fbpx
Blog

De energierevolutie

De energierevolutie

Na de industriële en digitale revolutie, wacht ons de energierevolutie. Woonwijken worden energiecentrales en mensen ontworstelen zich aan het juk en de prijsvorming van energiemaatschappijen.

 

Gisteren bracht het programma Tegenlicht van de VPRO een bijzondere beschouwing over een maatschappelijke trend die zij signaleert: power to the people. Oftewel, een beweging tegen de door multinationals geregeerde maatschappij, waarbij de consument weer het heft in eigen hand neemt. Klaar met stijgende prijzen, slechte service, maar bovenal bewust van zijn eigen leefomgeving, zonder als geitewollen sok versleten te worden. Mensen gaan samenspannen, bijvoorbeeld middels coöperaties, zodat men onafhankelijk van het bedrijfsleven toch grote investeringen kan doen.

Wie de uitzending nog niet bekeken heeft, doen! Hij is hier via internet te bekijken.

 

Duurzaam en decentraal

Slimme netwerken delen energiestromen in wijken. De decentrale energiemarkt vervangt zogeheten vervuilende centrales. Een omkering van de industriële revolutie, die niet alleen een technische revolutie vormt, maar ook een sociale, omdat deze zich in de hoofden van de consument afspeelt. Een econoom houdt het bedrijfsleven voor dat energiekosten gaan het winnen van loonkosten. En het spel is op de wagen, zo wordt ons voorgespiegeld; dat is misschien een bedreiging te noemen voor het traditionele installatiebedrijf, maar vooral een kans voor het installatiebedrijf dat verder kijkt dan de neus lang is.

 

Succesverhaal

Het Deense eiland Samsø is volledig zelfsvoorzienend. Op het gebied van voedsel én energie. De verwarming wordt grotendeels met biomassa opgewekt. Sterker nog: elke inwoner heeft een negatieve CO2-emissie en het eilandje is energieleverancier van het vasteland geworden. Bewoners hebben samengespannen. Ook Texel wil onafhankelijk zijn van de centrale fossiele energievoorziening, zo zien we in het programma. Met een eigen energiebedrijf, gerund door een voormalig installateur. En het verhaal van Grunneger Power, een ander coöperatief initatief in het hoge noorden van ons land.

 

Veranderde rol

De reportage laat zien dat het moderne installatiebedrijf een belangrijke rol kan spelen in deze zogeheten ‘revolutie’. Met decentraal denken, met duurzame oplossingen maar bovenal met een klantgerichte aanpak. Wat ‘power-to-the-people’, zoals Tegenlicht de maatschappelijke trend verwoordt, betekent eigenlijk niet minder dan het aloude ‘de klant is koning’, en dan met heel veel moderne technieken en prominentere, meer veeleisende rol van de opdrachtgever/consument. Al die duurzame nieuwe technieken moeten wél geïnstallateerd worden, dus er is genoeg werk aan de winkel.

Over Eddy Buiting

Eddy Buiting

Eddy Buiting (1977) is hoofdredacteur van deze site en vakblad Installatie, producten van Eisma Bouwmedia. Studeerde Journalistiek en Voorlichting in Tilburg, was o.a. dagbladjournalist, en inmiddels al 22 jaar tot over de oren in de uitvoerende bouw- en installatiepers. Schrijver van natuur, maar inmiddels multimediaal. Observeert, constateert, vraagt, ervaart, presenteert en schrijft. Drievoudig vader, sportfanaat en tegelijkertijd Achterhoeker en Bourgondiër. Niet vies van een kwinkslag.

Bekijk alle berichten van Eddy Buiting

1 reactie op “De energierevolutie

  1. Erik Bek E&B engineering en bouwbegeleiding schreef:

    Beste Eddy,

    Een verhaal naar mijn hart. Dit gaat de aankomende jaren steeds meer een rol spelen in onze maatschappij. Uiteraard liggen daar ook weer kansen voor de installatiebranche.

    Erik Bek
    E&B engineering en bouwbegeleiding

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.