Ga naar hoofdinhoud

Donkere wolken boven badkamer

Het is een giftige cocktail die de bouw al in eerdere crisissen heeft gestort: de combi van consumentengedrag en vertrouwen, koopkracht en terugvallende vergunningverlening in de nieuwbouw. Daar komen nu de torenhoge energiekosten en grondstoffenschaarste bij.

Optelsom

Je kunt op je vingers tellen dat dit voor de sanitairindustrie, en dus ook voor de vele badkamerspeciaalzaken een bittere pil is. Een sector die het veel van de nieuwbouw én consumentenbestedingen moet hebben, én waar bij de productie veel energie nodig is. Denk hierbij aan het vervaardigen van keramiek.

Badkamer heeft concurrentie

De badkamer, traditiegetrouw een plek waar een gemiddelde consument eens in de zoveel jaar een klap geld aan uitgeeft, heeft een geduchte concurrent gekregen: de warmtepomp. Veel woningeigenaren staat voor de keus: geef ik mijn spaargeld, vakantiegeld of lening uit aan comfort of energiebesparing. De vraag stellen is hem beantwoorden. En de overheid subsidieert fors, en dat zet de badkamer ook nog eens op een achterstand.

Duits voorportaal

Op de afgelopen ISH, waar al de nodige grote badkamerbedrijven ontbraken, was al wat vertwijfeling zichtbaar. Niet over de mooie nieuwe dingen die er gepresenteerd werden, maar wel over het marktsentiment verderop in 2023. De Duitse markt, traditiegetrouw het voorportaal van de Nederlandse, laat significante dalingen zien. En ook bij Nederlandse badkamerinstallateurs zien we al langer dat de looptijd van de orderportefeuille daalt. Dat leek, gezien de hoogconjunctuur en het tekort aan vakmensen, een niet onaardige ontwikkeling. Maar het begint nu wel zorgelijk te worden.

Weelde en zorgen in zelfde branche

En zo lang ook in ons land de nieuwbouwproductie stagneert en de koopkracht niet verbetert, wacht ons land dezelfde koude douche. Het is cru; in dezelfde sector waar de bomen tot in de hemel groeien voor wat de verduurzaming betreft, pakken zich tegelijkertijd donkere wolken samen. Regen en zon tegelijkertijd, het levert altijd een regenboog op, zouden mijn kinderen zeggen. Een beetje ervaren sanitairondernemer is het inmiddels gewend: vooruit zeilen met tegenvallende wind. Een tijd van keuzes, koersen en de mouwen opstropen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

Met de gratis nieuwsbrief van Installatie.nl ben je altijd op de hoogte van het laatste nieuws en actuele ontwikkelingen in de installatiebranche, productnieuws en installatiefouten.

Laatste nieuws

Energie Theater krijgt vervolg

‘Warmtepompmarkt groeit ook zonder plicht’

Salderingsregeling alsnog geschrapt

Streep door verplichting hybride warmtepomp

Nieuwe Installatie op de mat geploft: dit staat erin

Ventilatiesysteem in kast op de galerij