fbpx
Blog

In nieuwbouw kan niemand meer om de warmtepomp heen, en ook de bestaande bouw schijnt er in de toekomst aan te moeten geloven. De verkoopaantallen zijn nog niet om over naar huis te schrijven 430.000 cv-ketels in 2017 versus 20.000 lucht/water-warmtepompen (bronnen: VFK en DHPA)). Overigens rept het CBS van bijna 85.000 warmtepompen, maar die rekenen ook de airco’s mee. Maar hij komt eraan mensen, en dat blijkt alleen al uit het aanbod. Daar is een Franse hypermarché niets bij.

Verbazingwekkend

Bij mij en ik denk ook bij het gros van de branche, zijn vooral de usual suspects bekend. De bekende Aziaten, een aantal Europese toppers die flink aan de weg timmeren, en natuurlijk de toestellen van de klassieke ketelfabrikanten. Om een goede indicatie te krijgen, heb ik de ISDE-lijsten van RVO er eens bij gepakt. En al tellend kwam ik tot de volgende verbazingwekkende aantallen, en heel veel kennismakingen met merken waar ik nog nooit van gehoord heb.

Nederland kent op dit moment 138 merken warmtepompleveranciers, zowel van lucht/water, brine/water-systemen en water/water-toestellen.

Al deze fabrikanten leveren in totaal 3937 configuraties waarop ISDE-subsidie te krijgen is.

Keuze is reuze

Hofleverancier in de 149 pagina’s tellende lijst is –niet verrassend- de lucht/water-warmtepomp. Hier 125 merken, 2553 verschillende uitvoeringen. Configuratiekoning is Daikin, met 129 verschillende uitvoeringen die ISDE-subsidie ontvangen, nauw gevolg door Mitsubishi Electric (110) en Alpha Innotec (106). Dat laatste bedrijf tikt met de brine/water en water/water-toestellen zelfs ruim de 200 aan. De keuze is reuze, zouden ze in de chips-gang van de Appie zeggen.

Vroeger…

Vroeger was alles zo veel makkelijker. Je pakte de cv-keteltest van de Consumentenbond erbij, je belde een vertrouwde installateur die een paar smaken of voorkeuren had, je checkte de buurman die goede of slechte ervaringen had, en voilà: je zat er weer voor 15 jaar warmpjes bij. Net als dat je naturel en paprika-chips had. Nu doe je er als gebouweigenaar toch wel heel verstandig aan om een kundige installateur of adviseur te zoeken, die je wegwijs maakt in dit woud van merken en technieken. Net als de ketel, is ook de warmtepomp een samenspel tussen apparaat, afgifte, het te verwarmen/koelen gebouw en het vakmanschap van de adviseur/installateur.

Succes met kiezen!

NB: Leuk spelletje voor installatie-geeks: som om en om een warmtepompmerk op. En wie moet passen is af. (spoiler-alert, het lijstje hieronder in pdf bijgevoegd)

Merken warmtepompen in ISDE oktober 2018

Over Eddy Buiting

Eddy Buiting

Eddy Buiting (1977) is hoofdredacteur van deze site en vakblad Installatie, producten van Eisma Bouwmedia. Studeerde Journalistiek en Voorlichting in Tilburg, was o.a. dagbladjournalist, en inmiddels al 22 jaar tot over de oren in de uitvoerende bouw- en installatiepers. Schrijver van natuur, maar inmiddels multimediaal. Observeert, constateert, vraagt, ervaart, presenteert en schrijft. Drievoudig vader, sportfanaat en tegelijkertijd Achterhoeker en Bourgondiër. Niet vies van een kwinkslag.

Bekijk alle berichten van Eddy Buiting

12 reacties op “Warmtepompen: slechts 138 merken

 1. Ronald Jense schreef:

  Jammer dat je hierin niet meeneemt dat de subsidie op water/water warmtepompen aanzienlijk hoger is dan de lucht/water warmtepomp en dat dit dus hoogstwaarschijnlijk ook wel iets zal zeggen over de efficiency ?
  Dit uiteraard naast de veel stabielere bron.

  • Eddy Buiting schreef:

   @Ronald Jense: gelukkig doet u dat nu, 😉 Pakt u toch mooi even uw wc-eend-momentje. Het is slechts mijn doel om het enorme aantal aan te stippen. Dat verbaasde me. De hoogtes van de subsidies van bijna 4000 configuraties heb ik even gelaten voor wat het is, maar het is evident dat deze obv energieefficiency hoger wordt

 2. Anoniem schreef:

  Warmtepompen zijn mooi, maar is er ook aan gedacht dat deze zeer veel lawaai maken?

 3. Ray schreef:

  Iedereen die nu aan de warmtepomp begint of al heeft, loopt straks waterstof mis die gewoon via het bestaande leidingwerk kan worden aangeleverd. Veel goedkoper en zonder herrie. O ja, en iedereen praat over subsidie, maar besef wel dat je er gewoon btw over betaalde. Beetje snoepje uit eigen doos. En over 15 jaar gewoon weer een installatie kopen hoor want dan zijn ze op. Je komt niet eens uit de kosten momenteel. Maar goed iedereen zijn eigen keuze….

  • Harry schreef:

   Hmmmm, 2650 betaald en 2400 subsidie terug gekregen, wil ik de btw niet eens van weten en graag betalen!

  • Remko schreef:

   Waar maak je waterstof uit? 8% van ons aardgasverbruik is directe omzetting in waterstof. Inderdaad die waterstof economie hebben we al, 98% fossiel… nee dank je, niets voor mijn of uw woning.

 4. Pieter-Jan schreef:

  Weet iemand of er een combinatie bestaat van brine/ water-lucht . Waarbij je dus zowel je vloerverwarming als de airco voorziet met een brine warmtepomp. Ik geloof niet dat de vloer en radiatoren bij ons genoeg kunnen koelen en de slaapkamers zijn sneller tijdelijk warm te krijgen met lucht. Brine vanwege het constante rendement en minder geluid.

 5. Jan schreef:

  Hee Ray, wij gaan werken met een Daikin hybride, We hebben graag het geld over voor vastrecht voor gas of misschien waterstof.

 6. Lemmens schreef:

  Kan me iemand vertellen welke vloeistoffen in de pompen gebruikt worden en waar die door wie gemaakt worden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.