fbpx
Uncategorized

We weten allemaal hoe moeilijk het is om personeel te krijgen. Maar ook hoe lastig het is om ze aan je te binden. Installatiebedrijven die daar wél succesvol in zijn, gaan daar op een andere manier mee om. Hebben een andere manier van leidinggeven. En er heerst een andere cultuur. Maar wat doen zij dan anders?

Meer vrijheid

Bij de meeste installatiebedrijven ligt vaak de nadruk op technische innovatie. Maar niet zozeer op sociale innovatie. Dat woord mag je snel weer vergeten, maar waar het op neerkomt is dat de nieuwe generatie werknemers om een heel ander personeelsbeleid vraagt. Die willen misschien helemaal niet meer vijf dagen in de week werken, maar veel meer parttime. Maar ze willen ook veel meer hun eigen weg bepalen. En invloed hebben op het werk dat ze die dag doen. Zo hoorde ik laatst over een service- en onderhoudsbedrijf waar de monteurs zelf de planning verzorgen, rechtstreeks contact hebben met de klant en dus ook bellen dat het iets later wordt. Eén van die monteurs vertelde dat hij tussendoor even de boodschappen was gaan doen, omdat de klant iets later thuis was. Op deze manier was hij blij – want z’n boodschappen waren al gedaan – maar óók de klant! Of wat dacht je van de monteur die thuis eerst even was gaan eten om daarna nog die laatste klant te bezoeken?

Adviseur

De praktijk wijst uit dat als je personeel meer vrijheid en ruimte geeft, ze daar heel blij van worden. Zonder dat je daarbij bang hoeft te zijn dat ze daar misbruik van maken. Het gaat erom dat ze meer zeggenschap krijgen op wat ze doen. Maar ja, dat vraagt dus wel een heel andere manier van leidinggeven. En hoe doe je dat? Daar biedt het Opleidingsfonds Wij Techniek nu een helpende hand. In het kader van het project ‘Bouw aan de toekomst, vernieuw je organisatie’ komt er kosteloos een ervaren adviseur bij jouw bedrijf langs om samen een actieplan op te zetten. Samen wordt er dan gewerkt aan een installatiebedrijf waar mensen graag willen en blijven werken. Je ontvangt minimaal zestien uur kosteloze ondersteuning van deze adviseur. Meer weten over dit project, kijk dan op de website van Wij Techniek.

Afzeikuurtje

Je personeel meer vrijheid geven en meer mee laten denken, heeft ook als bijkomend voordeel dat ze meer geïnteresseerd zijn in wat het bedrijf doet. En dus meer betrokken zijn. Je ziet dat ook terug bij installatiebedrijven die daar op deze manier mee omgaan. De toolboxmeeting is dan niet langer één keer per kwartaal het afzeikuurtje, maar meer een uurtje waar samen wordt vooruitgekeken naar welke projecten eraan komen en welke kant het bedrijf opgaat. Werknemers krijgen dan ook niet het idee dat ze iets wordt opgelegd, maar veel meer dat ze mee mogen praten en invloed hebben op hun werk. Op die manier creëer je een heel andere sfeer. En wordt het een bedrijf waar ze graag willen werken!

Stefan van Maasakkers is adviseur en vennoot bij RHM

Over Stefan Van Maasakkers

Stefan Van Maasakkers

Stefan van Maasakkers (1975) is adviseur en vennoot bij RHM accountancy en advies. Zijn kantoor heeft zich gespecialiseerd in de installatiemarkt en doet jaarlijks een benchmark onder zo’n tachtig installateurs.
Prikkelt graag, spreekt de taal van de installateur en draait niet om de cijfers heen. Zijn doel: installateurs naar een hoger rendement leiden! Geeft ook workshops rendementsverbetering, onder andere voor Techniek Nederland.

Bekijk alle berichten van Stefan Van Maasakkers

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.