
Na de industriƫle en digitale revolutie, wacht ons de energierevolutie. Woonwijken worden energiecentrales en mensen ontworstelen zich aan het juk en de prijsvorming van energiemaatschappijen.
Ā
Gisteren bracht het programma Tegenlicht van de VPRO een bijzondere beschouwing over een maatschappelijke trend die zij signaleert: power to the people. Oftewel, een beweging tegen de door multinationals geregeerde maatschappij, waarbij de consument weer het heft in eigen hand neemt. Klaar met stijgende prijzen, slechte service, maar bovenal bewust van zijn eigen leefomgeving, zonder als geitewollen sok versleten te worden. Mensen gaan samenspannen, bijvoorbeeld middels coöperaties, zodat men onafhankelijk van het bedrijfsleven toch grote investeringen kan doen.
Wie de uitzending nog niet bekeken heeft, doen! Hij is hier via internet te bekijken.
Ā
Duurzaam en decentraal
Slimme netwerken delen energiestromen in wijken. De decentrale energiemarkt vervangt zogeheten vervuilende centrales. Een omkering van de industriƫle revolutie, die niet alleen een technische revolutie vormt, maar ook een sociale, omdat deze zich in de hoofden van de consument afspeelt. Een econoom houdt het bedrijfsleven voor dat energiekosten gaan het winnen van loonkosten. En het spel is op de wagen, zo wordt ons voorgespiegeld; dat is misschien een bedreiging te noemen voor het traditionele installatiebedrijf, maar vooral een kans voor het installatiebedrijf dat verder kijkt dan de neus lang is.
Ā
Succesverhaal
Het Deense eiland Samsø is volledig zelfsvoorzienend. Op het gebied van voedsel én energie. De verwarming wordt grotendeels met biomassa opgewekt. Sterker nog: elke inwoner heeft een negatieve CO2-emissie en het eilandje is energieleverancier van het vasteland geworden. Bewoners hebben samengespannen. Ook Texel wil onafhankelijk zijn van de centrale fossiele energievoorziening, zo zien we in het programma. Met een eigen energiebedrijf, gerund door een voormalig installateur. En het verhaal van Grunneger Power, een ander coöperatief initatief in het hoge noorden van ons land.
Ā
Veranderde rol
De reportage laat zien dat het moderne installatiebedrijf een belangrijke rol kan spelen in deze zogeheten ārevolutieā. Met decentraal denken, met duurzame oplossingen maar bovenal met een klantgerichte aanpak. Wat āpower-to-the-peopleā, zoals Tegenlicht de maatschappelijke trend verwoordt, betekent eigenlijk niet minder dan het aloude āde klant is koningā, en dan met heel veel moderne technieken en prominentere, meer veeleisende rol van de opdrachtgever/consument. Al die duurzame nieuwe technieken moeten wĆ©l geĆÆnstallateerd worden, dus er is genoeg werk aan de winkel.
Beste Eddy,
Een verhaal naar mijn hart. Dit gaat de aankomende jaren steeds meer een rol spelen in onze maatschappij. Uiteraard liggen daar ook weer kansen voor de installatiebranche.
Erik Bek
E&B engineering en bouwbegeleiding