fbpx
Blog
De passie van 'Mister Mv-box'

Juist omdat elke installateur zo’n mv-box in de bus heeft liggen, was het een genoegen om een leuk gesprek te hebben met de man die 43 jaar geleden een eerste houten prototype in elkaar timmerde.

 

Er ging jaren denkwerk aan vooraf, voordat de proefopstelling op een lege etage in het Itho-pand in Schiedam het levenslicht zag. Een bedrijf dat tot die tijd alleen maar handelde en importeerde, ging zelf producten ontwikkelen, omdat de markt erom vroeg.

  

ben beukers

De uitvinder

Ben Beukers (links) heet de uitvinder van de Centrale Ventilatie Eenheid voor eensgezinswoningen, destijds werkzaam op de afdeling Woningbouw van handelsbedrijf Itho, in die jaren groot in het leveren van raamventilatoren. Dhr. Beukers (75) geniet van zijn pensioen, maar praat nog honderduit en vol passie over de tijd dat hij met een polaroid foto van het prototype goede zaken ging doen voor zijn broodheer. Links de enige foto van de eerste installatie met The Godfather van de mv-box erop. Polygoon-journaal waardig materiaal.

 

Massale nieuwbouw

Een inpandige centrale voorziening voor woningbouw was er niet. Wel een centrale ventilatie voor gestapelde bouw met een dakventilator, een Deens importproduct.  Dus ging men in Schiedam aan de slag. De massale nieuwbouw in de jaren ’70 vroeg om mannen als Ben Beukers, net als dat er vandaag de dag ook vindingrijkheid gevraagd wordt om antwoorden te vinden op de problemen van vandaag de dag. Zoals het verduurzamen van diezelfde wijken.

 

itho boxNog steeds hetzelfde

Dat houten, en later stalen en kunststof afvoerboxje voor keuken, badkamer en toilet is in basis nog steeds hetzelfde. Nu vocht en CO2 gestuurd, niet langer stroom vretend, op afstand te bedienen en volledig inregelbaar. Een commerciële melkkoe van jewelste, want de vervanging naar de zuinige gelijkstroommotor is nog steeds gaande.

 

Dus een pluim

itho box 2Wie 43 jaar na dato nog steeds kan zeggen dat zijn uitvinding miljoenen mensen dienstbaar is, verdient naast een pluim en een mooi pensioen, ook een mooie productie in Installatie en Sanitair. En dat is het geworden. In ons vakblad het volledige geschiedenisverhaal van de CVE, plus een visie van Itho Daalderop over de huidige markt. Op deze plek een nog uitgebreider foto-album, waar de installatie-nostalgie vanaf spat.

 

Plus, en dat vind ik dan weer een leuk detail dat onze vaktrots kietelt, de primeur in de vakpers uit 1971, toen de CVE haar beursintroductie had. Ook toen stond Installatie (de toevoeging ‘en Sanitair’ kwam pas later) als hét vakblad voor de installateur vooraan om er over te schrijven. De cirkel is dus een beetje rond, als deze maand de miljoenste van de band rolt.    

artikel Installatie 1971

Over Eddy Buiting

Eddy Buiting

Eddy Buiting (1977) is hoofdredacteur van deze site en vakblad Installatie, producten van Eisma Bouwmedia. Studeerde Journalistiek en Voorlichting in Tilburg, was o.a. dagbladjournalist, en inmiddels al 22 jaar tot over de oren in de uitvoerende bouw- en installatiepers. Schrijver van natuur, maar inmiddels multimediaal. Observeert, constateert, vraagt, ervaart, presenteert en schrijft. Drievoudig vader, sportfanaat en tegelijkertijd Achterhoeker en Bourgondiër. Niet vies van een kwinkslag.

Bekijk alle berichten van Eddy Buiting

2 reacties op “De passie van ‘Mister Mv-box’

  1. Joris schreef:

    Tja mooi stukje reclame voor helaas een achterhaald product. Jammer dat deze Persberichten en PR materialen zo 1op1 overgenomen worden door de ‘vak’ media. Bericht liever over de reorganisatie bij Itho DAalderop en de ontslagronde die daar nu gaande is!!

  2. Eddy Buiting schreef:

    Beste Joris, uw opmerking is naast zurig (mijn persoonlijke mening), ook nog eens feitelijk onjuist. Initiatief en productie van de mv-box-productie is volledig door ons (mij) geïnitieerd, niet door het bedrijf. Doel: juist in deze tijd het gevoel van installatiehistorie, de achtergrond van een (in NL uitgevonden) techniek weergeven. Deze persoonlijke weblog is louter feelgood; vaktrots etaleren en installateur een historisch inzicht geven. Daarin onderscheiden we ons juist (al is dit een wij-van-wc-eend-opmerking) van vakmedia die wél louter persberichtjes overtikken. In het vakbladartikel (ook ambachtelijk werk) worden ook collega-aanbieders vernoemd. ‘Achterhaald’ is een mening die niet iedereen met u deelt. Dat mag. Mbt de reorganisatie: is ons bekend, maar ook hier een onjuistheid: is niet nu, maar vorig jaar. Ik kan u vertellen dat het berichten over elke reorganisatie onbegonnen werk is (helaas). Dit doen we louter wanneer sluiting/verkoop oid ter sprake is, of onze doelgroep dit direct gaat merken in dienstverlening. Is dit niet geval, berichten we liever over zaken die de installateur helpen, in plaats van verder de put in praten. Ik heb u ook een email gestuurd. Voel vrij in contact te komen om je grieven met ons te delen. Ook wij zijn namelijk niet almachtig. Hartelijke groet! e.buiting@eisma.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.