fbpx
Blog

Wahnsinn

Legio Nederlanders kwamen van de ISH thuis met een foto van de Erdgas stand. In een omgeving van groene bomen staat loeigroot: Erdgas, für heute, für morgen, für alle.

De afbeelding zou hier weggehoond worden. Door de roeptoeters in de politiek, maatschappelijke en installatietechnische uitersten, en anonieme socials. Want je hoeft hier maar je mening over dit onderwerp te verkondigen, of de pijlen vliegen je van alle kanten om de oren. En misschien proest u nu ook wel koffie over uw iPhone of bureau.

Psst. CV-ketelnieuws?

Slimme CV-ketel bij Vaillant.

‘Wahnsinn’, reageren de Duitsers wanneer we ons beeld ten opzichte van de CV-ketel en het gas schetsen. Waarom we op deze beurs slechts in de kantlijn informeren naar CV-ketelnieuws. Terwijl deze bij onze oosterburen, toch de belangrijkste graadmeter in installatieland, nog volop op de eerste rij staan. Met leuke smarthome-oplossingen bijvoorbeeld.

Uitvinder en exporteur

Als ik schets dat we bij ketelvernieuwingen, uitbreidingen, problemen, maar ook bij projecten met gastechniek het commentaar je om de oren vliegt, kijken ze verbaasd. Daar snappen ze helemaal niets van. In het land waar bijna elk huishouden nog van de techniek afhankelijk is, waar de door ons uitgevonden HR-techniek een belangrijk exportproduct vormt, en de verkoop van toestellen tot vorig jaar nog gewoon stijgt, of op zijn minst stabiel is.

Natuurlijk, er zijn nieuwe paden. Vooral in de nieuwbouw en grootschalige renovatie. Maar we zijn er heel sterk in om het begaande pad direct om te ploegen, terwijl de nieuwe nog nauwelijks bestraat zijn. Framen, uitsluiten en zwartmaken: zijn we goed in. Snappen ze niets van, onze internationale vakbroeders.

Doen óók warmtepompen.

Schamen

Krankjorum zijn we, oordelen ze op de ISH, om het kind met het badwater weg te gooien. De techniek waar heel Europa van smult, maar waar we onszelf bijkans bijna voor lijken te schamen. Ik betrapte me erop dat we een project niet coverden, omdat er ketels in zitten in nieuwbouw. En dat mag niet meer van de duurzame publieke opinie. Ook geinig: we zien in Nederland actieve warmtepomp fabrikanten op internationale beurzen gewoon ‘eigen’ HR-toestellen aan de man brengen, met goede specs overigens.

Stapjes vooruit

Nee, in Duitsland zien we zelfs nog een aardgasaansluit-subsidie van 750 euro, omdat het voor heel veel mensen een aanzienlijke stap vooruit betekent. Dat kan ik me voorstellen: in het land waar de oliekachels en bruinkool nog breed geaccepteerd zijn. Overheid en opinie zijn in ieder geval minder dwingend. Wanneer je iéts doet, krijg je al gauw een groen randje. Een klein stapje is ook een stap.

Sigaretten

Als ik mijn Duitse gesprekspartner vertel dat een bekende warmtepompleverancier in een gesprek met droge ogen de wereld van de fossiele brandstoffen vergelijkt met de sigarettenindustrie, draait hij de rug naar me toe. Dit is geen journalist om serieus te nemen. Voor de derde keer deze dag gaat er een wijsvinger richting voorhoofd in mijn bijzijn. We zijn de redelijkheid voorbij. ‘Wahnsinn

De blik verruimen

Gas is nog altijd beter dan bruinkool en ook handig bij het fluctuerende aanbod aan duurzaam. Of als back-up. Voor biomassa moet je wel (duurzame) bossen hebben. Het is dus maar net waar je woont welke techniek boven komt drijven. Een bezoek aan het buitenland verruimt je blik. Dat kunnen wij navelstaarderig volkje af en toe wel gebruiken.

Het was een genot om een week weg te zijn uit die Hollandse bubbel en vakgenoten te treffen die werken vanuit een andere werkelijkheid. Liefde voor techniek is gelijk, het streven naar CO2-reductie ook. Maar keuzes zijn anders. Het respect hiervoor ook.

Over Eddy Buiting

Eddy Buiting

Eddy Buiting (1977) is hoofdredacteur van deze site en vakblad Installatie, producten van Eisma Bouwmedia. Studeerde Journalistiek en Voorlichting in Tilburg, was o.a. dagbladjournalist, en inmiddels al 22 jaar tot over de oren in de uitvoerende bouw- en installatiepers. Schrijver van natuur, maar inmiddels multimediaal. Observeert, constateert, vraagt, ervaart, presenteert en schrijft. Drievoudig vader, sportfanaat en tegelijkertijd Achterhoeker en Bourgondiër. Niet vies van een kwinkslag.

Bekijk alle berichten van Eddy Buiting

5 reacties op “Wahnsinn

 1. Wim Fleuren schreef:

  Van gas los is voor nieuwbouw en grootschalige renovatie. Daar is niks mis mee. Het is niet duurder, op termijn, dan met een goede PV gedreven warmtepomp.
  Voor woningen vóór 2000 geldt: isoleren. Daarna luchtverversing, daarna andere kozijnen.

  Een Duitser begrijpt dat prima. Hij doet dat namelijk zelf ook. En zal het NL beleid ondersteunen. In DE geldt alleen dat stroom 28ct kost en dat salderen 14 ct kost. In DE wordt een All Electric oplossing dus nog eens 10.000 extra voor een grote huisbatterij.

  In dat geval is gas dus preferent.

  Als in ook gekozen zou worden voor de Duitse tariefstelling voor PV, moet de WP prijs tot onder de €0.60 vallen en de huisbatterij van 10kWh niet meer dan €6000 kosten.
  Dan gaan we blijvend van het gas af.
  Ook in Duitsland.

 2. Henk schreef:

  Waar kan ik zo’n mooie Erdgas-poster bemachtigen?

  • Eddy Buiting schreef:

   Stuur me maar een mail: e.buitingATeisma.nl dan mail ik u de afbeelding in high res. Kun je zo postertje van printen

 3. Jacobus schreef:

  Mijn idee .Eerst maar zoveel mogelijk isoleren.Gasvrij maken van huizen voor 1970
  is voor de meesten onbetaalbaar.Straks heb je een dure warmtepomp terwijl de nuon voor de toekomst het nu al heeft over waterstof door de gasleiding te transporteren.Isoleren is altijd een een goede investering en goed voor het klimaat.

 4. Angelique schreef:

  Ik heb net willekeurig deze blog post gevonden en daar ben ik blij mee! Ik ben echt onder de indruk van al die informatie. Blijf alstublieft posten, want u heeft nog een trouwe lezer!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.