fbpx
Blog

Duurzaam. Ik kan het woord duurzaam niet meer horen. Duurzaam is een stopwoord geworden in de installatiewereld, en sinds kort is daar het woord verduurzamen aan toegevoegd. Maar als ik de vraag aan mijn cursisten voorleg of er iemand kan uitleggen wat de woorden betekenen volgt, doodse stilte. Waar ik naar uitkijk is iemand als de Rijdende Rechter die met de hamer slaat en roept: dit is mijn uitleg en zo zit het. Zolang dit niet het geval is blijft het malen: wanneer ben je een duurzaam installatiebedrijf?

Reclamefolder

Moet het installatiebedrijf dat duurzaam verkoopt zelf ook duurzaam zijn? Ik kan ze niet vinden. Ik kreeg een tijdje terug nog een reclamefolder onder ogen over duurzaam waarin het woord duurzaam tweeëntwintig keer voorkwam, maar van enige uitleg geen spoor. Een typisch voorbeeld van een folder zonder noemenswaardige inhoud.

Een écht certificaat

Duurzaam gaat over evenwicht tussen mens, planeet en economie om de aarde te beschermen tegen uitputting (zie mijn zoektocht in vorige blog). Sorry, maar ik word er kriebelig van dat bedrijven zichzelf duurzaam noemen maar niet eens weten hoe ze dat moeten uitleggen, en zelfs niet weten hoe je een duurzaam bedrijf moet worden.

Hoe kan de consument weten of hij écht met een duurzaam installatiebedrijf te maken heeft. Alleen met een houten fiets in de etalage of een elektrische auto aan de oplader kom je er niet. Ik zou het toejuichen als er een officieel certificaat of erkenning zou komen die een installatiebedrijf op de voorgevel plakt die duidelijk maakt dat je met een duurzaam bedrijf te maken hebt. En dat je dat predicaat dan niet verdient omdat je toevallig bij een marketingclubje aangesloten zit.

De eenvoud

Ik heb mijn vriendin de vraag voorgelegd wat zij van duurzaam vind. Zij gaf als antwoord dat duurzaam gelijk moet zijn aan eenvoud. En dus niet met ingewikkelde systemen maar over kant-en-klaar te gebruiken apparaten. Niet over technische berekeningen, en niet over inregelen, maar wat bespaar ik nu eigenlijk aan energie en aan geld. Niet over thermische isolatie maar over comfort. Niet over excentrisch, concentrisch of brandwerend maar over veilig en comfortabel wonen. Houdt het simpel. Ik had kunnen weten wat haar antwoord zou zijn.

De cyclus

Ik ben ervan overtuigd om meer naar vrouwen te luisteren. Maar er speelt nog meer. Bij duurzaam denk ik ook aan de hoeveelheid energie om apparatuur te maken, om het te gebruiken, om het te onderhouden te recyclen of zelfs te ontmantelen. Wat is de CO2 uitstoot over de hele cyclus? En niet alleen de periode van het gebruik en de energiebesparing.

Ik durf de stelling aan dat het duurzame installatiebedrijf, in de breedste vorm, niet bestaat. Nog niet.

Ik hoor graag van jullie.

Tot slot zie ik tot mijn verbazing dat ik het woord duurzaam in al haar varianten dit keer 20 keer gebruikt heb. Zou ik ook al besmet zijn?

Over Marius Valk

Marius Valk (1956) was zelf installateur, en is nu vanaf 2005 technisch instructeur bij cv-ketelfabrikant Remeha in Apeldoorn. In deze functie krijgt hij jaarlijks honderden installateurs over de vloer voor scholing en training. In zijn blog deelt hij zijn ervaringen in het contact met installateurs; zaken die hem opvallen en persoonlijk raken, veel voorkomende technische details, of ontmoetingen die te denken geven. In zijn vrije tijd is hij te vinden op de fiets en op de tennisbaan.

Bekijk alle berichten van Marius Valk

5 reacties op “De duurzame installateur bestaat niet

 1. Martijn Verspeek schreef:

  Heerlijke blog Marius! Lekker duurzaam… 🙂

 2. Erwin Martens schreef:

  Goed verhaal Marius!

 3. W. Uittenbogaard schreef:

  Marius, helemaal mee eens. Een product dient minstens in goede conditie door de volgende generatie te worden aangetroffen. Daarbij dient niet meer energie en materiaal te worden gebruikt c.q. verbruikt dan strikt noodzakelijk.

 4. Mark schreef:

  Even iets anders
  Is hij van dat (duurzame) bedrijf waar je “ dood gegooid” wordt met folders over allerlei onzinnige acties. (Vakanties kortingen naar vere landen met het vliegtuig of allerlei retour acties…….)
  Of dat bedrijf dat op de vsk vak beurs staat met lekkere “wijfen” in de hoop dat de profecionele loodgieter naar de CV ketel komt kijken.

 5. Marius schreef:

  Mijn slotpleidooi.
  Ik moet helaas vaststellen dat ik gelijk heb als ik zeg dat de duurzame installateur (nog)niet bestaat. Gelijk krijgen is best leuk, maar in dit geval voelt het als een groot verlies. Een heel groot gemis is, dat er in mijn zoektocht naar duurzaam door niemand de link is gelegd naar het terugdringen van de allergrootste vijand van dit moment, de CO2 productie. Er zijn inmiddels grote hoeveelheden duurzame producten geplaatst maar de CO2 productie neemt niet af. Als je overtuigd beschermheer van de aarde wilt zijn moet je de CO2 productie en duurzaam samenvoegen. Je zou dit herkenbaar kunnen maken door hetduurCO2zaam te noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.