fbpx
Nieuws
ziekteverzuim in de installatiebranche

Het ziekteverzuim in de installatiebranche is de laatste jaren behoorlijk gestegen. Van 3,8 procent in 2017 naar 5,5 procent in 2023. Maar weet jij ook wat die stijging een gemiddeld installatiebedrijf kost? Waarschijnlijk niet. En dat is jammer. Want dan heb je dus ook geen idee hoeveel kosten je als bedrijf zou willen maken om dat verzuim terug te dringen. En wat zijn daarbij dan de meest effectieve preventiemaatregelen?

Doorberekende kosten

Eerst maar eens inzoomen op de cijfers. Uit de Salarismonitor van Techniek Nederland blijkt dat in zes jaar tijd het ziekteverzuim in de installatiebranche met 45 procent is gestegen. We zitten nu op een ziekteverzuim van gemiddeld zo’n 5,5 procent. Als accountant- en adviesbureau hebben we doorberekend wat een dergelijke stijging een installatiebedrijf kost. Daarbij is het niet eerlijk om alleen naar de loonkosten te kijken. Je zult daar ook de kosten bij op moeten tellen van de productie die je misloopt. Oftewel de uren die je bij ziekte van een werknemer dus niet kunt factureren. In ons rekenmodel zijn we uitgegaan van een bedrijf van 25 werknemers. Bij een ziekteverzuim van 3,5 procent (lager dan het gemiddelde) zijn de totale verzuimkosten voor een bedrijf van die omvang zo’n 95.000 euro. Maar zit je op een verzuim van 7 procent dan loopt dat snel verder op, naar zo’n 190.000 euro. En dan heb ik de extra kosten van interne uren, arbo en verzuimverzekering nog niet meegenomen.

Preventie

Met die bedragen in het achterhoofd loont het dus om proactief flink in te investeren in preventie. In dat kader gaf ABN AMRO onlangs het rapport ‘Verzuim voorkomen is goedkoper dan genezen’ uit. Na griep en verkoudheid zijn psychische klachten en stress de meest genoemde redenen bij ziekte. Zeker op langere termijn is stress een veelgehoorde klacht. Interessant in het rapport is het lijstje van energiebronnen en stressoren. Oftewel, waar krijgen we op het werk nou energie van en waarbij neemt de stress toe? Stressoren zijn onder andere een hoge werkdruk, veel overwerk, conflicten, lichamelijk zwaar werk en een verstoorde werk-privébalans. Een mooi lijstje om eens met je werknemers door te nemen. Ik denk dat je daarmee al snel tot de kern komt als er sprake is van veel stress op het werk.

Oprechte aandacht

Dan de vraag wat bedrijven met een lager ziekteverzuim nou anders doen dan installateurs met een hoger ziektepercentage? Cruciaal is dat je als werkgever of management aandacht en betrokkenheid toont richting je personeel, zo blijkt uit het rapport van ABN AMRO. En dan hebben we het dus over Oprechte Aandacht. Bij preventie is een grote rol weggelegd voor zogenoemde preventieve coaching. Als directeur doe je daar al aan als je elke morgen even een kwartiertje met je monteurs een kop koffie drinkt en hoort wat er bij ze speelt. Of dat je tijdens de vrijdagmiddagborrel hier en daar individueel met je werknemers praat.

Belangrijk bij preventieve coaching is om het laagdrempelig te houden. Bij grote bedrijven zijn die korte lijntjes met de directie er misschien wat minder. Maar dan is het belangrijk dat je als manager, teamleider of afdelingshoofd die taak op je neemt. Kijk uit dat je daarbij geen gesprekken voert waarbij je een lijstje afvinkt en een rapportje maakt dat onder in de la belandt. Nee, luister oprecht naar je medewerkers en doe ook daadwerkelijk iets met de uitkomsten van zo’n gesprek.

Kost tijd

Natuurlijk, er blijven altijd directeuren of managers die dat soort gesprekken maar zonde van hun tijd vinden. Maar dan draai ik het om. Als je door dat soort preventieve gesprekken het ziekteverzuim van 7 naar 3,5 procent weet te krijgen, dan is zo’n werknemer 8 dagen per jaar meer aanwezig op de zaak. En in die 8 dagen kan hij veel doen, hoef je als directeur of bedrijf de planning niet aan te passen en te regelen dat iemand anders het werk overneemt.

En je hoeft geen eventuele arbo-gesprekken te voeren. Oftewel, preventieve gesprekken voeren kost tijd, maar het vertaalt zich terug in euro’s en levert aan de achterkant juist weer tijd op voor een leidinggevende. Niets doen kost veel meer tijd en geld! En het verlaagt het werkplezier van zowel de werknemers als de leidinggevende bij een bedrijf.

Over Stefan Van Maasakkers

Stefan Van Maasakkers

Stefan van Maasakkers (1975) is adviseur bij Bol Adviseurs. Zijn kantoor heeft zich gespecialiseerd in de installatiemarkt en doet jaarlijks een benchmark onder zo’n tachtig installateurs.
Prikkelt graag, spreekt de taal van de installateur en draait niet om de cijfers heen. Zijn doel: installateurs naar een hoger rendement leiden! Geeft ook workshops rendementsverbetering, onder andere voor Techniek Nederland.

Bekijk alle berichten van Stefan Van Maasakkers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.