Ga naar hoofdinhoud

De plussen en minnen van 25e VSK

De plussen en minnen van de 25e VSK op een rijtje, in de gebruikelijke na-analyse. Uiteraard met een ferme knipoog, en volledig subjectief.

“We mogen weer”

We mogen weer. Elkaar ontmoeten. Accountmanagers van fabrikanten dartelen weer als losgelaten koeien in de wei om hun klanten heen. Dit terwijl de VSK bijna de enige vakbeurs van het land is die geen editie hoeft over te slaan. De VSK was de laatste vakbeurs voor de lockdown, en nu weer het eerste grote w-installatie-event. Deze editie was echt een relatiebeurs. De blijdschap van twee jaar Covid-19 wint het van de ergernis over onaangekondigde prijsverhogingen, levertijden of productiestops. Als je maar genoeg parfum spuit, ruik je de drol niet.

Luister hieronder de VSK in 1 minuut

VSK in 1 minuut door Eddy Buiting

Het H-woord

Het H-woord gonsde de hele week over de vloer. Hybride hybride. Veel verschillende nieuwe smaken in en zelfs een werkwoord ‘hybridiseren’ uit de mond van Doekle Terpstra. Headlines in alle media, en fabrikanten die staan te trappelen om op te schalen. Hybride was ook ons VSK Nieuwscafe; niet alleen live druk bezocht, maar honderden mensen keken mee in de livestream. Online beurzen is ook niet meer weg te denken. De server van Installatie.nl had het deze week óók warm.

Het grote vraagteken

Het zijn hele normale vragen: wanneer is dit nieuwe product leverbaar, en wat gaat het kosten? Het antwoord is nu heel vaak een glazige blik en opgehaalde schouders. Het is een vorm van gedeelde smart.

Opvallendste bezoeker

Minister Hugo de Jonge stal de show tijdens de opening en opende de hybride polonaise van installatieland met zijn streep in het zand. De rendementseis -géén warmtepompverplichting- haalde alle headlines. De openingshandeling was met een stekker: “wij zijn wel bedreven met stekkers”, aldus de minister met zelfspot. Na afloop werden er grapjes gemaakt dat Sywert een productielocatie van hybrides heeft opgezet.

Technisch

Warmtepompen, warmtepompen: modulerend, hybride, nog efficiënter, stiller en meer digitaal. Binnenopstellingen, nieuwe dakopstellingen en propaan als koudemiddeltrend. Verder is het een jaar van afstemmen, verbeteren, online monitoren en tools zoeken om montagesnelheid te vergroten. Woonhuisventilatie zet in op de vervangingsmarkt voor mv-boxen, en balansventilatie wil ook voet aan de grond krijgen in de renovatiemarkt.

Grootste bottleneck

Beschikbaarheid van monteurs en andere technische medewerkers kan een showstopper worden voor veel duurzame ambities. De branche staart zich suf op instroom die niet voldoende wordt, en ziet aan de achterkant veel volk het mooie vak de rug toe keren. Het neemt schrijnende vormen aan. Dé schaduwzijde aan al het moois dat de beurs liet zien.

Winnaars

Prijzen voor Itho Daalderop, Ubbink, Zehnder en Triple Solar. En ook de genomineerden bleven de hele week glimmen. Het is en blijft een gouden greep: beursprijzen.

Wat tegenviel

De kritische kijker zag lege plekken op de beurs. Behalve hal 7 en 8, het bruisende hart van de VSK, zag je dat de verplaatsing naar mei, de nasleep van Covid-19 en de leveringsperikelen de sporen achterlieten. Net als dat het bezoekersaantal lager zal zijn dan 2 jaar geleden. Maar het ‘we mogen weer’ won rijkelijk: weinig wanklanken hierover. Twee jaar achter Microsoft Teams of Zoom maakt mensen mild.

De stands

Geen hoogvliegers deze editie. De stand van Techniek Nederland, toch al jarenlang hetzelfde, kreeg een prijs voor mooiste stand. Ik vond de groene verticale tuin plus experience van warmtepomp Vincent fraai en uitnodigend. Daikin had een stand zonder producten. Het verscheepte de genodigde gasten halverwege de dag naar het eigen experience center in Breukelen dat er tjokvol mee staat. Ook een vorm van hybride. Verder had de Duco-meneer, altijd een vaste prik op je beursnetvlies, een nieuw groen pak. Er stonden allemaal vraagtekens op. Zo is naast de VSK ook carnaval meeverhuisd naar mei.

