Ga naar hoofdinhoud

BTW stijging. Bent u er nog?

U weet natuurlijk dat het btw-tarief per 1 oktober 2012 wordt verhoogd van 19% naar 21%. Niemand, behalve de schatkistbewaarder, is hier blij mee, maar gelukkig is het administratief een simpele wijziging. Of toch niet?

 

Uiteraard moet u tijdig uw facturen aanpassen en straks dus 21% btw vermelden in plaats van 19%. Maar welk tarief geldt als u na 30 september 2012 goederen levert of diensten verricht, terwijl u vóór 1 oktober 2012 daarvoor factureert?. En omgekeerd, welk tarief geldt als u voor 1 oktober 2012 levert, maar pas daarna factureert?

 

Factuurdatum niet relevant

Welnu, beslissend is de datum van levering of de datum waarop de dienst is verricht. De factuurdatum is niet relevant. In het eerste geval is het tarief dus 21% en in het tweede 19%. Eigenlijk is dit ook logisch. Anders zou het, door cliënten vooruit te laten betalen, wel héél eenvoudig zijn om de ongunstige verhoging nog even te ontwijken. Maar hiermee zijn we er nog niet. Welk tarief geldt bijvoorbeeld bij ‘doorlopende prestaties’ zoals bij verhuur van (on)roerende zaken en het uitlenen van personeel? Hier geldt het 21%-tarief voor dat deel van de prestatie dat plaatsvindt ná 30 september 2012. Best simpel dus.

 

Onroerend

Maar veel moeilijker wordt het bij de (op)levering van onroerende zaken. Welk tarief geldt bijvoorbeeld bij een oplevering na 1 oktober 2012, terwijl de koop- en aannemingsovereenkomst voorziet in een betaling in termijnen? Dan geldt het 21%-tarief, volgens een overgangsregeling, alleen voor de termijnen die vervallen ná 30 september 2012. Let op: hierbij is de datum waarop de vervallen termijn moeten zijn betaald niet van belang.

 

Verbouwing

Hetzelfde geldt bij verbouwingen waarbij overeengekomen is dat de vergoeding vervalt in termijnen. Deze overgangsregeling geldt weer niet voor onderhoud- en herstelwerkzaamheden. Wéér een andere regeling geldt voor nieuwbouwwoningen. Als deze vóór 28 april 2012 zijn gekocht, met een opleveringsdatum ná 30 september 2012, blijft het 19%-tarief voor alle termijnen tot 1 oktober 2013 gelden. Maar deze gunstige regeling geldt weer niet als vóór 28 april 2012 alleen een bouwkavel is gekocht. Bent u er nog? Toch niet zo simpel dus en zeker niet voor de bouwbranche. Ik wens u en uw administrateur daarom veel succes. En natuurlijk kunt u altijd een beroep op ons doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

Met de gratis nieuwsbrief van Installatie.nl ben je altijd op de hoogte van het laatste nieuws en actuele ontwikkelingen in de installatiebranche, productnieuws en installatiefouten.

Laatste nieuws

Cao-onderhandelingen geklapt, stakingen komen er aan

VR-ketel: rookgas weg

Premium

Warmtepomp gaat bakstenen drogen

Warmtepomp-paraplu steelt de show

Clivet: serie monoblocks op propaan

Zorg voor een stage die je nooit vergeet