fbpx
Blog
Durven veranderen is het nieuwe nooit opgeven

Van alle ondernemers die uiteindelijk succesvol worden, moet 93 procent zijn businessplan onderweg drastisch omgooien

Niet bang zijn om te veranderen is het geheim van succesvolle business. Maar hoe doe je dat, veranderen? Poldergoeroe en knuffelkeynote Ben Tiggelaar legt uit.

 

Ben Tiggelaar, het orakel uit Soest, heeft weer gesproken. Dat deed hij onlangs tijdens Building Holland in de RAI. Zoals gebruikelijk waren er te weinig stoelen. Want Ben is nog steeds een populaire jongen. Zijn no nonsense-aanpak wordt gewaardeerd in het bedrijfsleven. Deze keer was het de bouwsector die mocht kauwen op Ben’s verrassende instinkertjes en onconventionele doordenkertjes.

 

Gedrag voordoen

Van alle ondernemers die uiteindelijk succesvol worden, moet 93 procent zijn businessplan onderweg omgooien, weet Tiggelaar ons te vertellen. Gedrag is vaak de kritische factor. Mooi en aardig, maar hoe leggen we onze vinger op iets ongrijpbaars als gedrag?

 

ben tiggelaar

Tiggelaar: “Wat is gedrag? Alles wat je kunt voordoen. Als je iets wilt veranderen, zul je eerst het gedrag dat je wilt zien duidelijk moeten definiëren.” That makes sense. Wat willen we zien op de werkvloer? Mensen die vragen ste

llen? Kennis delen? Initiatief nemen? Pingpongen in de middagpauze? Opperste concentratie? Joviale collegialiteit? Elke keuze is goed zolang die a) glashelder te definiëren is en b) bijdraagt aan de gewenste bedrijfscultuur.

 

Experimenteren

Met vier concrete stappen kunnen we (volgens Tiggelaar) de gewenste verandering stroomlijnen:

  1. Formuleer gewenste resultaten.
  2. Beschrijf concreet, haalbaar, effectief gedrag. (Laat je leiden door ‘t gedrag van de allerbesten in de organisatie.)
  3. Kies technieken om gedrag te beïnvloeden. (Onbewust automatisch of bewust gepland.)
  4. Experimenteer! Meet gedrag, meet resultaten en stuur bij.
  5. Stug volhouden

Juist ja, Ben… Op school en van onze ouders leerden we nooit op te geven. Ooit was stug volhouden een waardevolle eigenschap die ons in staat stelde doelen te halen en onszelf te bewijzen. Dat model werkte in de aanbodgestuurde economie van vroeger maar is hopeloos achterhaald in de vraaggestuurde economie van nu. ‘Nooit opgeven’ kan door de papierversnipperaar. Geef het op! Laat je verrassen! En anticipeer met effectief gedrag op de snelle veranderingen. Just do it.

 

Over Ton Verheijen

Journalist Ton Verheijen (48) schrijft voor Installatie en Sanitair over ondernemen, kennisoverdracht, en personeelsbeleid en -strategie van installatiebedrijven. Verder schrijft Ton over lifestyle en (informatie)technologie voor onder anderen Bright, De Ingenieur en Twinkle. Zijn blogs gaan over out-of-the-box-denken en inspiratie vinden door over de schutting te kijken. Bij de buren heeft het gras een ander kleurtje.

Bekijk alle berichten van Ton Verheijen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.