fbpx
Blog

Volop duurzaam nieuws op de VSK. Maar er zal ook gemopperd worden tijdens deze zomerse editie. Waar gaan we het deze VSK vooral over hebben? Vijf zaken.

Zomerse editie

Is het niet de sneeuw, dan is het wel een zomerhitte die de beurs parten kan spelen. De verplaatsing van februari naar mei was broodnodig vanwege de nasleep van de Covid-19 pandemie. Grote kans dat de verplaatste februaribeurs op de jubileum-editie de nodige korte broeken en een zonnebrandlucht kan gaan begroeten. En ook de klimaatinstallatie van de verouderde Jaarbeurs zal op de proef gesteld worden. Het zal niet voor het eerst zijn (Installatie Vakbeurs Hardenberg) dat een event over een duurzaam binnenklimaat, het zelf verliest van de elementen.

Alle ballen op de warmtepomp

Een rondje langs de VSK Awards genomineerden laat de meeste trends wel in een notendop zien: warmtepompen, warmtepompen en warmtepompen. De enorme belangstelling voor gasbesparende en gasvervangende apparaten en aanverwante materialen en diensten zal meer dan ooit zichtbaar zijn in het aanbod. Nieuwe bronnen, oplossingen binnenshuis en milieuvriendelijke koudemiddelen die beter presteren. Andere trends in de awardnominaties: technieken die het de vakman zo makkelijk mogelijk maken, en bewakers van een gezond binnenklimaat. Het nieuws zal zich vooral concentreren rond de kernthema’s van deze tijd: aardgas besparen dan wel vervangen, een gezond binnenklimaat creëren, en het de monteurs zo makkelijk mogelijk maken.

Trends: verduurzamen

Verduurzamen, aardgasbesparing, warmtepomptechnieken, prefab-oplossingen, meetbaar binnenklimaat, smart home, installatiegemak, comfort versus energiebesparing, digitale tools, appjes, Gasketelwet, elektrificeren, monitoring, beheer op afstand, slimme regeltechniek, energiezuinig ventileren en koelen plús de hamvraag: waar halen we in hemelsnaam de mensen vandaan om alle uitdagingen uitgevoerd te krijgen.

Inhaalslag in relatiebeheer

Natuurlijk regent het noviteiten en doorontwikkelingen. Maar meer dan ooit zal de VSK 2022 een relatiebeurs zijn. Hoewel de tweejaarlijkse VSK een van de weinige beurzen is die geen editie heeft overgeslagen, zullen fabrikanten en bezoekers vooral snakken naar fysiek contact. Zeker na twee jaar zonder producttrainingen, bezoek van vertegenwoordigers, vergaderen achter het scherm, en zonder de mogelijkheid het glas met elkaar te heffen of echt in de ogen te kijken. Er is een hoop veranderd, en dus een hoop kennis en ervaring met elkaar te delen.

Er zal gemopperd worden

Toch zal er deze VSK ook het nodige gemopperd worden. De markt is weliswaar in hoogconjunctuur, maar er zijn veel uitdagingen. De menskracht is schaars, de materialen zijn schaars, de ene prijsverhoging volgt de andere op, en de leveringszekerheid van veel producten is grillig en onzeker. Daar zal op menig stand een harde noot over gekraakt worden. Zeker omdat dit voor veel installateurs de eerste keer is dat ze weer oog in oog staan met hun leverancier. Maar eerlijk: een installateur die níet moppert, zie je niet vaak.

De hele beursweek ontvang je veel nieuws via Installatie.nl. Nieuwsbrief-abonnees ontvangen elke avond een dagvideo in de email. Via onze site kun je live meekijken in het VSK Nieuwscafe in hal 10. Volg onze social media voor meer updates.

Over Eddy Buiting

Eddy Buiting

Eddy Buiting (1977) is hoofdredacteur van deze site en vakblad Installatie, producten van Eisma Bouwmedia. Studeerde Journalistiek en Voorlichting in Tilburg, was o.a. dagbladjournalist, en inmiddels al 22 jaar tot over de oren in de uitvoerende bouw- en installatiepers. Schrijver van natuur, maar inmiddels multimediaal. Observeert, constateert, vraagt, ervaart, presenteert en schrijft. Drievoudig vader, sportfanaat en tegelijkertijd Achterhoeker en Bourgondiër. Niet vies van een kwinkslag.

Bekijk alle berichten van Eddy Buiting

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.