fbpx
Blog
De domotica die je wist dat zou komen

Al jarenlang roepen fabrikanten en specialisten dat ‘domotica’ het helemaal gaat worden.

 

Niettemin bleef de echte hightech-gebouwentechniek voorbehouden aan the happy few, geïnstalleerd door een aantal grote of gespecialiseerde koplopers.

 

De gemiddelde gebouwendomotica blijft steken op een respectabel niveau, maar op een fractie op wat werkelijk allemaal écht mogelijk is. Het fenomeen werd gehyped, maar de werkelijk techniek lang niet op brede schaal toegepast, en vaak uit kostenoverweging geschrapt uit ambitieuze projecten. Wat restte, waren vooral gespecialiseerde utilitaire toepassingen, zoals in de zorg, en overdreven gezegd een demo van zelfsluitende gordijnen op de voormalige Miljonair Fair.

 

Breken we nu door?  

Toch volhardt de slimme gebouwentechniek, en zien we steeds vaker dat het werkelijke E-specialisme, voet aan wal krijgt bij de ‘gewone’ installateur, en door de markt verder en verder wordt geaccepteerd, zelfs gevraagd wordt, én (niet te vergeten) te betalen is. Het monitoren van energieverbruik, het toevoegen van luxe bedieningscomponenten aan verwarming en sanitair, en het toepassen van slimme techniek in de zorg: de geïntegreerde gebouwentechniek en verweving van vakgroepen E en W zet toch door. Een ander duwtje in die richting: fabrikanten leveren en masse applicaties voor het slimmer en effectiever bedienen én onderhouden van installaties. Omdat het de installateur en eindklant energie en dus geld bespaart, of (nu wel redelijk) betaalbare luxe brengt. Ouderen en gehandicapten willen (of moeten) langer thuis wonen: lang leve de techniek dus.

 

Waar zit de winst?

Bediening, slimme servicing, gebruiksgemak en monitoring; het zijn in mijn beleving dé installatiethema’s van komend jaar, of het nu gaat om het verhelpen van cv-storingen, het elektronisch bedienen van een kraan of het beheren van een complete woning. De cv-ketel is uitontwikkeld, een kraan verandert vooral van vorm; maar op het gebied van gebruikersgemak en onderhoudsefficiency zijn in de gehele installatiemarkt nog stappen te maken. Alle installaties komen als –excuseer voor het vreselijke woord– concepten op de markt, en stellen zich daarbij open voor meer geavanceerde besturingsystemen, waaronder domotica –inmiddels ook al bijna eenzelfde containerbegrip verworden-.

 

Iedereen aan de smartphone

Het is dan ook niet gek dat grote vakbeurzen als Elektrotechniek (30 september- 4 oktober 2013) en VSK (3 – 7 februari 2014) het komende half jaar extra accenten leggen op gebouwentechniek en domotica. De belangrijkste ontwikkeling in dit alles is misschien wel dat tegenwoordig het merendeel van de mensen een smartphone of tablet heeft. De bekendheid met monitoren, slimme applicaties, en het effectief beheren van alles in het leven, wordt nu echt gemeengoed. Van Buienradar tot energieverbruik; het totale leven komt ‘in control’, en dat vergroot de acceptatie van technische features die dit mogelijk maken. Energiebesparing wordt werkelijk meetbaar. Techniek die de installatiebranche al lang heeft, maar die nog vooral een hoog gadgetniveau had omdat de functie niet algemeen geaccepteerd was.

 

Even het bad vol-swipen

Op een verjaardagsfeestje –waarbij oma in huize Avondrood via een dataverbinding meekeuvelt- elkaars stroomstatistieken vergelijken en delen,  én voor vertrek naar huis alvast de thermostaat een tikje geven, de verlichting in standje sfeervol zetten, of het bad vast vol laten lopen. Het klinkt nog steeds een tikkie decadent, maar al minder dan een paar jaar geleden. Als ik het kan zet ik een foto op Facebook, want eerlijk zullen we alles sharen.

Over Eddy Buiting

Eddy Buiting (1977) is hoofdredacteur van deze site en vakblad Installatie, producten van Eisma Bouwmedia. Studeerde Journalistiek en Voorlichting in Tilburg, was o.a. dagbladjournalist, en inmiddels al 20 jaar tot over de oren in de uitvoerende bouw- en installatiepers. Schrijver van huis uit, maar inmiddels multimediaal. Observeert, constateert, vraagt, ervaart en schrijft. Drievoudig vader, sportfanaat en bourgondiër. Niet vies van een kwinkslag.

Bekijk alle berichten van Eddy Buiting

1 reactie op “De domotica die je wist dat zou komen

  1. Lmtdmax schreef:

    Zorg eerst dat alle benodigde componenten aanwezig zijn voor communicatie met bestaande regelinstallaties, uitgang 0-10V/0-20 mA/ echt aan/uit schakelen ipv omschakelen etc.
    Alleen dan wordt het programmeren overzichtelijk zonder dure interfaces.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.