
Gratis technisch onderwijs, en zonnepanelen met korting die de branche niet wil. De combinatie crisis, paniek en verkiezingen brengt wat los in het land.
Het wordt weer verkiezingstijd, en de politici duikelen weer over elkaar heen in de hoop hun quote te scoren die het electoraal goed moet doen. In de Telegraaf mocht PvdA-kamerlid Ronald Plasterk zijn oplossing aandragen voor het schrijnend tekort aan technisch personeel: technisch onderwijs moet gratis worden. Eureka. Dat we dat niet eerder hebben bedacht. Alsof onze jeugd ook massaal aan de spruitjes gaat, wanneer deze voor nop bij de groenteboer in het schap liggen. Ligt het aantrekkelijk maken van onderwijs aan het prijskaartje? Ik denk het niet. Althans niet structureel.
Oplossing
Pragmatiek ten top. Het is het andere uiterste van de oplossing die Uneto-VNI-voorman Marcel Engels uitspreekt in het opmerkelijke interview in Installatie en Sanitair (lees: óók richten op het buitenland), en de ankeiler hiervan op onze website die de nodige (soms te felle) reacties heeft opgeroepen. Het onderwerp leeft, frustreert en daagt uit.
Tegelijkertijd houden duizenden huishoudens de hand op de knip in afwachting van voordeeltjes voor zonnepanelen. Een koperstaking na de aangekondigde BTW-verlaging in het Lenteakkoord, de politiek die nu een factuurkorting van 15 procent per 1 juli uit de hoed tovert, een subsidiepot die waarschijnlijk rond de EK-finale al tot op de laatste cent is leeggetrokken. Volgens mij worden nu al facturen met de datum 1 juli uitgedraaid, gaat de markt voor korte tijd als een dolle hollen, en is het daarna weer stilstaan en in de klaagmodus. Juist nu alle signalen en berekeningen laten zien dat zonnestroom volwassen is, concurrerend en renderend, gaat Den Haag weer de goedbedoelde knip trekken om deze duurzame installatie een onrustige zogenaamde boost te geven, terwijl hij inmiddels prima op eigen benen kan, en moet staan. Subsidies zijn toch een middel, geen doel. Tekenend hoe er uit de installatiehoek zelf opvallend veel kritiek is op dit zogenaamde voordeeltje van lange halen snel thuis. Terwijl aan de andere kant de duimschroeven verder worden aangedraaid.
Misplaatst
De branche is gebaat bij toewijding en duidelijkheid. Zodat een ondernemer weet waar hij op moet en wil anticiperen. Voor de korte, maar ook voor de lange termijn. De keuze voor een techniek, voor een opleiding of een duurzame oplossing moet geen beslissing zijn op basis van pragmatiek, en zeker niet op basis van verkiezingsretoriek (lees: beloften). Ik heb het niet zo op die kunstmatig gecreëerde hypes, misplaatste ruggensteunen of zogenaamde prijsjesjagers in de schoolbanken.
Knetterkorting
Het geeft mensen een duw in een richting die gebaseerd is op de verkeerde argumenten. Terwijl de keuze voor een installatie in je huis, en een opleiding voor je kinderen, er één is voor de lange termijn, waarin prijs absoluut een issue is, maar nimmer het enige én belangrijkste argument. Dan loopt de eigenaar van een ongeïsoleerde, VR-gestookte woning met enkel glas met de borst vooruit vanwege zijn zonnestroom met knetterkorting, en zegt hij op verwijtende toon tegen zijn zoon, die mokkend naar school toogt: “Zit niet te mekkeren, die installatieopleiding was nu eenmaal gratis.”