fbpx
Blog

Als je lekker op vakantie bent is het altijd heerlijk om te dromen. ’s Avonds met een wijntje in de hand allerlei wilde plannen maken.

Welke volgende vakantie gaan we boeken? Zal ik minder gaan werken om meer bij de kinderen te zijn? De meest wilde plannen worden dan heel even werkelijkheid. En uiteraard lekker dromen over verhuizen of nog beter: een eigen huis bouwen.

Droomhuis of luchtkasteel

Samen fantaseren over hoe ons droomhuis eruit zou zien. Ondanks dat er geen concrete plannen zijn en ondanks dat we helemaal geen idee hebben van ons (mogelijke) budget, gewoon lekker fantaseren. Terwijl mijn vriendin droomt over een mooie, ruime hal, een grote keuken en onze nieuwe slaapkamer ben ik stiekem als vakidioot het ook allemaal technisch aan het invullen.

NoM, BENG of EPC 0,4?

Een goede schil en overal zonwering moeten er voor zorgen dat de woning met weinig energie te verwarmen is en dat de warmte in de zomer lange tijd buiten gehouden wordt. Qua verwarming en tapwater zou ik kiezen voor een lucht-water warmtepomp, omdat ik hier zelf het meeste verstand van heb en de boiler zou lekker 500 liter zijn. Uiteraard aangesloten op zonnecollectoren. De ideale mix van duurzaamheid en comfort. Op de begane grond vloerverwarming, die in de zomer lekker kan koelen. En op de verdieping convectoren die snel kunnen schakelen als dit nodig is, maar in principe altijd uit staan.

Qua ventilatie zou ik op de begane grond voor een wtw kiezen en op de verdieping voor een CO2-gestuurd mv-systeem. Beneden het energetische rendement van de warmte terugwinning en op de slaapkamers lekker de frisse lucht rechtstreeks van buiten.

Het zal me echt een zorg zijn wat mijn EPC of BENG zou zijn. Dit lijkt me gewoon een heerlijk comfortabele en gezonde woning die ook nog eens weinig energie verbruikt. Tijdens het dromen heb ik niet nagedacht over pv-panelen. Die kan ik er altijd nog opleggen😉.

En nu?

En nu stoppen met dromen en weer lekker aan de slag, succes allemaal met het opstarten na de vakantie! En probeer in een project de bewoner eens wat vaker centraal te zetten. De EPC en de kosten zijn niet de enige belangrijke zaken in een project. Bouw een droomhuis voor je klant!

Over Steven van den Bergh

Steven van den Bergh (1985) komt als product manager over de vloer bij opdrachtgevers en adviseurs in de installatiesector. Dagelijks bezig met de combinatie van energiebesparing en gezondheid. Voorvechter van een gezond en fris binnenklimaat. In zijn vrije tijd toegewijd jonge vader en voetballiefhebber.

Bekijk alle berichten van Steven van den Bergh

7 reacties op “Bouw je droomhuis op vakantie

 1. Albert Wientjes schreef:

  Nederland moet van het gas af, jij waarschijnlijk als consument, lees dit maar eens https://energeia.nl/trilemma/40084421/de-snel-groeiende-nederlandse-afhankelijkheid-van-geimporteerd-gas

 2. Goed uitgangspunt, dat ook gasloos uitgevoerd kan worden, en voor echt comfortabel wonen zou ik ook de vochtalans in stand houden. Beter voor de mens en de levensduur van de spullen. Werk ze allemaal en vergeet de luchtvochtigheid niet nu de dagen kouder worden.

 3. Yvian Jenniskens schreef:

  Heerlijk toch, die plannen en dromen? En weet je wat het is? Uit dergelijke zorgeloze, niet aan regeltjes gebonden, overwegingen ontstaan de mooiste nieuwe technieken en producten.

 4. pj duineveld schreef:

  Deze vakantie woning heb ik in 2011 gebouwd, precies zo…. Zie http://www.ouwebalg.nl

  En… Over 6 maanden gaan we daar vast wonen… Ideaal

 5. L van der Mol schreef:

  Mijn dochter is bezig met plannen om een huis te bouwen. Ik zal haar deze interessante blog tonen. Ik vind het een goed initiatief om tips en suggesties voor een duurzaam huis te delen, waarbij je minder energie verbruikt. Wie weet krijgt ze de juiste inspiratie?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.