fbpx
Nieuws
blog arnold bakker

Zodra de gemiddelde loodgieter of verwarmingsinstallateur met bedrading moet gaan werken of een aarding moet verzorgen, dan schrikt dat meestal af. ‘Ik ben toch geen vonkenboer’ of ‘ik doe niets met draadjes en touwtjes’ zijn opmerkingen die je dan vaak – meestal vergezeld van een gulle schaterlach – te horen krijgt. Toch zullen ook ‘traditionele verwarmingsinstallateurs’ de komende jaren steeds vaker met elektrotechnische en regeltechnische vraagstukken te maken krijgen.

Aansturing wordt minder eenvoudig

De aansturing van een traditionele cv-ketel is over het algemeen erg eenvoudig. Je stopt de stekker van het toestel in het stopcontact en je sluit de 24 volt signaalkabel tussen het toestel en de thermostaat aan. En klaar is kees. Maar de moderne warmtepompsystemen zijn op dat punt toch minder eenvoudig. De warmtepomp heeft veelal een driefasen aansluiting nodig en de regeling vereist bij veel merken een aansturing met 230 Volt stuurspanning.

Dan heb ik het nog niet over de toekomst, waarin warmtepompen onderdeel gaan worden van een slim energiesysteem. Dat wil zeggen dat ze inschakelen op momenten dat de zonnepanelen volop elektriciteit opwekken. Of op het moment dat de stroomprijs laag ligt of zelfs negatief is. Of dat de thuisbatterij vol zit. Of als de elektrische auto met een voldoende opgeladen accu aan de woning is gekoppeld.

Nu kun je als W-installateur denken: ‘dat is niet mijn pakkie-an’. Dat is meer iets voor mijn collega de E-installateur. En voor het realiseren van intelligente regelingen in combinatie met een energiesysteem snap ik die opstelling zeker. Maar zodra het om het aansturen en regelen van een warmtepompsysteem gaat, denk ik dat die bewering niet opgaat. Het regelen en aansturen van een warmtepompsysteem vereist juist bij de verwarmingsinstallateur gewoon meer kennis en kunde van elektrotechniek.

Training voor de W-installateur

Daarom hebben we samen met NEN een training ontwikkeld die zich juist richt op de W-installateur. Deze is volledig gericht op het bijbrengen van kennis over de aansturing van w-installaties met bijvoorbeeld een hogere stuurspanning. Welke type sturingen zijn er? Hoe installeer je een slimme regeling? Welke gevaren en risico’s kom je tegen? We maken geen E-installateur van de verwarmingsmonteur. Maar we zorgen wel dat hij of zij met zelfvertrouwen deze klus kan oppakken. Na afloop krijgt degene ook een certificaat om de nieuwverworven vakkennis aan te tonen. Zo ben je als verwarmingsmonteur straks een Voldoende Onderricht Persoon (VOP) om alle type regelingen en besturingen vakbekwaam aan te sluiten.

Arnold Bakker

Applicatiespecialist Resideo

Over Arnold Bakker

Arnold Bakker is sinds 2018 Application Specialist Honeywell Home products bij Resideo. Daarvoor werkte hij bijna 10 jaar voor Honeywell Nederland als Training & Sales Engineer. Na de opleidingen werktuigbouw en commerciële techniek, verdiepte Arnold zich verder in trainersopleidingen en productmanagement. Inmiddels is hij een echte expert op het gebied van Honeywell Home en Resideo producten en applicaties. In zijn vrije tijd houdt hij zich bezig met o.a. vrijwilligerswerk als voorzitter van diverse verenigingen in de muziekwereld.

Bekijk alle berichten van Arnold Bakker

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.