes individueel te regelen.

Over Arnold Bakker

Arnold Bakker is sinds 2018 Application Specialist Honeywell Home products bij Resideo. Daarvoor werkte hij bijna 10 jaar voor Honeywell Nederland als Training & Sales Engineer. Na de opleidingen werktuigbouw en commerciële techniek, verdiepte Arnold zich verder in trainersopleidingen en productmanagement. Inmiddels is hij een echte expert op het gebied van Honeywell Home en Resideo producten en applicaties. In zijn vrije tijd houdt hij zich bezig met o.a. vrijwilligerswerk als voorzitter van diverse verenigingen in de muziekwereld.

Bekijk alle berichten van Arnold Bakker

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.