fbpx
Blog

In veel familiebedrijven waar wij mee samenwerken, heeft de nieuwe generatie op papier het stokje al overgenomen van de vertrekkende generatie, maar in de praktijk werkt het niet.

Als nieuwe generatie heb je nu eenmaal een andere horizon en ambitie. Je ziet de zaken vaak anders dan je voorganger. En dat kan nog wel eens tot verhitte discussies leiden waarbij je niet de vrijheid krijgt die je nodig hebt om jezelf te ontwikkelen tot een effectief leider met een eigen visie.

Vertrouwen

Het vergt echt flexibiliteit van de vertrekkende ondernemer om zijn opvolger de ruimte te geven. Dit heeft voor een groot deel met vertrouwen te maken. Het kost een vertrekkende DGA vaak moeite om het bedrijf dat hij met bloed, zweet en tranen heeft opgebouwd, los te laten. Logisch. Maar hoe meer vertrouwen in de competenties van de opvolger, hoe soepeler het loslaat proces vaak gaat.

Strijd

Zo spraken we laatst Ben. Hij ervoer een dagelijkse onderlinge strijd met zijn vader. “Mijn vader denkt dat hij een betere directeur is dan ik. Hij bemoeit zich met zaken die in principe zijn zaken niet meer zijn. En uiteindelijk neemt hij nog de beslissingen. Ik ben de directeur, maar mijn vader is de baas. Zelfs het personeel luistert nog naar hem.” Ben wilde dit anders. Hij realiseerde zich dat een andere aansturing en bedrijfsvoering nodig was om succesvol te blijven als familiebedrijf. Het was tijd voor hem om op te staan als nieuwe generatie. Zijn vader moest hem gaan zien als zakenpartner, in plaats van als zoon.

Tradities doorbreken

Ben is geen uitzondering. De nieuwe generatie heeft vaak een gedegen opleiding gevolgd, maar mist het vertrouwen en heeft nog geen ervaring met het effectief doorvoeren van veranderingen én hoe je daar medewerkers en familieleden in mee kunt nemen. Wanneer je als nieuwe generatie het stokje overneemt, dien je je op te stellen als zowel directeur als verandermanager. Er moeten vaak lange tradities doorbroken worden om echt vernieuwend te zijn. En dat is echt geen makkelijke opgave. Je moet je opstellen als leider om het bedrijf met lange historie te leiden.

6 tips

Gelukkig valt dit te leren. Ook Ben is het gelukt. Zijn vader is niet langer de baas en hij is de directeur. Hier 6 tips die jou kunnen helpen om een succesvolle directeur te worden wanneer je als nieuwe generatie het stokje overneemt:

  1. Investeer in jezelf op het vlak van training & coaching om persoonlijk te groeien.
  2. Ontwikkel je eigen visie met de juiste sparringpartner.
  3. Bouw een goed team met de juiste mensen om je heen.
  4. Geef leiding met vragen in plaats van met antwoorden.
  5. Leg zaken minder op en betrek je medewerkers bij veranderingen. Vraag om input en gebruik hun kennis van zaken.
  6. Stel jezelf op als leerling, openstaan voor feedback is de beste weg naar een sterkere positie en groei.

Over Carola de Ruijter

Carola de Ruijter (1972) leidt samen met haar zus een familiebedrijf FamilieZaken. Door een stevig fundament met jarenlange kennis en ervaring met het familiebedrijf, hebben zij hun krachten gebundeld en coachen en trainen zij exclusief familiale ondernemers zodat zij de beste versie van zichzelf worden. Meester in het managen van emoties. Waarom? Familiebedrijven hebben een ijzersterke overlevingsdrang maar worden regelmatig zwaar op de proef gesteld door botsende belangen tussen de familie en het bedrijf.

Carola blogt over haar ervaringen in het familiebedrijf, de complexiteit van emoties met zakelijkheid, samenwerken met familieleden en het opvolgingsproces.

Bekijk alle berichten van Carola de Ruijter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.