fbpx
Blog
CO-certificering

Installateurs staan in het kader van de verplichtingen rondom Vakmanschap CO en CO-certificering voor keuzes. En daarin wil je de juiste keuzes maken voor jouw bedrijf. In deze blogserie neem ik je mee in dit proces. Want de meeste bedrijven willen zich vooral bezighouden met techniek, en zo min mogelijk met het proces.

Stap één in de CO-certificering is het vakmanschap CO-certificaat. Dus zorg ervoor dat je personeel in het bezit komt van het Vakmanschap CO-certificaat.

Stap twee is een offerte aanvragen voor de CO-certificering bij een Certificerende Instelling (CI). Dit kan natuurlijk altijd later, maar de wachttijden voor certificering lopen op, en 1 april 2023 is sneller dan je denkt.

Stap drie is het maken van een Handboek CO voor alle bedrijfsprocessen, uitgevoerde werkzaamheden en metingen aan de ketel laten vastleggen door de monteurs.

Maar, we lopen op de feiten vooruit. Meer over de vervolgstappen in mijn volgende blogs op Installatie.nl

Juiste profielkeuze monteurs kiezen

Terug naar stap één: het Vakmanschap CO bestaat uit twee delen: een theorie en een praktijkgedeelte. Maar let op! Wanneer je de monteur op cursus stuurt, is het juiste profiel kiezen erg belangrijk. Maak je namelijk de verkeerde keuze, dan komt de monteur thuis met een Vakmanschap CO-profiel, dat niet past bij zijn of haar daadwerkelijke werkzaamheden. Dan kun je weer vooraan beginnen en de monteur terugsturen voor een cursus over het juiste profiel.

Echter: het blijkt een hele klus te zijn om de juiste profielkeuze te maken:

  • welke monteur moet welk profiel hebben?
  • wat te doen met de stagiair of leerling-monteur?
  • wat mag ik straks mijn ingehuurd personeel nog laten doen?

Daar begint het al: de eerste stap en al meer vragen dan antwoorden!

Met de juiste informatie blijkt de keuze wel mee te vallen, maar je hebt geen tijd om het hele internet af te struinen naar het antwoord op net die ene vraag die je verder helpt. En nu dan?

Voorbeeld van profielen

Je moet voor jezelf uitmaken welk profiel bij de monteur past. De opties zijn:

CO-certificering

Houd er rekening mee dat een leerlingmonteur nog geen Vakmanschap CO nodig heeft. Maar de monteur waarmee hij op pad gaat moet dan wél het profiel hebben van 1ste Monteur. En de stagiaire? Hetzelfde.

Gemiste kans

Er zijn uitzonderingen op de regel. Die gelden voor monteurs met een ESS-certificaat uitgegeven door OK-CV en als je in het bezit bent van een geldig SCIOS Scope 1-certificaat. Meer info hierover staat op de site van Vakmanschap CO. Jammer dat er voor monteurs die destijds hun al hun erkenningen hebben behaald, geen regeling getroffen is. Tevens had er toch een minimale aantoonbare kennis moeten zijn voor je het VakmanschapCO-certificaat kunt behalen. Al was het maar een monteursdiploma of aantoonbaar een aantal jaar werkervaring in het vak. Dit zie ik als een gemiste kans.  

Welke opleider kies je?

Na het selecteren van het juiste profiel, kun je je monteur aanmelden voor het theoriedeel. Dit kan bij opleiders zoals InstallatieWerk en ROVC, maar ook bij groothandels die opleidingen verzorgen zoals Solar en Wasco. Ook de ketelfabrikanten bieden opleidingen aan. Via VakmanschapCO.nl is het theoriedeel als zelftest en examen online beschikbaar. Ook krijg je een idee van hoe de examenvragen zijn opgesteld.

Keuze voor de cursus

In de praktijk zal het er op neerkomen dat je monteurs minimaal twee dagen op cursus moeten. Een dag theorie en een dag praktijk. Voor de theorie kun je je al voorbereiden door de zelftest bij Vakmanschap CO te volgen. Voor het praktijkdeel zal de monteur een gekalibreerde rookgasmeter moeten meebrengen. Natuurlijk is het daarbij van belang dat de monteur weet hoe de rookgasmeter werkt en wat de waardes betekenen. Tijdens het praktijk deel worden er ook vragen gesteld over het plaatsen van de CO-meter, de rookgasafvoer en de luchttoevoer, alsook de afstelling van het toestel.

Indien de monteur het theorie- en praktijkdeel met een positief resultaat afrond, krijgt hij of zij een bewijs van Vakmanschap CO. Vraag de monteur om een kopie van het bewijs, want dat heb je nodig om het kwaliteitshandboek in te vullen.

En dan verder

Dus nu kun je het kwaliteitshandboek afmaken. Hoe dat moet? Daarover meer in mijn volgende blog.

Over Peter Deckers

Peter Deckers (1966) heeft al 27 jaar twee installatiebedrijven: Deckers installatiebedrijf is gevestigd in Stramproy/Weert (NL). Ook heeft hij een installatiebedrijf in het Belgische Molenbeersel/Kinrooi.
Deckers is altijd opzoek naar simpel en eenvoud. Dat was ook de opzet voor het ontwikkelen van software voor de installatiebranche. Maar als mede-oprichter van Maintenanz voelt hij zich nog steeds monteur. 'Kan ik mijn onderhouds-en servicewerkzaamheden snel, simpel en correct registreren?'- dat was de drijfveer achter de ontwikkeling van de tools.
Sinds 2015 is hij bezig met de praktische toepassing van digitalisering. Toen de tools ontwikkeld waren, werd hij ingehaald door de Gasketelwet. De tool toepasbaar maken voor CO-Certificering is geen probleem. Snappen hoe een certificatieproject werkt, was de uitdaging. Met de opgedane kennis van de Gasketelwet en het opzetten van een kwaliteitshandboek adviseert hij nu ook installateurs bij de CO-certificering. Als hij tijd overheeft sleutelt hij nog aan zijn oldtimer.

Bekijk alle berichten van Peter Deckers

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.