fbpx
Blog

Onverklaarbare koude rillingen op de bank na een verbouwing: je zal er maar mee te maken krijgen en de oplossing niet kunnen vinden. De aannemer wijst naar de installateur, de installateur naar de aannemer. En jij blijft steeds op wisselende momenten kou voelen in je woonkamer. Hoe frustrerend is dat?

In een hoekwoning acht jaar oud gooiden de bewoners de indeling van de begane grond flink om, voor meer woongenot. Van de bijkeuken en garage maakten ze een grote leefkeuken, waardoor de oude keukenruimte bij de woonkamer kon worden getrokken.
De bewoners besloten om op de gehele begane grond de radiatoren te verwijderen. Hiervoor werd vloerverwarming aangelegd. Ook werd er in de nieuwe grote woonkamer een houtkachel geplaatst. En om te zorgen dat de rest van de woning warm blijft als de kachel aan is, zou er een ruimteregeling per vertrek worden aangebracht.

Lekker hakken en breken

Voortvarend verwijderden de bewoners de wand tussen bijkeuken en garage. De wand tussen de keuken en woonkamer ging ook tegen de vlakte. Er werd ter hoogte van de oude keuken een doorbraak gemaakt in de wand tussen de garage en de woonkamer. Zo kon de nieuwe indeling vormgegeven worden met zo min mogelijk aanpassingen. Op de bestaande betonvloeren werd – vanwege de beperkte opbouwhoogte – een droogbouwsysteem vloerverwarming aangebracht. Zo kon met zo min mogelijk hoogte de vloerverwarming aangebracht worden. Daarnaast konden de keukenleidingen vrijuit door de bestaande betonvloer worden verplaatst naar de nieuwe opstelplaats van de keuken.

Warm dekentje nodig op de bank

Net voor de zomervakantie was de verbouwing klaar en de bewoners genoten van hun nieuwe woningindeling. Toen de wat koudere herfstavonden intraden, ging regelmatig de houtkachel aan. Het gezin genoot van de stralingswarmte van het houtvuur, terwijl de badkamer door de ruimteregeling heerlijk op temperatuur bleef. Wel begonnen de bewoners, naarmate de buitentemperatuur verder bleef dalen, een wat oncomfortabel gevoel te ervaren in een hoek van de woonkamer. Was het een vloerverwarmingsgroep die niet correct meeliep, waardoor het steeds op die ene bank zo koud was? Lag het aan de stemming van degene die op de bank zat? Zou er iets niet lekker zitten met de gevelisolatie in die buitengevel? De bewoners hadden geen idee waar het zo nu en dan optredende oncomfortabele gevoel vandaan kwam.

Zoektocht wel, hoor

De installateur bezwoer dat de capaciteit van de vloerverwarming echt voldoende was om de gehele woonkamer op temperatuur te brengen. De aannemer zei dat de isolatie van de buitengevel perfect was. En de bewoners konden niet aangeven wanneer ze nu precies het oncomfortabele gevoel hadden en of dat samenhing met vaste tijdstippen of gewoontes. Pff, lastig om uit te zoeken waar dit probleem nu vandaan kwam.

Toen kwam de verdenking op de zoneregeling. Maar na een onderzoek van de zoneregeling en het testen van alle functies van de verschillende componenten was al snel te zien dat er met de ruimteregeling niets mis was. En ook de flow over de vloerverwarmingsgroepen was perfect en alle groepen lieten een correcte delta T zien. Er was dus genoeg afgifte – óók op die groep die hart-op-hart 7 bij de koude gevel met de grote raampartij liep. De installateur had – om de kouval van de raampartij op te vangen – al een warmtebuffer bij die gevel gecreëerd door een aparte groep aan te leggen met een kleine hart-op-hart-afstand. Heel verstandig.