Opvallend

Koelen krijgt een steeds grotere rol. Goed om te zien dat de koudetechniek zich niet laat ondersneeuwen in het warmtepompgeweld van de ‘W-zijde’ van de beurs. Een prominent aanwezige NVKL en industrie die duidelijk laat zien dat warmtepomptechniek de oorsprong heeft in de koudetechniek.  Mooie voorbeelden.

Naamswijziging

Met Vincent (foto bovenaan deze blog) hebben we eindelijk een warmtepomp met een naam die lekker Hollands bekt. En dat is een slimme zet (vergelijk thermostaat Toon van Eneco). Zo ga je de vertwijfelde consument goed bestoken. Veel beter dan WZSV, Compress 5800i AWR, S2125, of de Intergas-lijnen die allemaal met X moeten beginnen (Xtreme, Xcourse, Xtend, Xplore). De Xtra, Xit Xpress en Xaviera komen eraan. Bij Remeha eindigt alles op een A. Behalve de Toros. Dat wordt straks de Torosa.

Culinair

VSK Award Culinair: de verse ijsjes van Nefit Bosch.

De catering in de Jaarbeurs was wat schraler en duurder dan we gewend waren. Gelukkig waren er genoeg barista’s, want thermoskankoffie kan echt niet meer. De broodjes beenham tussen hal 7 en 8 waren als vanouds, net als de Duitse worst bij Viega. Nathan schonk met Kulmbach een fijn Beiers biertje, gelieerd aan de fabriek van Alpha Innotec in Kasendorf. Beste culinaire inhaker op het zomerse beursklimaat waren de aardbeien en appelijsjes bij Nefit, ingevroren in het bedrijfslogo. Zeker in de wetenschap dat een deel van de voorraad op de eerste beursdag was ontdooid door een matige vrieskist. Leve de koudetechniek.

Even wennen

Navigeren, informeren en programmeren met een app. Het blijft verwonderlijk hoe een technologische branche zelf nog het liefst met een papieren plattegrondjes door de gangen paradeert. Terwijl je met de app feilloos je route kon maken, lezingen in je agenda kon loodsen en informatie kon laten opsturen. Ideaal. Wen er maar vast aan: de volgende VSK zal nog minder dode bomen en nog meer QR-codes bevatten. Tip: zorg dan wel voor oplaadpunten voor mobieltjes, want veel batterijen trekken een dagje beurzen niet.

Prullaria en give-aways

De vaste oogst: usb-stickjes, pennetjes, powerbanken, en productmonstertjes. Aandoenlijk: bezoekers die de hele dag met een gescoorde emmer en gereedschapkistjes hun ronde maken. Sommige dingen veranderen nooit.

Topper was Brink: die een vierkant kartonnetje uitdeelde dat een bouwpakket was voor een windmolentje. Gemaakt van eigen verpakkingsmateriaal: duurzaamheid en circulariteit in een give-away.

Wat vonden we verder?

In deze video kijk ik met beursmanager Joyce van de Hoef terug op de VSK

Nagenieten

Op het YouTube-kanaal van Installatie tref je alle video’s die we gemaakt hebben deze week. Hier komende weken ook de tientallen interviews uit het VSK Nieuwscafe. Hou ook onze podcast en nieuwsbrief in de gaten om nog even na te gloeien van deze warmte 25e VSK.

2 reacties op “De plussen en minnen van 25e VSK

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

Met de gratis nieuwsbrief van Installatie.nl ben je altijd op de hoogte van het laatste nieuws en actuele ontwikkelingen in de installatiebranche, productnieuws en installatiefouten.

Laatste nieuws

Ventilatiesysteem in kast op de galerij

De voordelen van Mezutec waterontharders

Installatie van een overkapping met zonnepanelen als dak

Drama in kruipruimte: installatie-stagiaire (16) verongelukt

Steeds minder verpakkingen

Intergas stapt met warmtepomp Xceed door naar propaan