fbpx
Blog

Prefab parels

In ons Trendlijstje 2021 stond Prefab al dik onderstreept. Heel veel installateurs zijn op elk niveau bezig met deze ontwikkeling. De één bouwt op grote schaal geïndustrialiseerde skids, schachten en op BIM-gebaseerde concepten. De ander monteert wat losse componenten voor in de werkplaats en is op kleinere schaal bezig met deze trend.

Bij deze reportage voor Installatie zagen we alles van groot tot klein. Natuurlijk: niet elke installateur spuwt de installaties in dit tempo uit, maar in deze werkplaats zien we voldoende haakjes waar elke installateur in Nederland wat mee kan. Bij een ketelvervanging het leidingwerk voormonteren. Alvast een sifon voormonteren, riolering op de werkplaats verlijmen in plaats van in de modder. Voorbeelden te over.

Een maatgevoerd setje voor de Intergas HRE cv-ketel

Als er iets is dat gemeenschappelijk is, dan is het wel de druk om beter en sneller te kunnen werken. Het tekort aan vakmensen in installatieland is namelijk niet morgen opgelost, en de markt vraagt nu eenmaal om meer (duurzame) woningen.

Het draait om mensen

De belangrijkste uitdaging blijft vooral mensen. In de eerste plaats mensen die geloven in dat ambacht en industrialisatie niet zonder elkaar kunnen. Mensen, en ondernemers, die geloven dat samenwerking buiten de bekende en ook verfoeide traditionele bouwketen plaats kan vinden. Maar ook mensen die deze woon- en installatiefabrieken bemensen. Denk hier bijvoorbeeld eens aan mensen die het op een klassieke bouwplaats niet (meer) vol zouden houden. Hoe fijn is dat je de kennis en kunde van op de bouwplaats versleten mensen kunt behouden, of zij-instromers of mensen met een beperking een toekomst kunt bieden.

Parel

Het prefabriceren van installatie(onder)delen is geen degradatie van het vak, het is een pareltje. Geen bedreiging omdat op geld beluste conceptdenkers wel even op menskracht denken te kunnen bezuinigen. Het is een positief middel om een hoger doel te bereiken: een hogere bouwproductie, op grotere schaal verduurzamen, kwalitatief beter werk leveren voor minder geld, minder faalkosten en installateurs en monteurs die blij zijn, en blij blijven met hun werk.

Hebben jullie mooie voorbeelden hiervan? Mail me.

Over Eddy Buiting

Eddy Buiting

Eddy Buiting (1977) is hoofdredacteur van deze site en vakblad Installatie, producten van Eisma Bouwmedia. Studeerde Journalistiek en Voorlichting in Tilburg, was o.a. dagbladjournalist, en inmiddels al 22 jaar tot over de oren in de uitvoerende bouw- en installatiepers. Schrijver van natuur, maar inmiddels multimediaal. Observeert, constateert, vraagt, ervaart, presenteert en schrijft. Drievoudig vader, sportfanaat en tegelijkertijd Achterhoeker en Bourgondiër. Niet vies van een kwinkslag.

Bekijk alle berichten van Eddy Buiting

1 reactie op “Prefab parels

  1. Gosse W. schreef:

    Zeker waar! prefab is de toekomst icm duurzaam personeelsbeleid wat op termijn ook duurzaam bijdraagt aan minder impact van de nog te bouwen woningen op de leefomgeving

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.