Zat de kou dan echt in het hoofd van de bewoners, nu bleek dat alle apparatuur gewoon correct functioneert? Nee hoor, na lang zoeken kwam aan het licht – of moeten we zeggen: lucht? – dat de aanvoerroosters voor de mechanische ventilatie van de woning hier het probleem veroorzaakten. Doordat de keukenruimte geen afgesloten vertrek meer was, trok de afzuigkap bijna ongecontroleerd koude lucht door de buitenroosters van de woonkamer naar binnen als deze werd aangezet. Dat veroorzaakte een koudeluchtstroom die zo kort en intensief was dat de vloerverwarming dit uiteraard niet kon opvangen.

De klacht is vervlogen

De oplossing bleek redelijk eenvoudig: de roosters beneden sluiten en de roosters boven iets verder openzetten. Een koude slaapkamer is immers niet echt een probleem en vaak zelfs wel een wens. En de buitenlucht die nu via het trapgat geforceerd naar beneden werd “getrokken” door de afzuigkap (en ook de MV) werd onderweg alvast wat opgewarmd door de opstijgende warme lucht vanaf de begane grond. Uiteraard was het wel zaak om de ruimte onder de deuren dusdanig te maken dat de luchtstromen niet te veel gehinderd worden en er geen te grote luchtstromingssnelheid in de opening ontstaat.

Zo hebben de bewoners inmiddels een heerlijk comfortabel leefklimaat met ook voldoende verse lucht. Les voor de aannemer en installateur: bij volgende verbouwingen zeker ook het ventilatiesysteem kritisch bekijken en meenemen in de plannen!

Over Yvian Jenniskens

Yvian Jenniskens

Als voormalig zelfstandige in de wondere wereld van (na)regelingen, hydraulische (dis)balans en trouble shooten was Yvian (1972) werkzaam als Account Manager bij het nieuwe thuis van Honeywell Home: Resideo. Yvian Jenniskens overleed in 2023. Op haar verzoek blijven de blogs online. Yvian, vakidioot en moeder van twee had een passie voor social media, het delen van kennis, vrouwen in de (installatie)techniek én het oplossen van klachten.

Bekijk alle berichten van Yvian Jenniskens

7 reacties op “Daar zit een luchtje aan!

  1. Andre schreef:

    Ventilatie is echt een probleem in woningen. In mijn eigen woning 1991 was ventilatie ook een probleem. In de woonkamer was geen enkele vorm van lucht toevoer. Nu de kozijnen zijn vervangen heb ik voor een decentrale ventilatie gekozen. In de woonkamer een Jaga Oxygen geplaatst en nu wordt er geventileerd op basis van CO2

  2. richard schreef:

    Een terugslagklep in de afzuigkap had het probleem opgelost € 9,95 ipv roosters sluiten

    • Remco schreef:

      @ Richard, je hebt zowel het probleem als de oplossing niet begrepen.

    • Mark schreef:

      Juist!
      Als je kennis en ervaring hebt. Dus geen dure en onnodige certificaten in je gereedschapskist.
      Weet je dat dit een veel voorkomend probleem is
      Vaak merk je het ook al aan de woonkamer deur, naar trappenhuis. Die zie je bewegen en je voelt de luchtstroom…

  3. Remco schreef:

    @ Yvian, knap dat je de oorzaak gevonden hebt, ben benieuwd hoe.
    Bij toeval op de bewuste bank gezeten tijdens een gebruik van de afzuigkap?

    • Yvian Jenniskens schreef:

      Remco soms kom je de oorzaak pas op het spoor door bewoners heel nauwgezet bij te laten houden wanneer ze de klacht ervaren en wat er op dat moment allemaal gaande is. Vooral bij langlopende en op het oog lastige zaken vraag ik dat altijd.

      In dit geval ook. Ik zat dus inderdaad niet per toeval op t juiste moment op de bank

  4. Mark schreef:

    Ja, ventilatie is eigenlijk in vele nieuwe woningen en in ook vele oude gebouwen (verzorgingshuis) een Terugkomend probleem. Zeker als alle gebouwen aan de “milieu” transitie regels moeten gaan voldoen. En toen kwam COVID-19….. nu durft niemand meer te roepen slechte ventilatie versterkt ook de COVID-19 verspreiding. Want dan komt de “milieu” transitie onder vuur. (Net als elektrische voertuigen op bepaalde plaatsen gaan verbieden)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.