fbpx
Blog
Duurzame installaties en Ockels' erfenis

Duurzame installaties en comfortverhoging gaan natuurlijk gewoon hand-in-hand. Sterker nog: móeten hand-in-hand gaan, maar dat gebeurt lang niet altijd in praktijk.

 

Deze weken schallen de loftrompetten over leven en werk van de overleden Wubbo Ockels; als pleitbezorger voor een duurzame wereld óók een inspirator voor de installatiebranche. Onderstaande ingezonden brief in De Gelderlander vond ik de spijker op zijn kop slaan. Dan kan ik een nieuw stukje tikken, ik kan het ook delen. Dat is namelijk praktischer, sneller en duurzamer.

 

Duurzaam verspillen

Duurzaamheid, ook in de installatietechniek, betekent niet beknibbelen en beperken. Duurzaamheid is vooral goede voorwaarden scheppen voor zo veel mogelijk comfort, geen zuinigheid, maar een verandering in cultuur en gedrag die de planeet ten goede komt. En die houding komt ook de installatiebranche ten goede, althans degene die deze filosofie snappen en uitdragen. De trias energetica toepassen, denken in duurzame opwekking in plaats van louter minder verbruik, maar altijd de praktische klantbeleving als uitgangspunt. En de stichtingskosten vertalen naar exploitatiekosten. 

 

Eeuwige prijsgeëmmer

Dit hieronder ter inspiratie voor de installateur die moeite heeft om de toegevoegde waarde van duurzame installatietechniek te verkopen. Denk in comfortverhoging, want dat staat bij de gemiddelde klant hoger op de agenda dan het groene randje. En dan zul je zien dat het eeuwige geëmmer over de goedkoopste optie, of het nu een ketel of een douche betreft, hoewel nog steeds van groot belang, wel in een ander perspectief komt te staan. Allemaal een klein beetje Wubbo, en de (installatie)wereld beweegt de goede kant op. 

brief ockels

Over Eddy Buiting

Eddy Buiting

Eddy Buiting (1977) is hoofdredacteur van deze site en vakblad Installatie, producten van Eisma Bouwmedia. Studeerde Journalistiek en Voorlichting in Tilburg, was o.a. dagbladjournalist, en inmiddels al 22 jaar tot over de oren in de uitvoerende bouw- en installatiepers. Schrijver van natuur, maar inmiddels multimediaal. Observeert, constateert, vraagt, ervaart, presenteert en schrijft. Drievoudig vader, sportfanaat en tegelijkertijd Achterhoeker en Bourgondiër. Niet vies van een kwinkslag.

Bekijk alle berichten van Eddy Buiting

1 reactie op “Duurzame installaties en Ockels’ erfenis

  1. Robert Jan schreef:

    Feit is, dat zolang de gehele keten niet 100% duurzaam en fossiel-vrij is, de beste energie nog altijd ongebruikte energie blijft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.