
Duurzame installaties en comfortverhoging gaan natuurlijk gewoon hand-in-hand. Sterker nog: móeten hand-in-hand gaan, maar dat gebeurt lang niet altijd in praktijk.
Â
Deze weken schallen de loftrompetten over leven en werk van de overleden Wubbo Ockels; als pleitbezorger voor een duurzame wereld óók een inspirator voor de installatiebranche. Onderstaande ingezonden brief in De Gelderlander vond ik de spijker op zijn kop slaan. Dan kan ik een nieuw stukje tikken, ik kan het ook delen. Dat is namelijk praktischer, sneller en duurzamer.
Â
Duurzaam verspillen
Duurzaamheid, ook in de installatietechniek, betekent niet beknibbelen en beperken. Duurzaamheid is vooral goede voorwaarden scheppen voor zo veel mogelijk comfort, geen zuinigheid, maar een verandering in cultuur en gedrag die de planeet ten goede komt. En die houding komt ook de installatiebranche ten goede, althans degene die deze filosofie snappen en uitdragen. De trias energetica toepassen, denken in duurzame opwekking in plaats van louter minder verbruik, maar altijd de praktische klantbeleving als uitgangspunt. En de stichtingskosten vertalen naar exploitatiekosten.Â
Â
Eeuwige prijsgeëmmer
Dit hieronder ter inspiratie voor de installateur die moeite heeft om de toegevoegde waarde van duurzame installatietechniek te verkopen. Denk in comfortverhoging, want dat staat bij de gemiddelde klant hoger op de agenda dan het groene randje. En dan zul je zien dat het eeuwige geëmmer over de goedkoopste optie, of het nu een ketel of een douche betreft, hoewel nog steeds van groot belang, wel in een ander perspectief komt te staan. Allemaal een klein beetje Wubbo, en de (installatie)wereld beweegt de goede kant op.Â
Feit is, dat zolang de gehele keten niet 100% duurzaam en fossiel-vrij is, de beste energie nog altijd ongebruikte energie blijft.