fbpx
Blog
De angst om samen te werken

De wijze van samenwerking is bepalend voor het succes. Dus: acceptabele offers, en de angst loslaten om afgekeken te worden. Uitgaan van eigen kracht, en soms ook de schouders ophalen.

 

Dat installateurs steeds vaker worden ingezet als adviseurs is inherent aan het feit dat technische innovaties vooral plaatsvinden in ons vakgebied.Het is een logisch gevolg van de kanteling in de traditionele bouwkolom, waarin de aannemerij decennia lang heer en meester was in het verdelen van werk en de daarbij behorende verantwoordelijkheden.

 

Nichemarkt of..?

Inmiddels zijn we met zijn allen terecht gekomen in een langdurig economisch recessie en realiseren wij ons dat we met beperkte middelen betere en vergaande veranderingen door moeten voeren. Om daarnaast de vraag in deze snel veranderende markt bij te houden, kiezen behoudende ondernemers veelal voor het verdiepen in specifieke kennis en storten zich vol overgave op een niche markt.

 

Copycats en angst

Het focussen op een doelgroep of een product wordt doorgaans als verheven en verstandig beleid gezien, maar heeft ook nadelen. Opdrachtgevers zoeken namelijk steeds vaker naar partijen die integrale oplossingen bieden. En dan komt de grote uitdaging: we moeten dus samenwerken.

Iedere ondernemer die ooit samenwerking heeft gezocht, kan verhalen vertellen die bij voorbaat elke luisteraar zou weerhouden of ontmoedigen hetzelfde te doen. Echter, de wijze van samenwerking is uiteindelijk bepalend voor het succes. We hebben het over acceptabele offers en het loslaten van de angst om een onbekende in je ‘keuken’ te laten kijken. Het uitgaan van je eigen kracht en je schouders ophalen als het er op lijkt dat ‘copycats’ er met je format vandoor gaan, is leidend.

 

Hoe in praktijk?

Mijn eigen concept geeft wellicht enig houvast voor die collega installateur die over de drempel willen gaan, maar huiverig is voor de gevolgen. Mijn installatiebedrijf heb ik in de hoedanigheid van verwarmingsspecialist uitgebouwd tot Kenniscentrum, met daarin allround installatietechniek, energiebesparing en ergonomie als triade. Het bedrijfspand wordt gebruikt als platform voor professionals; het halen, brengen en delen van kennis van de genoemde vakgebieden levert mij uitermate waardevolle contacten op, en vooral bezoekers aan mijn onderneming. De gevleugelde uitspraak: ‘kennen + vertrouwen = gunnen’ geeft meteen ook uitleg aan het zogenaamde verdienmodel waar wij ons aan conformeren.

 

Slimmer

Het is een gecombineerde vorm van maatschappelijk verantwoord ondernemen en slimmer omgaan met de veranderende verhouding tussen technisch expert en opdrachtgever, no more, no less…. Inspirerende workshops, netwerkmeetings, seminars en het exposeren van duurzaam geproduceerde kunstwerken maken het plaatje van het Kenniscentrum rond. Doe er je voordeel mee, zou ik zeggen, en durf voor die andere mindset te gaan!

 

Over Michel van Schaijk

Michel van Schaijk (1963) is algemeen directeur van Installatie Adviesgroep Van Schaijk in het Noord-Hollandse Winkel. Focus op duurzaamheid, modern ondernemerschap, klantgericht denken en samenwerkingsvormen op mkb-niveau. Wars van traditioneel denken.

Bekijk alle berichten van Michel van Schaijk

2 reacties op “De angst om samen te werken

 1. Arnold Lindeijer (Carriere Uitzendbureau Schagen) schreef:

  Goedemorgen Michel,

  Mooi stuk heb je geschreven. Ik kan mij er helemaal in vinden, maar dat wist je al.
  Ik ben van mening dat we naar een vorm van Netwerkeconomie gaan, uiteindelijk zullen alle netwerken met elkaar gekoppeld gaan worden. het is een kwestie van vertrouwen te hebben in je entrepreneurschap en het delen van kennis.

  Groet en ik hoop je snel weer te spreken
  Arnold Lindeijer
  Schagen

 2. Adler Warmer schreef:

  Ik kan hier niets aan toevoegen. Samenwerken en kennisdeling is de sleutel tot succes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.